Ünnepelni az egyik legjobb dolog a világon - legyen szó születésnapról, karácsonyról, húsvétról vagy bármilyen jeles alkalomról. Mert akkor felerősödik a család jelentősége, energiával töltenek fel a szeretetteljes pillanatok. Ennek pedig elmaradhatatlan része a jóízű lakmározás, a finomabbnál finomabb sütemények, torták, desszertek. Azonban fájó válaszút elé kerülnek azok, akik tudatosan táplálkoznak, netán ételallergia, esetleg betegség miatt nem fogyasztatnak bizonyos élelmiszereket: lemondás vagy felszabadult ünneplés? Nekik nyújt megoldást az Ünnepelj és fogyj! című receptkönyv. A könyvben szereplő desszertek csökkentett szénhidráttartalmúak, melyek közül számos laktóz- és gluténmentes is. A leírások mellett kalóriaértékek, szénhidrát-, glutén- és laktóz mennyiség is található azért, hogy ne kelljen a lemondás vagy felszabadult ünneplés között választani.
Hozzávalók
Tésztához - 1 db tojásfehérje, 100 g darált mandula, 50 g reszelt étcsokoládé, 25 g WEIDER vaníliás vegán fehérje, 100 g eritrit, 1 tasak vaníliás xilit, 1 késkegynyi sütőpor, 1 csipetnyi Himalája só, 3 tk reszelt KOTÁNYI csillagánizs, 1 ek MEGGLE laktózmentes tejszín
Mázhoz - 100 g étcsokoládé, 1 tk őrölt ánizs, 1 ek napraforgóolaj
Elkészítés
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és előmelegítjük a sütőt. Egy nyújtódeszkát meghintünk kb. 75 g eritrittel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Olyan keményre kell verni, hogy egy késsel ejtett vágás szemmel látható maradjon. Összekeverjük a maradék hozzávalókat, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát a gyúródeszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, egy éles késsel tetszőleges négyzet vagy téglalap formájú darabokra vágjuk, és a tepsibe tesszük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és kb. 10 percig sütjük a süteményt. (Alsó és felső sütés: kb 200 °C, légkeveréses: kb. 180 °C, gáz: 3-4. fokozat.) A sütést követően a tészta még puha, kihűlve válik ropogóssá. A csokoládét durva darabokra aprítjuk, az ánizzsal és az olajjal együtt folyamatos kevergetés közben, gőz felett felolvasztjuk. A kekszeket belemártjuk a csokoládéba, majd hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztásig jól záródó dobozban száraz, hűvös helyen tároljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK