Kelt fánktészta
Hozzávalók:
500g liszt
20g cukor
3g só
20g élesztő
1,3dlg tej
6 tojás
300g vaj
Napraforgóolaj
Elkészítése:
1. Szitálj át 500g lisztet, öntsd gyúródeszkára, és a közepébe fúrj lyukat. Langyosíts meg 1,3dl tejet, és keverd el 20g cukorral, 3g finom sóval és 20g élesztővel. Öntsd a keveréket a liszt közepébe, és üss hozzá 6 egész tojást. A közepétől kifelé haladva tenyereddel nyomkodd össze a tésztát, hogy az összes lisztet felvegye.
2. Ezután gyúrd össze 150g apróra darabolt vajjal mintegy 10 percen át, míg a tészta könnyen formálható és enyhén rugalmas nem lesz. Ekkor tegyed tálba, és egy éjszakát pihentesd a hűtőszekrényben. A vajat (ugyanennyit) olvasztva is a tésztába gyúrhatsz.
3. Vegyed ki a tésztát, sodrófával nyújtsd 4-5cm vastag, ovális formára. Egy késsel vágj 3cm széles csíkokat. Tegyed őket sütőlapra, szórd meg liszttel, és langyos helyen keleszd 2 órát. Egy sütésre használt edénybe önts 3l napraforgóolajat, és közepes lángon melegíts 7 percig.
4. Dobj az olajba egy kis darab tésztát, ha azonnal sülni kezd, de nem barnul túl gyorsan, akkor az olaj kellően meleg. Tegyed a fánkokat a forró olajba. 4-5 perc múlva mindegyiket fordítsd meg, és ugyanennyi ideig süsd a másik felét is. A kész fánkokat szárazra törölt szűrőlapáttal szedd ki, így az olaj nem fog kifröcsögni.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK