GASZTRO

A mellőzött articsóka

Szerző:
Szabó Anna
Az articsóka Dél- és Nyugat-Európában mindennapos ételnek számít, nálunk azonban csak elvétve találkozhatni vele, pedig a kiskertek hálás növénye lehetne.



A fészkes virágzatúak családjába tartozó növény virágzatának húsos fészekpikkelyeit a franciák és az angolok előszeretettel fogyasztják salátaként vagy főzeléknek, de készítenek belőle mártást is tészta mellé.
Íze kellemes, jól harmonizál a legkülönbözőbb fűszerek aromájával.
Az articsóka az egyik leghatásosabb tisztító és méregtelenítő élelmiszernövény, sok helyen a böjti napok főeledele.

Levelében cinarin nevű keserűanyag található, amely segíti az epe áramlását, és serkenti a máj sejtjeinek regenerálódását.

Az ebből készült kivonatokat sárgaság és májfunkció zavarok esetén alkalmazzák. A növény gumója is tartalmaz valamennyit a hatóanyagból, ezért minden emésztési zavarral és májproblémával küszködő számára ajánlott étel.


Az articsóka a népi gyógyászat közismert növénye. Magas vérnyomás kezelésére, valamint szívszélhűdést megelőző szerként használják. Az utóbbi időben kimutatták koleszterinszint-csökkentő és vízhajtó hatását is.
A méregtelenítés hatásának reumás, ízületi gyulladásos és köszvényes betegek kezelésénél van nagy szerepe.

Számtalan gyógyszer, és gyógyhatású készítmény alapját képezi.

A leveléből főzött teát epe- és májbajok, magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen használják. Kivonatából gyomorkeserűt készítenek, mely étvágykeltő hatású. Emellett nyugtatólag hat a megterhelt májra is egy-egy görbe éjszaka után.

Olaszországban sokan fogyasztják a bébi articsókát nyersen, olívaolajos-citromos öntettel.



Nyersen még erősebb egészségmegőrző ereje van, mint párolva vagy főzve, íze pedig friss, pikáns. Ideje lenne, hogy ez a kiváló élelmiszer- és gyógynövény elnyerje méltó helyét a magyar konyhában és természetgyógyászatban is.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL