Szabó Anna

Hozzávalók:
– 2kg zsírszalonna
Fogjuk a zsírszalonnát, és daraboljuk egyforma közepes méretű kockákra. Ne feledjük, ha kisül a zsír, összefognak menni. Tegyük a kockára vágott szalonnát egy lábasba és kicsit vizet aláöntve közepes hőfokon pirítani kezdjük (én villanytűzhelyen, 7-es fokozaton pirítottam). Vigyázzunk, nehogy letapadjon! Néha kevergessük meg. A töpörtyű akkor van kész, ha a kockák aranybarna színt öltöttek fel, és kisült belőlük a zsír. Ezután vegyük ki a lábosból papírtörlővel itassuk le róla a fölösleges zsírt, majd szép csatos üvegbe tároljuk. Hűtőben napokig eláll. Remek ajándék is lehet, egy olyan családtagnak (például a nagypapának), aki szereti a finom házi töpörtyűt.
Hozzávalók:
– 30dkg darált tepertő
– 50dkg liszt
– 4dkg margarin
– 2dl tej
– 2 teáskanál cukor
– 5dkg friss élesztő
– 2db tojássárgája
– 3 teáskanál só
– 3 evőkanál tejföl
– Bors ízlés szerint
Először is az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk. Közben a lisztbe beletesszük a sót, belemorzsoljuk a margarint (vagy használhatunk disznózsírt is). Ezután hozzáadjuk az élesztős tejet, a tepertőt, a tojást, a tejfölt és a borsot. Jól összedolgozzuk. Az összeállított tésztát ezután 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Miután megkelt körülbelül 2 centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, majd kiszaggatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt arany barnára sütjük.
Jó étvágyat!
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK