A nyári hétvégéken nyugodtan elfelejthetjük a konyhai bezártságot vagy az éttermi rendelést, hiszen a jó idő tökéletes alkalom a kinti főzéshez-sütéshez. A bográcsozásnak nagy hagyománya van a magyar gasztronómiában, legnépszerűbb ételeink, mint a gulyás vagy a halászlé bográcsban elkészítve a legfinomabbak. A közös főzés ismertetője az is, hogy ugyanúgy, mint a foci esetében, mindenki szakértőnek érzi magát, ha a bogrács közelébe kerül. Ezért nem árt néhány dolgot tisztázni, mielőtt bográcsozni kezdünk.
Ami a jó bográcsozáshoz szükséges
Főzés előtt ajánlott a bográcsot parázsra téve kiégetni, majd a főzéskor figyeljünk oda, hogy a láng ne érjen hozzá se a bogrács aljához, se az oldalához, mert ilyenkor óhatatlanul is odaég az étel. A legideálisabb, ha csak néhány faágat rakunk a tűzbe, és hagyjuk, hogy az izzó parázs végezze el a feladatot. Arra is érdemes gondolnunk, hogy a különböző ételekhez más-más féle bogrács dukál. A halászlé főzésére a legalkalmasabb a felül szűkebb edény, míg pörköltekhez, gulyáshoz a hagyományos bográcsok a megfelelőek. Készítsük elő a hozzávalókat is, így nem kell folyamatosan a konyha és a tábortűz között ingáznunk!
A paprika az étel lelke
A megfelelő felkészülés után fontos, hogy az ételünk paprikás alapját is nagy körültekintéssel készítsük el, hiszen szinte minden a fűszerezésen múlik. Akár családi recept alapján dolgozunk, akár kísérletező típusok vagyunk, nem árt, ha figyelünk az arányokra. Ha nem szeretnénk a véletlenre bízni a végeredményt, akkor számos, egyszerű praktikát vethetünk be. A hamisíthatatlan paprikás magyaros ízeket és a megfelelő arányokat könnyen „kifőzhetjük”, ha a bográcsba a főzés kezdetén egy gulyásleves, pörköltszaft vagy halászlé kockát is dobunk. Legyen az halászlé, gulyásleves vagy egy ízes pörkölt, a kockákkal megfelelő alapot és sűrűséget biztosíthatunk az ételeknek és kiemelhetjük azok magyaros ízvilágát is. Ezek után csak annyi a dolgunk, hogy jókedvűen kevergetve várjuk, míg az étel elkészül.
Hétvégén is tudatosan
Bár a hétvégi bogrács-partik nem a diétáról szólnak, ilyenkor is tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Köretnek készíthetünk friss salátákat idényzöldségekből, desszertként pedig tálalhatunk gyümölcsöket. A friss ropogós kenyér is lehet teljes kiőrlésű, hiszen ugyanolyan jól esik vele az étkezés végén kitörölgetni a tányérunkat.
Minden jóban benne vagyunk!
Szállj be Te is egy bográcsgulyásra! »
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK