Hozzávalók
- kb. 2 kg-os kakas
- 6-7 dl vörösbor
- 2 db babérlevél
- 4-5 kakukkfű ág (vagy szárított kakukkfű)
- 20 dkg bacon
- 20 db savanyított apró hagyma (vagy gyöngyhagyma)
- 50 dkg gomba
- 2-3 ek kukoricaliszt
- 1 l csirke alaplé
- 1 ek sűrített paradicsom
- 10 dkg vaj
- 1 ek étolaj
- só
- őrölt fehér bors
- petrezselyemzöld
Elkészítés
A feldarabolt húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, egy kicsit állni hagyjuk, majd beletesszük egy tálba, a babérlevéllel, és a kakukkfűágakkal együtt, és felöntjük a borral. Kicsit igazítsuk el, hogy a bor lehetőleg mindenhol érje a húst, fedjük le a tálat, és éjszakára tegyük be a hűtőbe - hagyjuk másnapig pácolódni.
Egy serpenyőbe öntsünk olajat, adjuk hozzá az apró kockákra felvágott bacont, és kevergetve süssük szép pirosra. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vaj felét, tegyük bele az alaposan lecsepegtetett savanyított hagymát, folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt pirítsuk szép aranybarnára, majd szedjük ki és tegyük félre. Most ebbe a zsiradékba tegyük bele a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt süssük zsírjára.
A pácléből szedjük ki a húst, alaposan csepegtessük le, papírtörlővel töröljük szárazra, majd minden darabját forgassuk bele a kukoricalisztbe. A páclevet tegyük félre, mert még szükség lesz rá.
A serpenyőbe, olvasszuk fel a maradék vajat, tegyük bele a lisztbe forgatott húsdarabokat, és hirtelen süssük szép aranybarnára. az elősütött húst tegyük egy nagyobb edénybe, és adjuk hozzá a kisütött bacont, a hagymát, a gombát, és a sűrített paradicsomot. A serpenyőbe öntsünk egy kevés csirke alaplevet, és addig keverjük, míg teljesen feloldódnak a sütés közben leragadt pörzsanyagok.
Öntsük rá a hús tetejére a vörösboros páclével, és a maradék csirke alaplével együtt, és egy kicsit rázogassuk össze. Fedjük le az edény tetejét, forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, közepes lángon főzzük addig, míg a hús teljesen megpuhul.
Ezután egy evőkanál kukoricalisztet keverjünk simára egy kevés főzőlével, csorgassuk a hús közé, óvatosan rázogassuk össze, majd néhány perc alatt forraljuk ki, hogy a szaft kissé besűrűsödjön. (Keverni nem szabad, mert akkor a puhára főtt hús szétesik!) Ameddig a kakas fő, ízlés szerint készítsünk hozzá köretet, például galuskát.
Tálalás előtt szedjük a köretet egy tányérra, helyezzük rá a húst, és ízlés szerint kanalazzunk rá a raguból. Végül szórjuk meg a tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel, és így kínáljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK