Hozzávalók
Tésztához
• 30 dkg liszt + nyújtáshoz
• 20 dkg kockákra vágott vaj/margarin
• 10 ek porcukor
• 1 tojássárgája
Töltelékhez
• 1 kg alma
• 20 dkg cukor
• 1 kk őrölt fahéj
• 1 ek citromlé
• 5 dkg kockákra vágott vaj
• 2 marék meggy (kb 300g.)
Porcukor a tálaláshoz.
Elkészítés :
A cukrot és a lisztet összekeverjük ,majd a feldarabolt margarint
a kezeink között elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva omlós tésztát készítünk belőle. Cipó alakúra formázzuk majd fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, utána formába nyújtjuk.
Ehhez a tésztához nem kell a tepsit vagy a pite formát kivajazni,mert annyira zsíros magában a tészta, hogy nem fog leragadni a végeredmény!
A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felét cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A másik felét még úgy ahogy meg van pucolva nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, és kinyomkodjuk majd összekeverjük a fajéjjal, citromlével és a cukorral. Kinyomkodjuk, hogy ne legyen olyan sok leve
A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A reszelt tölteléket elkeverjük a meggy ¾ részével (a többi a díszítés lesz ) és belerakjuk az aljára, majd az almaszeleteket szép sorban rápakoljuk .
Ezután 2 lehetőség is van a pite lefedésére:
1. Lehetőség :
A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a széleket összenyomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elpárologhasson.
2. Lehetőség :
Az elnyújtott tésztát dereje szaggatóval csíkokra vágjuk , és a képen látható módon rácsozzuk, vagy ha nagyon szépre akarjuk akkor ahogy az a képen is látható én összesodortam a kiszaggatott tésztát. A megmaradt meggyet pedig a kis rácsokba szórtam.
A forró sütőben 25-30 perc alatt 230 fokon szép pirosra sütjük.
Forrás: Serpenyő virtuóz
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK