Csirkebecsinált leves
Hozzávalók
- 2 csirke apróléka
- 1 csomag petrezselyem
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb karlábé
- 1 kis zeller
- 1 dl tejszín
- 2 dkg liszt
-3 dkg zsiradék
- 5 dkg vaj
- bors, só
Elkészítés
A csirkét tegyük fel főni annyi vízbe, hogy éppen ellepje. A zöldséget pucoljuk meg, majd utána külön vízben tegyük fel főni, sóval, borssal ízesítsük. Közben a zsiradékból és a lisztből készítsünk világos rántást, majd hagyjuk kihűlni. A megfőtt csirkelevest kellő mennyiségű vízzel felengedjük, és berántjuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a tejszínt, és így is felforraljuk.
Bakonyi sertésborda
Hozzávalók
- 8 szelet sertésborda
- 25 dkg gomba
- 1 kisfej vöröshagyma
- 4 dl tejföl
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- pirospaprika
- olaj Liszt
- só
Elkészítés
A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, enyhén kiverjük, majd gyengén sózva fél óráig állni hagyjuk. Ezután lisztbe forgatjuk, kevés forró olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen elősütjük és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban világosra pirítjuk az apró kockára vágott hagymát. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, paradicsomot és zöldpaprikát. Kevés vizet öntünk alá, majd kb. tíz percig pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig egy kevés vízzel felöntjük. Végül ráöntjük a lisztel dúsított tejfölt, és összeforgatjuk a hússal. Galuskával vagy tésztával tálaljuk Savanyúságot nem igazán igényel ez az étel, de házi savanyúságot fogyaszthatunk mellé.
Madártej
Hozzávalók
- 6 tojás
- 5 púpos evőkanál cukor
- 1 vanília rúd
- 3 vaníliás porcukor
- 1 liter tej
Elkészítés
A tejet egy lábosban takaréklángon feltesszük főni.(A vanília rudat is tegyük bele.) A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük 1 csomag vaníliás porcukorral. Evőkanállal a forrásban levő tejbe a felvert tojásfehérjéből galuskákat szaggatunk, majd kb. 1 perc múlva megfordítjuk őket. A következő perc elteltével, szűrőkanállal kivesszük a már megfőtt galuskákat és félretesszük egy tálba.
A tojássárgáját, a cukorral és a vaníliás cukorral simává keverjük, majd fokozatos kevergetés mellett hozzáadjuk a meleg tejhez. Ezután ráöntjük, a tojásfehérjéből készült galuskákra. Hűtve tálaljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK