Most sem kellett csalódnom, mert mind a tejszín, mind a tej átvette a bodza ízét, ezáltal isteni finom. Tálaláskor a selymesen krémes bodza ízű panna cotta köré pár kanál epervelőt kanalaztam, és úgy kínáltam. A siker most sem maradt el, csak kanalaztuk, és kanalaztuk, rövid idő elteltével pedig már csak az üres tányérok sorakoztak az asztalon.
Hozzávalók 6 db formához
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 4 db bodzavirág lecsipkedve a száráról
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 10 g zselatin (por)
Elkészítés
Öntsük bele egy edénybe a tejszínt és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét. Ezután szűrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket.
Tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük ismét forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Ezután szintén szűrjük át, majd töltsük bele az előzőleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (Akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk.)
Tálalás előtt vegyük ki a formákat a hűtőből, állítsuk egyesével néhány pillanatra meleg vízbe, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra. (Érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben ki fog jönni.)
Epervelő hozzávalói
- 30 dkg eper
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek barna cukor
- 1 tk étkezési keményítő
- 3 ek víz
Elkészítés
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, adjunk hozzá két evőkanál vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze, és kislángon főzzük két-három percig.
A keményítőt keverjük simára egy evőkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki egészen. (Néhány pillanat alatt besűrűsödik.)
Tálaláskor a tányéron lévő bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihűlt epervelőből, és úgy kínáljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK