FOGYÓKÚRA

Testzsírtömeg-arány

Fontos lenne, hogy tisztában legyünk azzal, mi is az a testzsírtömeg-arány. A pontos meghatározás: a testedben lévő zsírszövet aránya az egész testsúlyodhoz képest.
És hogy miért fontos tudni?

Két dolog miatt. Egyrészt, ha az átlagosnál magasabb, mindenféle, az elhízáshoz kapcsolódó betegségnek sokkal nagyobb a veszélye. Másodsorban, minél magasabb a zsírszövet-arányod, annál kevesebb kalóriára van szükséged, hogy megtarthasd a súlyodat, még kevesebbre, ha veszíteni akarsz belőle.Testzsírtömeg-arány férfiaknál és nőknél

A férfiak testében átlagosan kevesebb a zsír. Míg egy egészséges nőnél ez az arány 17-27%, a férfiaknál csak 10-20.

A sportolóknál ez még alacsonyabb, 20% körüli a nőknél, 10 a férfiaknál.
A testzsírszövet-arány általában a hízással együtt növekszik. A zsír csak növekszik, az izommennyiség viszont változatlan marad.Mikor csökken a zsír?

Ha valami ésszerű diétát követsz, szerencsére ebből a zsírtömegből veszítesz. Lehet, hogy egy kis izomszövet is áldozatul esik, de főképp a zsírpárnák fogynak. De ha valami sokat ígérő diétának dőltél be, vagy fogyasztótablettákat szedsz, lehet, hogy csak vizet vesztesz, mikor csökkenek a kilóid. És a zsírszövetarányod változatlan marad.


Ha hol fogysz, hol hízol megint, a fogyáskor vesztesz egy pici izomszövetet is, és azt nem valószínű, hogy gyorsan pótolni tudod, a legközelebbi visszahízáskor jobban fog nőni az indokoltnál a zsírtömegarányod. Szóval ugyanannyi kilót nyomsz, mégis kövérebb leszel. Ezért (is) érdemes fogyózáskor sportolni is, hogy pótolhasd az izomszöveteket.


A zsírra persze szükségünk van, az anyagcseréhez is, a testünk működéséhez, védelmi rendszeréhez. Abban ugyan még a tudós amerikaiaknak sem sikerült megegyezi, mennyi is az optimális érték….

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL