GASZTRO

Eperdzsem

Szerző:
Szabó Anna
Tombol az eperszezon. Érdemes gondolni a téli napokra is, és készíteni egy kis nyalánkságot ebből az isteni gyümölcsből. Ha a megtelt dzsemes üvegek már szépen sorakoznak a kamra polcain, csak annyi dolgod lesz, hogy palacsintába, süteménybe töltve, vagy éppen kenyérre kenve kínáld majd ezt a finomságot a családnak.

 

Hozzávalók

- 2 kg eper

- 70 dkg kristálycukor

- 2 cs vaníliás cukor

- 1 tk őrölt fahéj

- 1 citrom reszelt héja

- 1 cs Knorr dzsemesítő

Elkészítés

Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Egy edénybe keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk néhány órát állni. Közben többször keverjük meg.

Néhány óra elteltével tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük 15 percig. Kézi habverővel kevergessük, szórjuk bele a dzsemesítőt, és addig keverjük, míg teljesen fel nem oldódik benne.

Végül merjük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe. Minden egyes üvegnek zárjuk le a tetejét, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni a dzsemeket.

Dzsemesítő nélkül is megfőzhetjük az eperlekvárt, de akkor elég hosszú ideig kell – folyamatosan kevergetve - főzni ahhoz, hogy kellően besűrűsödjön.

Az elkészült dzsemet kínálhatjuk reggelire egy szelet kétszersülttel, tölthetjük palacsintába, vagy éppen tehetjük süteménybe is.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL