Játssz velünk és nyerd meg a három üveg bor egyikét! >> |
A ½ 8 színe halvány rubin, a pohár falánál téglavörösbe hajló árnyalattal, az érés, a kiteljesedés biztató jeleként. Az illata rendkívül összetett, alkotóelemei nem különülnek el egymástól, bonyolult szövevényben hullámzik a fekete cseresznye, a szeder, a szilva jelenléte, a szegfűszeg, a fahéj melegsége, a hordó fájának tölgyes, cédrusos sejtelmessége, a rókagomba ravaszsága. Ízében elegáns, buja, finoman csiszolt élű savak, gondosan lesimított tanninok, könnyű krémmé főzött gyümölcsök. Tökéletes egyensúly, lenyűgöző elegancia, lesimult érettség, felejthetetlen utóíz jellemzi ezt a különleges siller bort.
A ½ 8 siller bor összetétele:
- Merlot 40%
- Pinot Noir 25%
- Kékfrankos 25%
- Menoir 10%
- Két évig 500 literes második töltésű tölgyfahordóban érlelt
- alk. 13 v/v %
A siller boroknak Egerben több száz éves hagyománya van, sokak számára azonban nem ismert, mivel a rosé népszerűsége háttérbe szorította. A siller históriájában nagy változást hozott a tengerentúlról érkező, 1874 és 1914 között pusztító filoxéria (szőlőtetű - szőlő gyökerein élősködő rovar). A vész előtt a kék- és a fehérszőlőt együtt ültették, együtt is szüretelték és préselték, így kapták a sillerre jellemző színt, mely se nem vörös, se nem fehér. Amióta külön telepítik a szőlőfajtákat, a siller bort a könnyedebb, illatos, harapós savú, vörös nedűket adó fajtákból készítik, ilyen például a Kadarka, Menoir, Pinot Noir és a Kékfrankos.
A siller jellege a vörös- és a fehérbor közé tehető hasonlóan a rosé borokhoz, ízében és illatában érződnek a vörösborra jellemző jegyek, például az édes eper, a kökény illata vagy akár a fanyarkás ribizlis, málnás ízvilág. Készítése hasonlít a vörösboréra, de az erjesztés során nem várják meg, hogy a kékszőlő héjából teljesen kiázzanak a csersavak, az ízek és a színek, hanem a borász ízlésének megfelelő pillanatban préselik ki, amikor a bor színe még csak közelít a vörös felé.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK