4 személyre
Előkészítés: 15 perc
Főzés: kb. 25 perc
4 szelet tengeri pisztráng egyenként 140 g
1 kis piros paprika
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
50 g fagyasztott paradicsomhús
5 dl víz
1 csipet curry
8 levél bazsalikom
Só
Tápérték adagonként:
220 kcal
Szénhidrát: 6 g
Fehérje: 28 g
Zsír: 9 g
A paprikát négyfelé vágjuk, kiszedjük a magházát és az erejét. A negyediket tányérra tesszük 1 evőkanál vízzel. Fóliával légmentesen lezárjuk, és a mikrohullámú sütőbe tesszük 3-4 percre 1000 W-ra. 5 percig hagyjuk hűlni a fóliával lefedve. Lehúzzuk a paprika bőrét, és vékony csíkokra vágjuk. 10-15 percre grill alá is tehetjük a parikát, míg a héja meg nem feketedik, és fel nem púposodik, akkor lehúzzuk.
Megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymát, ez utóbbi csíráját kiszedjük, majd mindkettőt apróra vágjuk. Közepes lángon felmelegítjük az olajat, beletesszük a fokhagymát, a hagymát, a paradicsomhúst és a paprikacsíkokat. Gyakran megkeverve 2 percig főzzük. Felöntjük vízzel, lefedjük, és felforraljuk. Kis lángon még 15 percig főzzük. A keveréket sóval és curryvel ízesítjük.
A megsózott pisztrángfiléket a gőzölőedény felső részébe tesszük, mindegyikre 2 bazaslikomlevelet rakunk. Vastagságától függően 3-6 percig gőzöljük. A zöldségekkel tálaljuk.
4 személyre
Áztatás: 12 óra
Előkészítés 15 perc
Főzés: 2-2 óra 20 perc
400 g száraz fehér bab
1 hagyma
Fél piros színű paprika
1 ek olívaolaj
7,5 dl csirkealaplé
1 csipet sáfrány
2 ek apróra vágott petrezselyem
Só és őrölt bors
Tápérték adagonként:
315 kcal
Szénhidrát: 45 g
Fehérje: 22 g
Zsír: 5 g
Kalcium: 175 mg
B9-vitamin
Előző este hideg vízbe beáztatjuk a babot.
Az elkészítés napján megtisztíjuk és vékonyan felszeleteljük a hagymát. 10 percig pároljuk a fél paprikát, meghámozzuk, kicsumázzuk, a húsát kockákra vágjuk. Lecsepegtetjük a babot.
Közepes lángon felforrósítjuk az olajat, és gyakran kevergetve 6-8 percig fonnyasztjuk benne a hagymaszeleteket és a paprikakockákat.
Beletesszük a babot, fölöntjük a húslével, hozzáadjuk a sáfrányt, a sót és a borsot. Mérsékelt llángon 1 óra 45 percig vagy 2 óráig főzzük, szükség esetén öntünk hozzá egy kis forró vizet, hgoy mindig elég folyadék legyen rajta. A bab végül legyen puha, de ne törjön szét.
Melegen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk hússal vagy párolt fehér hallal.
Használhatunk friss fehér babot is. Ebben az esetben 600 g fejtett babot (hüvelyesen 1,5 kg) vegyünk, ezt nem kell beáztatni, és a főzési időt is felére csökkenthetjük.
Tipp |
Bizonyára tudtad, hogy a bab felfúvódást okozhat. A vékonyabb héjú fajták (fehér-, májbab stb.) azonban könnyebben emészthetők. És még az is segíthet, ha a szárazbabot főzés előtt bő vízben áztatod több órán keresztül, majd főzés előtt megmosod. |
4 személyre
Elkészítés: 20 perc
Hűtés: 2 óra
4 narancs
4 ek barna cukor
4 csipet fahéj
3 ek narancsvirág-kovonat
6 mentalevél
Tápérték adagonként:
88 kcal
Szénhidrát: 22 g
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
C-vitamin: 75 mg
Meghámozzuk a narancsokat, leszedjük a fehér részt is. A narancsot vékonyan felkarikázzuk, mély tálba tesszük.
Összekeverjük a cukrot, a fahéjat és a narancsvirág-kivonatot, ezt a keveréket a narancskarikákra öntjük.
Megmossuk és megszárítjuk a mentaleveleket, vékony csíkokra vágjuk, és a narancssalátára szórjuk.
Két órára betesszük a hűtőszekrénybe, hidegen tálaljuk.
1. Fogyasszunk jól összeállított ételeket, szabályos időközönként.
2. Ne olvassunk és ne nézzünk tévét étkezés közben.
3. Együnk lassan, jól megrágva az ételt, és tegyük le a villát két falat között.
4. Ne merjünk magunknak még egyszer azzal a kifogással, hogy az étel zsírszegény;
5. Soha ne sózzuk vagy cukrozzuk meg az ételt, mielőtt megkóstolnánk, és ne vigyük túlzásba az édesítőszerek használatát.
6. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű és finomítatlan élelmiszereket a finomítottakkal szemben (gabonafélék, tészták, rizs, só, cukor).
7. Együnk több gyümölcsöt, zöldséget és keményítőtartalmú élelmiszereket. Naponta kétszer váltogassuk a főtt zöldséget és a keményítőtartalmú élelmiszereket (tészta, rizs, burgonya, hüvelyesek stb.).
8. Váltogassuk az állati eredetű fehérjeforrásokat (hús, szárnyas, sonka, tojás, rákfélék, kagylók, tej, tejtermékek).
9. Soha ne főzzünk vajjal, és csökkentsük a telített zsírsavak (vaj, tejszín, sajt, szalámik, zsíros húsok) fogyasztását.
10. Növeljük a telítetlen zsírsavak fogyasztását (zsíros halak, olajok, növényi margarin).
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK