Szabó Anna
A jegeskávék gyakori hibája, hogy a jégkockákat (vagy a fagyit) egyszerűen leöntik a forró itallal, így pedig a végén egy szimpla felhígított kávé keletkezik. A következő egyszerű lépések, többek között ennek a kiküszöbölésére is tökéletesek.
1. Kezdd jó minőségű kávéval
Mindennek az alapja a jó minőség. Kezdd azzal a koktélod készítését, hogy lefőzöl személyenként 1-1 adag jó minőségű kávét.
2. Készítsd elő
Azért is érdemes a kávéfőzéssel kezdened, hogy legyen ideje kihűlni. Ha már langyos, tedd be a hűtőbe. Így biztosan nem fogja felolvasztani majd az egyéb hozzávalókat.
3. Próbáld ki hidegen
A másik megoldás a hideg kávé kinyerésére – és az ízes is sokkal jellegzetesebb lesz ebben a formában –, ha egész egyszerűen egy csésze aljára teszel egy evőkanál őrölt kávét, majd félnapra lefedve a hűtőbe teszed. Ezek után már csak annyi a dolgod, hogy teaszűrőn átcsurgasd egy másik edényben.
4. Kávéjégkockák
Lehet, hogy kicsit fura lesz neked elsőre, de hidd el, beválik. A hideg kávét egyszerűen tölts a jégkocka formába és tedd mélyhűtőbe (ezt egyébként szűrt gyümölcslevekkel is megteheted).
5. Elő a sziruppal
Hazánkban is egyre divatosabb a szirup, miért ne próbálnád ki te is? Már számos ízesítésben kapható nálunk is, a kávékoktélokhoz talán leginkább a vanília, a karamell és/vagy a csokoládés illik. Egyre figyelj: a cukrot is kiválthatod vele.
6. Adj hozzá alkoholt
Esti csajos bulikon nagy sikert érhetsz el vele, ha az alap kávékoktélhoz kevéske alkoholt is öntesz. Mindenképpen érdemes kipróbálni Baileys-zel, Amarettóval, konyakkal, vagy ízesített vodkával is.
7. Fűszerezz kreatívan
A legszimplább kávés italrecepteket is feldobhatod egy csipetnyi szerecsendióval, fahéjjal, csillivel vagy más melegítő fűszerrel. Adj hozzá még tiszta vaníliát vagy mandulakivonatot. Vagyis kísérletezz bátran a jeges kávékoktélozás jegyében, ami egyszerre rejti magában az üdítő hűvösséget és a felpörgető forróságot.
Íme néhány recept a mi kedvenceink közül:
Amaretto KávékoktélHozzávalók:
4 csésze főzött kávé szobahőmérsékletűre hűlve
2 csésze tej vagy tejszín
¼ csésze Amaretto likőr
2 teáskanál vanília kivonat
Tejszínhab
Elkészítése:
Keverd össze a kávét a tejjel, az Amarettóval, a vanília kivonattal. Öntsd egy jéggel félig teli sékerbe majd rázd addig, míg habos nem lesz.
Szolgáld fel a mennyei nedűt hideg martinis poharakban. Díszítsd tejszínhabbal.
Jeges Kahlua és kávéHozzávalók:
6 csésze főtt kávé szobahőmérsékletűre hűlve
4-6 evőkanál cukor
2 csésze tej
¼ csésze Kahlua likőr
Fahéj, szerecsendió
Díszítéshez mentalevelek
Elkészítése:
A cukrot, a kávét, a tejet, a Kahluát és a fűszereket öntsd turmixgépbe, majd adj hozzá ízlés szerint jeget. Ezután keverd addig, míg krémes nem lesz.
Ezután öntsd formás üvegpoharakba majd a tetejét díszítsd mentalevelekkel.
Selymes rum és kávéHozzávalók:
4 csésze főtt kávé, mely szobahőmérsékletű vagy hideg
¼ csésze fehér rum
¼ csésze sötét rum
4-5 evőkanál cukor
½ csésze krémtejszín
Díszítéshez tejszínhab
Elkészítése:
Egyszerűen rázd össze jéggel félig teli koktélsékerben a rumokat, a kávéval és a cukorral – míg habos nem lesz.
A tálaló poharak aljába tegyél egy evőkanál tejszínt, és önts rá az előzőleg elkészített keverékből.
Felszolgálás előtt díszítsd a tetejét tejszínhabbal.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK