GASZTRO

Afrikai ízkalandozás

Szerző:
Szabó Anna
Egy titokzatos kontinens, különleges országokkal és néppel, amely az európai ember számára távolinak és néha talán idegennek is tűnhet. Az afrikai konyhát megismerve azonban közelebb érezhetjük magunkhoz az ott élő embereket és étkezési szokásaikat.


Nyerj meglepetés ebédet vagy vacsorát!

Szeretsz kipróbálni új és izgalmas ízvilágot? Igazi gasztrokalandot nyerhetsz, ha neked kedvez a szerencse a Savannah Étterembe!
Tovább a kérdőívhez >>

Hagyományosan, ahogyan majdnem minden kultúrában, az afrikai ételekhez is a helyben megtalálható gyümölcsöket, gabonát, zöldségeket, a tej- és a hústermékeket használják fel. Afrika néhány részén a hagyományos étrendben a tej, az aludttej és a savók dominálnak. A trópusi Afrika nagy részén ritka a tehéntej és így helyben nem tudják megtermelni (a különböző vírusoknak köszönhetően, amelyek hatással vannak az állatállományra). Ennek ellenére mégis elég sok (sokszor lényeges) különbséget fedezhetünk fel az étkezési és az italfogyasztási szokásokban Afrika különböző területein. Viszonylag könnyen észre lehet venni, hogy az adott étel kelet-afrikai, észak-afrikai, nyugat-afrikai, dél-afrikai vagy közép-afrikai főzési technikával készült-e. Ehhez azonban nem kell elutaznunk a távoli kontinensre, elég, ha ellátogatunk a Savannah Étterembe.

Péntek estére kaptam meghívást, és izgatottan vártam az új ízeket. Előtte azonban megnéztem a kínálatot a honlapjukon, és még tanácstalanabb lettem. Száznál is több finomság kínálta magát, bár a legtöbbről nem tudhattam, hogy mi is valójában. Ismeretlen nevek, ismeretlen alapanyagokból. Nem tudtam volna választani segítség nélkül. Szerencsére régóta ismerem a tulajdonost, így örömmel vettem a segítségét.

Kezdésnek a pálmabort ajánlotta, amiről már sokat hallottam, de elképzelésem sem volt, milyen is lehet valójában. Ebből a nedűből többféle kapható Afrikában. Van hűsítő, ami minimális alkoholtartalommal bír, de van olyan változata is, ami inkább kedélynövelőként szolgál. Kollegámmal mi az előbbi mellett döntöttünk, és megállapítottuk, hogy ez valóban különleges ital. Talán az erjedt limonádéra vagy egy másnapos mustra hasonlít. Igen, ez áll legközelebb a valósághoz. Ehhez a közkedvelt italhoz gyakran fogyasztják az „akara”-t, ami egy bablisztből készült finomság. Mi előételként kaptuk, de már a harmadik falat után éreztük, hogy nagyon laktató. Én szívesen ettem volna hozzá valamilyen savanyúságot, de ez egyáltalán nincs jelen az afrikai konyhában. Fokhagymás tejfölnek is örültem volna, de a tejtermék ilyen formában alig fellelhető a kontinensen, hiszen az éghajlat miatt veszélyes élelmiszernek számít. Így is finom volt, de örültünk, amikor megérkezett a leves. A „Friss hal pepper soup”nagyon csípős, gyógynövényekkel készült halleves, amit a helyiek betegek gyógyítására is használnak. Valóban nagyon csípős volt, az afrikai chilivel óvatosan kell bánni. De legalább ezt a paprikát már nálunk is több élelmiszerboltban lehet kapni. A kaliforniai paprikára hasonlít, mérete azonban sokkal kisebb.

Vacsoránk alkalmával sok érdekes növényt láttunk, mint például a „yam” gyökeret, ami leginkább egy kilós farönkre emlékeztet. Felhasználása sokrétű, leginkább főzik és köretként fogyasztják. Íze a burgonyára hasonlít, de állaga tömörebb, íze zamatosabb. A főzőbanán kísértetiesen hasonlít az általunk ismert gyümölcsére, de ez nyersen nem fogyasztható.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki nyitott az ismeretlen ízek felé. Azoknak pedig, akik maradnak a megszokott ételeknél, az esti programokat javaslom.
A Savannah szórakozóhelyként működik minden csütörtökön, pénteken és szombaton, ekkor éjjel igényes RnB, hip-hop, dancehall és modern afrikai zenék hallhatóak. Az ismert DJ-k és változatos zenei kínálat mellett az alacsony ital árak teszik vonzóbbá a Savannah-t.
Rezidens DJ-k: Dee-Jay Bishop (Nig) és DJ Fizo (Nig).

A Savannah Étterem rendszeresen ad otthont az itt élő afrikai közösség összejöveteleinek is.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL