Hozzávalók:
3 csirkecomb vagy 6 csirkeszárny
0,5 dl víz
só
őrölt színes bors
só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
szárított-morzsolt rozmaring
4-5 gerezd fokhagyma
[1 kisebb vöröshagyma]
[1 db kápia paprika]
[1-2 db paradicsom]
*[szögletes zárójel jelzi az elhagyható dolgokat!]
Elkészítés:
A combokat vagy szárnyakat nézzük át és a toll maradványokat, kiálló szőröket távolítsuk el, mert másképp nagyon gusztustalanul mutat a tányéron! (Legjobb, ha meg is mossuk a húsokat.)
Most vegyünk elő egy tűzálló üveg vagy mázas kerámia tálat, amibe beleférnek a combok, szárnyak. Nem kell az edényt kikenni semmivel, ez egy gyomorkímélő fogás!
Egyenként dörzsöljük be sóval a húsokat és fektessük az edénybe (ne egymásra!). Most szórjuk meg őket egy-egy csipet Vegetával, őrölt színes borssal, szárított-morzsolt rozmaringgal. 4-5 gerezd fokhagymát és egy kisebb vöröshagymát tisztítsunk meg. A vöröshagymát vágjuk négybe és tegyük a hús mellé. Tehetünk mellé paprikát, paradicsomot is (lásd a Tippeknél!). Öntsünk az edény aljára kb. fél dl hideg vizet és takarjuk le. Ha van teteje az edénynek, akkor azzal, egyébként pedig zárjuk le alufóliával.
Tegyük be a sütőbe és állítsuk a hőfokot 180 fokra (gáztűzhelyen kb. 3, 5-es). Ha fiatal csirkét (pl. Tesco-s) sütünk, akkor 60 perc bőven elég neki. Ekkor vegyük ki a sütőből az edényt és vegyük le róla a takarást. Szúrjuk meg villával a húst. Ha könnyen beleszalad, nincs ellenállása, akkor locsolgassuk meg óvatosan az alatta levő lével, majd tegyük vissza még a sütőbe 10-15 percre, hogy szép fényes-pirosra süljön a bőre. Ha még keménynek találjuk a húst, akkor locsoljuk meg, borítsuk be újra és süssük még legalább 30 percig, mielőtt levennénk a takarást és pirosra sütnénk a bőrét.
!!! TIPPEK !!!
A fenti recept csak egy a lehetséges fűszer-kombinációk közül. Változatosabbá tehetjük a sült csirke alkatrészeket, ha változtatjuk a fűszerezést. A csirke „szereti" a rozmaringot, a majorannát, a hagymát, a fokhagymát, a színes borsot, a mustárt, a gyömbért, stb. Merjünk kísérletezni! Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor csak egy szárnyat vagy combot fűszerezzünk másképp, ami a mi adagunk lesz, tehát nem kell feltétlenül leszerepelnünk a kísérletező kedvünk miatt. De az is lehet, hogy elkacsmálják az orrunk elől a finom falatot, mielőtt észbe kapnánk.
Változatosságnak megszórhatjuk egy kis maradék reszelt sajttal is a sült húst. Ezt akkor tegyük rá, amikor levesszük az edény borítását és véglegesre pirítanánk a húst. Ilyenkor locsoljuk meg a húst a lével és szórjunk rá sajtot. Mikor a sajt megolvadt és kezd kellemes, zsemleszínt kapni, kész is vagyunk.
Én személy szerint az Erdélyi adalékmentes sót vásárolom. A legtöbb sóba ui. különféle tapadásgátlókat, ferrocianidokat kevernek, ami állítólag nem káros az egészségre. Én mégis inkább kerülöm az adalékokat és rizst szórok a sószóróba, a só közé csomósodás gátlónak.
Lehet pikánsabbá tenni a sültet, ha a hagymákon kívül (vagy helyett) 1-2 négybe vágott paradicsomot és/vagy 1 felkarikázott, kimagozott kápia paprikát adunk hozzá.
Az alufóliának mindig a matt felét hagyjuk felfelé (tehát az edény belsejébe a fényes oldala „nézzen"), mert a fényes fele hővisszaverő, amivel energiát spórolhatunk. Sokak szerint ez nem számít, de azért lehet benne valami. Drága az energia, úgyhogy érdemes trükközni.
Az üveg és kerámia tál nem bírja a hirtelen hőt, ezért ne melegítsük elő a sütőt!
Ha dupla adagot sütünk a húsból, másnap a letakart sütőedényben a sütőbe tolva 1-es fokozaton 10 perc alatt felmelegíthetjük és így, egy másik körettel máris gyors ebédet varázsolhatunk az asztalra.
OLVASS TOVÁBB!
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROVeszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK