Hozzávalók:
(4 főre)
A leveshez:
1 nagy vöröshagyma
3-4 közepes sárgarépa
2 közepes petrezselyemgyökér
3-4 evőkanál olaj
25dkg zöldborsó
Só, őrölt fekete bors
1 kiskanál kristálycukor
1 nagy csokor petrezselyem
A daragaluskához:
1 tojás
Kb. 4 evőkanál búzadara
Fél mokkáskanál só
Csipetnyi őrölt feketebors
Negyed csokor petrezselyem
Elkészítése:
1. Először a daragaluskának állunk neki, mert ezt főzés előtt pihentetni kell. Ehhez a tojást egy kis tálban villával felverjük. Annyi (kb. 4 evőkanál) búzadarát keverünk hozzá, hogy a nokedlinél kicsivel sűrűbb masszát kapjunk. Megsózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Letakarva kb. fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. Következhet a leves. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a kétféle répát karikákra vagy félkarikákra vágjuk. Egy lábasban az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kétféle répát, és ha frissen fejtett borsóval készítjük, akkor az is most kerül bele. Megsózzuk, borsozzuk, lefedve félpuhára pároljuk. Ezután bő 1,5liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Ha fagyasztott borsóval főzzük a levest, akkor azt most adjuk hozzá.
3. A grízgaluskát a hűtőből kivesszük. Kiskanállal apró gombócokat vagy galuskákat szaggatunk belőle a gyöngyözve fővő levesbe. Amikor mind benne van, kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon főzzük kb. 15 percig. Közben a galuskákat többször megforgatjuk, hogy szép egyenletesen puhuljanak, duzzadjanak.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK