Egészséges lencseleves ebédre. A lencse nagyon jó hatással van a bőrre és a szemre.
Hozávalók
- 500 g lencse
- 2,5 liter csontlé vagy húsleves
- 100 g teavaj
- 100 g liszt
- 40 g vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 4 db tojássárgája
- só
Elkészítés
A megmosott, beáztatott lencsét csontlében vagy húslevesben feltesszük főni (Tipp: Ha van a hűtődben egy kis mezei füstöltszalonna bőrke, akkor azt nyugodtan adhatod a lencséhez, így pikánsabb lesz a leves).
A tisztított, szeletelt vöröshagymát hozzáadjuk, kevés sóval ízesítjük. Világos vajas rántással sűrítjük, és tejet öntünk hozzá. Jól kiforraljuk. Szitán áttörjük vagy turmixgépben jól összeturmixoljuk. Legírozzuk, legírozás után már nem szabad forralni a levest.
Legírozás: Habarás. Tejszínnel elkevert tojássárgájával történő sűrítés.
Hozzávalók
- 1 kg laskagomba
- 4 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 100 g finomliszt
- 200 g margarin
- 200 g tv paprika
- 20 g őrölt pirospaprika
- frissen őrölt fekete bors
- só
Elkészítés
A megtisztított, jól megmosott laskagombát vékony csíkokra vágjuk.
A finomra vágott vöröshagymát margarinban megpirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük, és hozzáadjuk a gombát, a kis kockákra vágott tv paprikát. Együtt pirítjuk, fekete borssal fűszerezzük. Amikor a levét már elfőtte, liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és főzőtejszínnel dúsítjuk.
(A liszttel elkevert tejfölhöz merjünk ki a pörköltből egy kevés szaftot, keverjük el a habarással, majd adjuk hozzá a pörkölthöz, így hőkiegyenlítést végeztünk. A tejföl nem csapódik ki a pörköltben.) Jól átforraljuk.
Köretnek szarvacska tésztát adjunk a pörkölt mellé.
Hozzávalók
- 180 g liszt
- 120 g margarin
- 1,5 dl víz
- 20 g kristálycukor
- 50 g vaníliás cukor
- 6 tojás
- olaj a sütéshez
- só
Elkészítés
A vizet a margarinnal, a sóval és a cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig kevergetjük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, a tojásokat egyenként eldolgozzuk benne. Habzsákba töltjük a tésztát (Tipp: Ha nincs otthon habzsákunk, akkor egy kisebb zacskó egyik végét kicsit vágjuk ki és azzal adagolhatjuk a tésztát), és tíz cm hosszú rudakat nyomunk ki belőle. Bő, nem túl forró olajban aranysárgára sütjük. Célszerű egyszerre 2, max.3 fánkot sütni egy mélyebb serpenyőben, mert a fánkok megdagadnak és nem férnek el egymás mellett. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Külön csészében meleg, kevés pálinkával vagy rummal ízesített barackízt adunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK