Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Egy igazi magyar klasszikus: az eredeti Dobostorta

Szerző:
Szabó Anna
Ha valaki ezt a nevet hallja Dobostorta rögtön mindenki lelki szeme előtt feltűnik a fényes karamellás tetejű torta remek, amit Dobos C. József cukrászmester készített először 1885-ben. Igazi kényeztető finomság. És igazi cukrászati mesterkihívás!

 

Hozzávalók:

Tészta:

– 6db tojás
– 12dkg cukor
– 12dkg liszt

A tojásokat szétválasztom, és robotgéppel a tojások sárgáját elkeverem a cukorral, majd beleszitálom a lisztet és fakanállal jól összekeverem. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verem és végül ezt is a keverékhez adom. Óvatos nagy mozdulatokkal dolgozom bele, nehogy összetörjön a hab. Ha a tészta kész tortaformába öntöm, és 180fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt arany barnára sütöm. Akkor jó a tészta, ha a felszíne rugalmas, a beleszúrt tűn pedig nem marad ragacsos morzsa. Ezután, a tésztát félreteszem, hogy kihűljön. Mikor kihűlt kiveszem a tortaformából, és kb. 3-5 tortalapra vágom. A legfelső réteget félreteszem, erre kerül majd a karamellás máz.

Krém:

– 20dkg cukor
– 6db tojás
– 1 csomag vaníliás cukor
– 100g keserűcsokoládé
– 20dkg vaj

Vízgőz fölött megolvasztom a cukor és a lereszelt csokoládé keveréket, majd hozzáadom a felvert tojásokat, addig kevergetem, amíg kellően be nem sűrűsödik, ez jó pár percet igénybe vehet. Ezután lehúzom a tűzről, és mikor langyosra hűlt fokozatosan apró kockánként hozzáadom a vajat és jó alaposan elkeverem. Ezután hűtőbe teszem, és jól kihűtöm.

Karamellmáz:

– 12dkg cukor
– 1 teáskanál vaj

A vajat meleg serpenyőben megolvasztom, majd hozzáadom a cukrot. Folyamatosan kevergetem, míg a cukor világosbarnára karamellizálódik, és kellően folyékony lesz. Ezután gyorsan kell dolgozni! A félretett piskótalapra, még melegen, azonnal ráöntöm a karamellt, és eloszlatom. Ezután még mielőtt teljesen kihűlne, bevajazott késsel 8 egyenlő részre vágom a karamellás piskótalapot. Ez kerül majd a torta tetejére.

A torta összeállítása:


Egy szép díszes tálra helyezzem az első piskótalapot, és jó vastagon bekenem a krémmel. Így folytatom a többi réteggel, a torta tetejét is vastagon megkenem a csokoládékrémmel, ezután ráfektetem a karamellás piskótalapokat. Végezetül bekenem a torta oldalát is.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL