Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Almás pite

Szerző:
Szabó Anna
Az idei ősz nagy slágere az alma, amiből sok-sok finomságot készíthetünk, például: levest, kompótot. Az én nagy kedvencem az almás pite, aminek szintén számos elkészítési módja él a köztudatban. Úgy gondolom, hogy minden családban akad egy recept, de valamiben mindegyik eltér, hiszen nagyanyáink tudták mivel tegyék igazán különlegessé unokáik kedvenceit.

 

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
15 dkg cukor
csipetnyi só
20 dkg margarin
3 evőkanál tejföl
+1 felvert tojás a tészta lekenéséhez

Töltelékhez:

1,5 kg reszelt alma
15 dkg cukor
1,5 teáskanál fahéj
A tepsi kikenéséhez olaj és zsemlemorzsa.


Elkészítése:


A reszelt almát ½ liter vízzel pár perc alatt megpároljuk, és lehűtjük.
Amíg az alma hűl, a lisztet a sütőporral és a cukorral, sóval elkeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Végül hozzátesszük a tejfölt és a tojást, majd alaposan összegyúrjuk, elfelezzük.

Lisztezett felületen a tészta egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd a kiolajozott zsemlemorzsával megszórt tepsibe fektetjük. A tésztalap tetejét szintén meghintjük morzsával.

Ezután a kihűlt almát elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd a tepsibe simított tésztán egyenletesen eloszlatjuk.

Letakarjuk a másik kinyújtott tésztával, és ennek tetejét megkenjük a felvert tojással, villával pedig több helyen megszúrjuk.

200°C-ra előmelegített sütőben arany barnára sütjük.

Kellemes sütizést!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL