FÉSZEK

Így tartsd tisztán az otthonodat a COVID-19 járvány alatt

A szakértők a többszöri alapos kézmosásra, és a különböző higiéniai eljárások betartására ösztönöznek bennünket, hogy ezzel megvédjük magunkat és másokat is a koronavírustól. Most azonban, hogy több időt töltesz otthon, felmerülhet benned a gondolat, hogyan érdemes fertőtleníteni a lakásodat.

Egy tanulmány szerint a COVID-19 legfeljebb 3 órán keresztül képes életben maradni a levegőben, és olyan felületeken, mint például a karton, legfeljebb 24 órán keresztül marad életben, műanyagon és rozsdamentes acélon pedig legfeljebb 3 napig. A legtöbb baktérium és vírus jellemzően a fürdőben és a konyhában van, és a kutatók szerint a fertőtlenítők számos kórokozó ellen hatásosak.


A kutatók nem tartják indokoltnak az otthoni a felületek gyakoribb tisztítását/fertőtlenítését, de tény, hogy jobban oda kell figyelni. Ugyanis a megfelelő tisztántartás elpusztítja a különféle kórokozókat. Ne feledd, a koronavírus csak az egyik kórokozó, amely megfertőzhet, mások sokkal gyakoribbak.


Hol fertőtleníts többet?


A fürdőszoba és a konyha olyan területek, amelyek a legtöbb kórokozónak adnak otthont, ezért érdemes a szekrények és fiókok fogójára, gombjaira összpontosítani, hiszen ezek a legtöbbször megérintett felületek. A konyhában érdemes az olyan készülékek fogantyúit és felületét is megtisztítani, mint például a hűtőszekrény, a mosogatógép, a sütő és kenyérpirító.


A lakás többi részén szintén a gyakran megérintett felületekre érdemes koncentrálni, például:


• Távirányító

• Játékkonzol

• Billentyűzet és egér

• Mobil- és vezetékes telefonok

• Villanykapcsolók

• Kilincsek

• Korlátok

Hogyan érdemes tisztítani?


A tisztítás során felülről lefelé, és balról jobbra érdemes haladni a felületeken. A gyakran megérintett felületeket egyszerre fertőtlenítsd le, így jóval hatékonyabb leszel. Ráadásul a fertőtlenítőszerek többsége minden felületre jó, így nem érdemes őket cserélgetni. Olyan felületekről, amelyekre rá van pakolva, például a konyhaasztal vagy az íróasztal, először minden tárgyat távolíts el, és alaposan töröld át őket.


Tisztítószerek


A legtöbb fertőtlenítő hatású tisztítószer hatékonyan tisztítja a felületeket, ha követed az alkalmazási és a megfelelő szellőztetési útmutatásokat. Fontos például, hogy soha ne keverd össze a háztartási hipót ammóniával, vagy más tisztítószerrel.


A hipó önmagában is tökéletesen fertőtlenít, ezért, ha emellett döntesz, keverj össze 4 teáskanál hipót egy liter vízzel, és öntsd egy szórófejjel ellátott flakonba. Bőségesen permetezz belőle a felületekre, majd puha törlőkendővel töröld le.


Ha nem szeretnél hipót használni, akkor általánosságban elmondható, hogy szükséged van egy univerzális tisztítószerre és egy mikroszálas tisztítókendőre. Az univerzális tisztítószert közvetlenül a tisztítókendőre lehet permetezni. Permetezés, törlés, ismétlés – ez a lényeg.


Heti egyszeri takarítás teljesen megfelelő, kivéve, ha a házban valaki beteg. Ebben az esetben érdemes naponta megtisztítani a felületeket.
 

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL