GASZTRO

Bográcsra fel!

Szerző:
Szabó Anna
A nyári hétvégék egyik legkellemesebb programja a bográcsozás, ami jócskán túl mutat a főzés örömén. Ilyenkor legalább olyan fontos, hogy jó társaságban, családi-baráti körben teljen az idő, mint hogy finom étel kerüljön a tányérra. Néhány praktikával az ételek terén is biztosra mehetünk és tovább fokozhatjuk a magyaros ízek és a bográcsozás különleges élményét, így mindenki elégedetten távozik majd az asztaltól.

 

A nyári hétvégéken nyugodtan elfelejthetjük a konyhai bezártságot vagy az éttermi rendelést, hiszen a jó idő tökéletes alkalom a kinti főzéshez-sütéshez. A bográcsozásnak nagy hagyománya van a magyar gasztronómiában, legnépszerűbb ételeink, mint a gulyás vagy a halászlé bográcsban elkészítve a legfinomabbak. A közös főzés ismertetője az is, hogy ugyanúgy, mint a foci esetében, mindenki szakértőnek érzi magát, ha a bogrács közelébe kerül. Ezért nem árt néhány dolgot tisztázni, mielőtt bográcsozni kezdünk.

 

Ami a jó bográcsozáshoz szükséges

Főzés előtt ajánlott a bográcsot parázsra téve kiégetni, majd a főzéskor figyeljünk oda, hogy a láng ne érjen hozzá se a bogrács aljához, se az oldalához, mert ilyenkor óhatatlanul is odaég az étel. A legideálisabb, ha csak néhány faágat rakunk a tűzbe, és hagyjuk, hogy az izzó parázs végezze el a feladatot. Arra is érdemes gondolnunk, hogy a különböző ételekhez más-más féle bogrács dukál. A halászlé főzésére a legalkalmasabb a felül szűkebb edény, míg pörköltekhez, gulyáshoz a hagyományos bográcsok a megfelelőek. Készítsük elő a hozzávalókat is, így nem kell folyamatosan a konyha és a tábortűz között ingáznunk!

 

A paprika az étel lelke

A megfelelő felkészülés után fontos, hogy az ételünk paprikás alapját is nagy körültekintéssel készítsük el, hiszen szinte minden a fűszerezésen múlik. Akár családi recept alapján dolgozunk, akár kísérletező típusok vagyunk, nem árt, ha figyelünk az arányokra. Ha nem szeretnénk a véletlenre bízni a végeredményt, akkor számos, egyszerű praktikát vethetünk be. A hamisíthatatlan paprikás magyaros ízeket és a megfelelő arányokat könnyen „kifőzhetjük”, ha a bográcsba a főzés kezdetén egy gulyásleves, pörköltszaft vagy halászlé kockát is dobunk. Legyen az halászlé, gulyásleves vagy egy ízes pörkölt, a kockákkal megfelelő alapot és sűrűséget biztosíthatunk az ételeknek és kiemelhetjük azok magyaros ízvilágát is. Ezek után csak annyi a dolgunk, hogy jókedvűen kevergetve várjuk, míg az étel elkészül.

 

Hétvégén is tudatosan

Bár a hétvégi bogrács-partik nem a diétáról szólnak, ilyenkor is tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Köretnek készíthetünk friss salátákat idényzöldségekből, desszertként pedig tálalhatunk gyümölcsöket. A friss ropogós kenyér is lehet teljes kiőrlésű, hiszen ugyanolyan jól esik vele az étkezés végén kitörölgetni a tányérunkat.

Minden jóban benne vagyunk!
Szállj be Te is egy bográcsgulyásra! » 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL