Szabó Anna
Gerbeaud Emil
(1854-1919)
Az alkotó Gerbeaud Emil genfi születésű cukrász volt, aki Angliát, Németországot megjárva 1884-ben Párizsból az akkori híres cukrász, Kugler Henrik hívására jött Pestre. Rövidesen nagyon nagy szakmai hírnévre tett szert és hamarosan betársult, majd átvette Kugler, Gizella-téri (a mai Vörösmarty tér) üzletét, melyet iparművészeti értékű bútorokkal, márványasztalokkal, művészi festményekkel, értékes szőnyegekkel rendezett be. Cukrászdája a város egyik leghíresebb, legelitebb üzletévé vált, ahova királyi hercegek, arisztokraták, iparmágnások jártak.
Szakmai talentumát mutatja, hogy több mint száz új árut vezetett be.
Ő kreálta meg a konyakos meggyet és a csokoládédrazsét, amely nevét az egész világon ismertté tette. Fadobozos bonbonjait Európán kívüli országokba is exportálta. A mindennapi munkában is valósággal komponálta készítményeit.
Az anyag és a forma tökéletes egységére törekedett a cukrászatban.

Az előkelő megjelenésű, nagyvonalú, sportos férfi magas társadalmi rangra is
jutott:
Itthon a Cukrászok Ipartestületének díszelnöke, tagja az 1898. évi brüsszeli kiállítás és az 1900-as párizsi világkiállítás zsűrijének. Ez utóbbi alkalommal megkapja a francia becsületrend lovagkeresztjét, hazatérve a Ferenc József rendet.
Gerbeaud – szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1 dl tej
- csipetnyi só
- 20 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
A csokoládémázhoz:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaópor (csemege)
- 3 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg baracklekvár
Az élesztőt elmorzsoljuk, langyos (kéz meleg tejben) felfuttatjuk a cukorral. Az élesztős tej akkor jó, ha habossá válik a teteje.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk. Szobahőmérsékleten kelesztjük a tésztát.
A tésztát 3 egyenlő részre osszuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35 x 25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Először a legalsó lapot megkenjük a lekvárral és meghintjük a darált dió és porcukor keverék felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és szórjuk a diós cukorral. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tészta tetejét megszurkáljuk villával több helyen és lassan sütjük, közepes lángon, előmelegített sütőben. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, majd csokoládémázzal bevonjuk. A cukrot, kakaóport, margarint felfőzzük. Langyosra hűtsük, úgy oszlassuk szét a sütemény tetején.
Tipp: Engedjünk hideg vizet a mosogatóba annyira, hogy a víz szintje a csokoládéöntet tetejéig érjen. Közben kevergessük.
A kész süteményt hagyjuk kihűlni a csokoládémázzal a tetején, csak aztán kezdjük el hosszúkás szeletekre vágni.
OLVASS TOVÁBB!
Új korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Mexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
GASZTROBienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből esz...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK