Zöldbab főzelék
Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- petrezselyem
- 3 dkg vaj
- 2 dl kefir
- só
A zöldbabot az egészben hagyott, megtisztított vöröshagymával és a fokhagymával együtt kevés vízben főzni kezdjük. A vajból, lisztből, világos rántást készítünk. Ha megpuhult a zöldbab, kivesszük belőle a hagymát, és a fokhagymát, hozzáadjuk a tejet, majd összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a kefirt, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel. Bélszínrolóval, vagy csevapcsicsával ajánljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Tejszínes zöldborsó főzelék
Hozzávalók:
- 1 kg mélyhűtött zöldborsó
- 2 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek. liszt
- 2 dl tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- só
A zöldborsót saját levével együtt megpároljuk a vajon. Ízlés szerint sózzuk, és beletesszük a zúzott fokhagymát. A tűzről levéve lassan beleöntjük a tejszínt, majd állandó kevergetés mellett megszórjuk liszttel.
A tűzre visszatéve kevés ideig forraljuk, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. Legfinomabb, csirke nuggets falatokkal!
Elkészítési idő: 25 perc
Joghurtos tökfőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 1 csokor kapor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- kevés pirospaprika
- 2 dl joghurt
- 1 dl tej
- ecet
- só
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk a kaporral, és a pirospaprikával rántáshoz tesszük. Egy nagyobb lábasban a gyalult tököt kb. fél liter vízzel fedő alatt párolni kezdjük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a rántást, majd enyhén sózzuk, és fedő alatt készre főzzük. Hozzáöntjük a tejet, majd 5 percig még együtt főzzük. Levesszük a tűzről, végül belekeverjük a joghurtot és kevés ecettel ízesítjük. Pörkölt mellé köretnek kitűnő.
Elkészítési idő: 40 perc
Currys tejszínes brokkoli főzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 6 dkg margarin
- 2 ek. liszt
- 1,5 dl tejszín
- csomag petrezselyemzöld
- só
- frissen facsart citrom leve
- törött bors
- curry
A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük szét, szárát pedig kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. A brokkoli zsenge, virág részeit metéltre vágjuk és átfuttatjuk a felhevített margarinon a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt. Hozzáadjuk a lisztet, és kissé lepirítjuk. Világos vajas rántást készítünk, majd kihűtjük. Vegetával ízesített vízben félig puhára főzzük a brokkoli szárat. Ekkor hozzáadjuk a rózsákat, s ha megpuhult, tejszínnel simára kevert rántással sűrítjük. Kiforraljuk és szűrt citromlével, borssal, curryvel ízesítjük és utána ízesítünk. Rostonsült halakhoz, csirkéhez köretként fogyasszuk.
Elkészítési idő: 40 perc
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK