GASZTRO

Egészséges menü

Szerző:
Szabó Anna
Egy igazi vitamindús ebédhez nem is kell más, csak tápláló alapanyagok. Ha ezek mind megvannak, készülhet is az isteni fogás. Ínyenc birsalmaleves, Sütőben sült, reszelt, sonkás burgonyával.

Ínyenc birsalmaleves

Hozzávalók:
- 2 nagyobb birsalma
- 3 dkg vanília pudingpor
- 1 dl tejföl
- 1 dl fehérbor
- 100 g tejszínhab
- 2 dkg pirított mandulaszeletek
- só
A fűszerkivonathoz:
- víz
- 15 dkg cukor
- 2-3 szegfűszeg
- 2 egész fahéj
- 1 citrom


1. Fűszerkivonatot készítünk. Kevés vízben a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat jól felforraljuk, és leszűrjük. Szűrt citromlevet, cukrot, vizet felteszünk forrni. A tisztított, hámozott birsalmát daraboljuk kockacukor nagyságú kockákra, majd adjuk a forrásban lévő citromos, cukros vízhez. Az almát annyira főzzük puhára, hogy szépen egyben maradjanak, és ne málljanak szét (ahogy a gyümölcslevesnél).

Tipp: Fontos, hogy citromlevet is tegyünk a vízhez, mert így a birs nem barnul meg.

2. A tejföl vanília pudingporral, kevés vízzel habverő segítségével simára keverjük, és ezzel a habarással sűrítjük a forrásban lévő levest.

3. A habarás után kiforraljuk a levest, majd hozzáöntjük a fűszerkivonatot (redukció), és a fehérbort. Jól lehűtve, tejszínhabbal, mandulával megszórva tálaljuk.

Tipp: Mentalevéllel díszíthetjük


Sütőben sült, reszelt, sonkás burgonya

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 15 dkg sonka vagy főtt tarja
- 6 dkg margarin vagy vaj
- 6 evőkanál liszt
- só
- 1 teáskanál majoránna
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom

1. A burgonyát héjában 20 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, melegen meghámozzuk és kihűtjük. A sonkát vagy a főtt vékony tarjaszeleteket csíkokra vágjuk, a margarint vagy vajat felolvasztjuk.

2. A kihűlt burgonyát finomra reszeljük, majd hozzákeverjük a lisztet, a majoránnát és a sót. Előkészítünk margarinnal vékonyan kikent, liszttel megszórt jénai tálat vagy sütőformát.


3. A burgonyakeverék egyharmad részét szétterítjük a sütőedényben. Olvasztott margarinnal meglocsoljuk, egyenletesen elosztjuk a sonka felét, és meghintjük bazsalikommal. Ezután ismét egy rész burgonyakeverék következik, majd olvasztott margarin, sonka, bazsalikom, végül burgonyakeverék. A tetejét meglocsoljuk a megmaradt margarinnal.

4. Előmelegített, forró sütőben kb. 40 percig, pirosra sütjük. Melegen, szeleteket vágva tálaljuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL