GASZTRO

Fűszeres, sült csirkecomb, szárny (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

3 csirkecomb vagy 6 csirkeszárny
0,5 dl víz

őrölt színes bors
só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
szárított-morzsolt rozmaring
4-5 gerezd fokhagyma
[1 kisebb vöröshagyma]
[1 db kápia paprika]
[1-2 db paradicsom]

*[szögletes zárójel jelzi az elhagyható dolgokat!]

Elkészítés:

A combokat vagy szárnyakat nézzük át és a toll maradványokat, kiálló szőröket távolítsuk el, mert másképp nagyon gusztustalanul mutat a tányéron! (Legjobb, ha meg is mossuk a húsokat.)

Most vegyünk elő egy tűzálló üveg vagy mázas kerámia tálat, amibe beleférnek a combok, szárnyak. Nem kell az edényt kikenni semmivel, ez egy gyomorkímélő fogás!
Egyenként dörzsöljük be sóval a húsokat és fektessük az edénybe (ne egymásra!). Most szórjuk meg őket egy-egy csipet Vegetával, őrölt színes borssal, szárított-morzsolt rozmaringgal. 4-5 gerezd fokhagymát és egy kisebb vöröshagymát tisztítsunk meg. A vöröshagymát vágjuk négybe és tegyük a hús mellé. Tehetünk mellé paprikát, paradicsomot is (lásd a Tippeknél!). Öntsünk az edény aljára kb. fél dl hideg vizet és takarjuk le. Ha van teteje az edénynek, akkor azzal, egyébként pedig zárjuk le alufóliával.

Tegyük be a sütőbe és állítsuk a hőfokot 180 fokra (gáztűzhelyen kb. 3, 5-es). Ha fiatal csirkét (pl. Tesco-s) sütünk, akkor 60 perc bőven elég neki. Ekkor vegyük ki a sütőből az edényt és vegyük le róla a takarást. Szúrjuk meg villával a húst. Ha könnyen beleszalad, nincs ellenállása, akkor locsolgassuk meg óvatosan az alatta levő lével, majd tegyük vissza még a sütőbe 10-15 percre, hogy szép fényes-pirosra süljön a bőre. Ha még keménynek találjuk a húst, akkor locsoljuk meg, borítsuk be újra és süssük még legalább 30 percig, mielőtt levennénk a takarást és pirosra sütnénk a bőrét.

!!! TIPPEK !!!

A fenti recept csak egy a lehetséges fűszer-kombinációk közül. Változatosabbá tehetjük a sült csirke alkatrészeket, ha változtatjuk a fűszerezést. A csirke „szereti" a rozmaringot, a majorannát, a hagymát, a fokhagymát, a színes borsot, a mustárt, a gyömbért, stb. Merjünk kísérletezni! Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor csak egy szárnyat vagy combot fűszerezzünk másképp, ami a mi adagunk lesz, tehát nem kell feltétlenül leszerepelnünk a kísérletező kedvünk miatt. De az is lehet, hogy elkacsmálják az orrunk elől a finom falatot, mielőtt észbe kapnánk.

Változatosságnak megszórhatjuk egy kis maradék reszelt sajttal is a sült húst. Ezt akkor tegyük rá, amikor levesszük az edény borítását és véglegesre pirítanánk a húst. Ilyenkor locsoljuk meg a húst a lével és szórjunk rá sajtot. Mikor a sajt megolvadt és kezd kellemes, zsemleszínt kapni, kész is vagyunk.

Én személy szerint az Erdélyi adalékmentes sót vásárolom. A legtöbb sóba ui. különféle tapadásgátlókat, ferrocianidokat kevernek, ami állítólag nem káros az egészségre. Én mégis inkább kerülöm az adalékokat és rizst szórok a sószóróba, a só közé csomósodás gátlónak.

Lehet pikánsabbá tenni a sültet, ha a hagymákon kívül (vagy helyett) 1-2 négybe vágott paradicsomot és/vagy 1 felkarikázott, kimagozott kápia paprikát adunk hozzá.
Az alufóliának mindig a matt felét hagyjuk felfelé (tehát az edény belsejébe a fényes oldala „nézzen"), mert a fényes fele hővisszaverő, amivel energiát spórolhatunk. Sokak szerint ez nem számít, de azért lehet benne valami. Drága az energia, úgyhogy érdemes trükközni.

Az üveg és kerámia tál nem bírja a hirtelen hőt, ezért ne melegítsük elő a sütőt!
Ha dupla adagot sütünk a húsból, másnap a letakart sütőedényben a sütőbe tolva 1-es fokozaton 10 perc alatt felmelegíthetjük és így, egy másik körettel máris gyors ebédet varázsolhatunk az asztalra.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL