Szabó Anna
Bográcsos ököruszálypörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg marhafarok
- 1,5 kg marhalábszár
- 4 közepes fej hagyma
- olaj
- 10 dkg házi őrölt pirospaprika
- 1 fej fokhagyma
- fél tubus csemege Piros Arany paprikakrém vagy csípős
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 0,5 liter száraz vörösbor
A pácoláshoz:
- 3 mokkáskanál húspuhító só
- 3 evőkanál ételízesítő
- 2 kiskanál bazsalikom
- 2 kiskanál kakukkfű
- 2 kiskanál koriander
- 2 kiskanál őrölt fűszerkömény
- 2 mokkáskanál majoránna
A húsokat a bográcsozás előtti napon előkészítjük, lehártyázzuk, inas részeiket lefejtjük, majd a lábszárat 2 centis kockákra, a farkat ujjnyi vastag szeletekre daraboljuk. Ezután nagy tálba rakjuk, és a pácoláshoz való fűszerekkel jól összekeverjük. Lefóliázzuk, egy éjjelen át a hűtőben pihentetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és bográcsban olajon kis tűzön megfonnyasztjuk.
A pácolt húsokat nem csepegtetjük le, így rakjuk a bográcsba, zsírjára pirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Egy pohár vizet öntünk rá. Zúzott fokhagymát teszünk rá, lefedve kis láng fölött főzzük. Többször megkeverjük, és a többi fűszert is hozzáadjuk. Az elpárolgott folyadékot folyamatosan pótoljuk. Amikor már a hús félig megpuhult, a vörösbor felét hozzáöntjük, a többit majd akkor öntjük hozzá, amikor már majdnem kész. A sózással vigyáznunk kell, mert a Piros Arany és az egyéb ízesítők is tartalmaznak sót.

Sós burgonyával, galuskával vagy tarhonyával tálaljuk. Fogyasszunk mellé savanyúságot.
Elkészítési ideje: 2,5 óra
Italajánló: Szekszárdi Kékfrankos
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK