1. Tésztatál húsgolyókkal
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 fej fokhagyma
- 1 közepes póréhagyma
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg gomba
- 4 ek. olaj
- 1 dl fehérbor
- 1,5 dl húsleves kockából
- 2,5 dl tejszín
- 25 dkg spagetti, vagy makaróni, esetleg hosszúmetélt
- 60 dkg darált hús – szárnyasból
- 2 tojás
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, és ferdén 1 cm széles karikákra metéljük. A répát meghámozzuk, megmossuk, és apró darabokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, negyedeljük.
Nagy edényben vizet forralunk, és külön-külön a répát 4 percig, a pórét 3 percig blansírozzuk benne. Kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Nagy serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, és a hagymát üvegesre pároljuk benne. Felét tálra szedjük, a maradékhoz a serpenyőbe dobjuk a gombát, és 5 percig pároljuk. Ráöntjük a fehérbort, a húslevest, a tejszínt, és lefedve, lassú tűzön kb. 15 percig főzzük.
A zöldségek főzőlevében a csomagoláson olvasható utasítás szerint kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lecsepegtetjük. A darált húst összekeverjük a félretett hagymával, a tojásokkal, a zsemlemorzsával, belenyomjuk a fokhagymát, és sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Nedves kézzel kb. 16 egyforma nagyságú golyót formázunk belőle, és a maradék olajban körös-körül megpirítjuk (kb. 10 perc).
A gombás léhez keverjük a répát, a pórét, a tésztát, és sóval, borssal utána ízesítjük. Hozzáadjuk a húsgombócokat, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Közben leöblítjük, és apróra vágjuk a petrezselymet. Tálaláskor az ételre szórjuk.
2. Rakott palacsinta
Hozzávalók (4 személyre)
Palacsintatésztához
- 15 dkg liszt
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- 4 ek vaj
Töltelékhez
-1 citrom
- 50 dkg zsírszegény túró
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mandulaforgács
- vaj a sütéshez
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a tojásokkal, a tejjel, a vajjal és egy csipet sóval. Letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük. Közben alaposan megmossuk a citromot, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A túrót kikeverjük a citromhéjjal, a cukor felével, a vaníliás cukorral. A maradék cukrot, a citrom levét egy másik tálkában összekeverjük a mandulaforgáccsal.
Kivajazunk egy teflon palacsintasütőt, és egymás után vékony palacsintákat sütünk a masszából. Kivajazunk egy nagy tűzálló tálat. A sütőt 220 fokra előmelegítjük (gázsütő esetén 4. fokozat). A palacsintákat megtöltjük a túrós keverékkel, és feltekerjük. A töltött palacsintákat 3-4 cm nagyságú darabokra vágjuk, és egymás mellé állítgatjuk a tűzálló tálban. Ráöntjük a mandulás keveréket, és a sütőben kb. 8 percig sütjük. Vaníliafagylalttal tálaljuk.
3. Ropogós müzli
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 ek. margarin
- 1,5 ek. barna cukor
- 1,5 ek. méz
- 1 tk. olaj
- 5 csepp vaníliaaroma
- 2 csepp mandulaaroma
- negyed tk. őrölt fahéj
- 12,5 dkg zabpehely
- 1 ek. szezámmag
- 3 dkg egész mandula
- 2 dkg mandulaforgács
- 5 dkg mazsola
- 5 dl natúr joghurt (zsírszegény)
- 2 banán
Elkészítés
Margarinnal kikenünk egy sütőtepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Lábosban összekeverjük a cukrot a mézzel, az olajjal, a vanília- és mandulaaromával, a fahéjjal, és lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Levesszük a tűzről, belekeverjük a zabpelyhet és a szezámmagot.
A masszát egyenletesen a tepsire kenjük, és a sütő középső rácsán kb. 10 percig sütjük. Rászórjuk az egész mandulát és forgácsot, és további 10 percig sütjük, amíg a mandula aranybarna lesz. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A masszát széttördeljük, és belekeverjük a mazsolát. A banánt széttördeljük, és belekeverjük a mazsolát. A banánt meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A joghurtot négy tálkába szétöntjük, egyenletesen elosztva rászórjuk a mandulás müzlit, és hozzákeverjük a banánt.
Tipp: a ropogós müzli jól záródó edényben két hétig is eltartható.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK