Hozzávalók - 3-4 db-hoz
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
-1-2 ek tejföl
- 1 ek hideg víz
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés
A lisztet egy csipet sóval, és a vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Végül kanalanként beletesszük a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe helyezzük legalább 60 percre. Közben elkészítjük a tölteléket.
Töltelék hozzávalói
- 2-3 marék dió
- 25 dkg mascarpone
- barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- fahéj
- cseresznye
- 1 db tojás
A töltelék elkészítése
Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőbe helyezzük és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (Figyelni kell, nehogy megégjen!) A sütőből kivéve teljesen kihűtjük és ledaráljuk.
A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk az előzőleg ledarált pörkölt diót is.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és lecsepegtetjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, jó vékonyra kinyújtjuk, majd a kinyújtott tésztából kivágunk 3-4 nagyobb kört. (Legjobb, ha ehhez egy fedőt használunk, és azt vágjuk körbe.) Mindegyik kör közepére rákanalazunk a mascarponés, diós krémből, majd úgy simítjuk el, hogy maradjon a szélétől egy kb. 2 cm-es üres tésztacsík.
Megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, megszórjuk egy kevés barna cukorral, és őrölt fahéjjal, majd az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatjuk a töltelékre. Az egész tojást felverjük, megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra vágott dióval.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. Előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK