Hozzávalók:
3 csirkecomb vagy 6 csirkeszárny
0,5 dl víz
só
őrölt színes bors
só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
szárított-morzsolt rozmaring
4-5 gerezd fokhagyma
[1 kisebb vöröshagyma]
[1 db kápia paprika]
[1-2 db paradicsom]
*[szögletes zárójel jelzi az elhagyható dolgokat!]
Elkészítés:
A combokat vagy szárnyakat nézzük át és a toll maradványokat, kiálló szőröket távolítsuk el, mert másképp nagyon gusztustalanul mutat a tányéron! (Legjobb, ha meg is mossuk a húsokat.)
Most vegyünk elő egy tűzálló üveg vagy mázas kerámia tálat, amibe beleférnek a combok, szárnyak. Nem kell az edényt kikenni semmivel, ez egy gyomorkímélő fogás!
Egyenként dörzsöljük be sóval a húsokat és fektessük az edénybe (ne egymásra!). Most szórjuk meg őket egy-egy csipet Vegetával, őrölt színes borssal, szárított-morzsolt rozmaringgal. 4-5 gerezd fokhagymát és egy kisebb vöröshagymát tisztítsunk meg. A vöröshagymát vágjuk négybe és tegyük a hús mellé. Tehetünk mellé paprikát, paradicsomot is (lásd a Tippeknél!). Öntsünk az edény aljára kb. fél dl hideg vizet és takarjuk le. Ha van teteje az edénynek, akkor azzal, egyébként pedig zárjuk le alufóliával.
Tegyük be a sütőbe és állítsuk a hőfokot 180 fokra (gáztűzhelyen kb. 3, 5-es). Ha fiatal csirkét (pl. Tesco-s) sütünk, akkor 60 perc bőven elég neki. Ekkor vegyük ki a sütőből az edényt és vegyük le róla a takarást. Szúrjuk meg villával a húst. Ha könnyen beleszalad, nincs ellenállása, akkor locsolgassuk meg óvatosan az alatta levő lével, majd tegyük vissza még a sütőbe 10-15 percre, hogy szép fényes-pirosra süljön a bőre. Ha még keménynek találjuk a húst, akkor locsoljuk meg, borítsuk be újra és süssük még legalább 30 percig, mielőtt levennénk a takarást és pirosra sütnénk a bőrét.
!!! TIPPEK !!!
A fenti recept csak egy a lehetséges fűszer-kombinációk közül. Változatosabbá tehetjük a sült csirke alkatrészeket, ha változtatjuk a fűszerezést. A csirke „szereti" a rozmaringot, a majorannát, a hagymát, a fokhagymát, a színes borsot, a mustárt, a gyömbért, stb. Merjünk kísérletezni! Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor csak egy szárnyat vagy combot fűszerezzünk másképp, ami a mi adagunk lesz, tehát nem kell feltétlenül leszerepelnünk a kísérletező kedvünk miatt. De az is lehet, hogy elkacsmálják az orrunk elől a finom falatot, mielőtt észbe kapnánk.
Változatosságnak megszórhatjuk egy kis maradék reszelt sajttal is a sült húst. Ezt akkor tegyük rá, amikor levesszük az edény borítását és véglegesre pirítanánk a húst. Ilyenkor locsoljuk meg a húst a lével és szórjunk rá sajtot. Mikor a sajt megolvadt és kezd kellemes, zsemleszínt kapni, kész is vagyunk.
Én személy szerint az Erdélyi adalékmentes sót vásárolom. A legtöbb sóba ui. különféle tapadásgátlókat, ferrocianidokat kevernek, ami állítólag nem káros az egészségre. Én mégis inkább kerülöm az adalékokat és rizst szórok a sószóróba, a só közé csomósodás gátlónak.
Lehet pikánsabbá tenni a sültet, ha a hagymákon kívül (vagy helyett) 1-2 négybe vágott paradicsomot és/vagy 1 felkarikázott, kimagozott kápia paprikát adunk hozzá.
Az alufóliának mindig a matt felét hagyjuk felfelé (tehát az edény belsejébe a fényes oldala „nézzen"), mert a fényes fele hővisszaverő, amivel energiát spórolhatunk. Sokak szerint ez nem számít, de azért lehet benne valami. Drága az energia, úgyhogy érdemes trükközni.
Az üveg és kerámia tál nem bírja a hirtelen hőt, ezért ne melegítsük elő a sütőt!
Ha dupla adagot sütünk a húsból, másnap a letakart sütőedényben a sütőbe tolva 1-es fokozaton 10 perc alatt felmelegíthetjük és így, egy másik körettel máris gyors ebédet varázsolhatunk az asztalra.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK