GASZTRO

Csokoládé kosárkák fehércsokis mascarponekrémmel, és karamellizált őszibarackkal

Szerző:
Szabó Anna
Ezekben a napokban megint rekkenő meleg van, így ma sem akartunk olyan receptet hozni, amit sütni kell. Most egy egyszerű desszertet tálalunk - a végeredményt igazán le sem tudjuk írni, mert annyira, de annyira finom, hogy ezt mindenkinek, saját magának kell megkóstolnia.

 

Hozzávalók - 8 db szilikonos muffin formához


- 1 tábla 60%-os csokoládé
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 cs vaníliás cukor
- porcukor
- reszelt citromhéj
- 2 dl Hulala vagy habtejszín


Elkészítés


A csokoládét gőzfürdő fölött kevergetve olvasszuk fel. A szilikonos muffin formákat ecsettel kenjük ki egy réteg csokoládéval, majd néhány percre helyezzük be a hűtőszekrénybe, hogy teljesen megdermedjen. Kenjünk rá még egy réteg csokoládét, és ismét tegyük be a hűtőbe – még egyszer ismételjük meg ugyanezt, a lényeg, hogy 3 réteg csokoládénk legyen.
Amikor a csokoládé már szépen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, óvatosan lazítsuk körbe, végül pedig egy hirtelen mozdulattal fordítsuk ki a formából. Az így elkészült kosárkákat felhasználásig tegyük vissza a formába, majd a hűtőszekrénybe. A fehér csokoládét szintén gőzfürdő fölött olvasszuk fel, és hagyjuk visszahűlni.

A mascarponét keverjük simára az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a kihűlt, de még folyós, olvasztott csokoládét.

A tejszínt verjük kemény habbá, és apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés csokoládés krémhez.


Karamellizált őszibarack


- 3-4 db őszibarack
- 2-3 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- 1 dl fehér bor


Az őszibarackokat hámozzuk meg, daraboljuk fel, és csepegtessük meg citromlével.Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, és karamellizáljuk világos barnára. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a feldarabolt barackot, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal, majd óvatosan keverjük össze. Tegyük vissza a tűzre, öntsük hozzá a bort, majd pár perc alatt karamellizáljuk meg az őszibarackot. Az elkészült barackdarabokat szedjük ki egy tányérra, és teljesen hűtsük ki.

Közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a csokoládé kosárkákat a mascarponés, csokoládés, habos krémmel, majd a tetejére kanalazzuk rá a karamellizált őszibarackot.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL