ÁLLATI CIKUSÁGOK

Ajándékozz biztonságod kedvencednek!

Lépj a tettek mezejére! Bármennyire is ijesztő a gondolat, de kedvencednek azzal teszed a legjobbat, ha minél hamarabb ivartalanítatod. Ezzel nem csak megelőződ a véletlen és nem kívánt szaporulat világra jöttét, de megelőzöl számos betegséget is, mint a gennyes méhgyulladás vagy az ivarszervek rákos megbetegedései!

 

Az ivartalanítás egy rövid, altatásban végzett beavatkozás, melynek során a herék vagy a petefészek eltávolításra kerülnek. Célszerű az állatorvossal előre megbeszélni, mit nézzen meg, vagy végezzen el a műtét során az ivartalanításon túl.


Kezdj tehát készülődni, és írj listát!


Keresd fel az állatorvost és tudakozódj, vállalja-e kedvenced ivartalanítását, ha igen akkor mikor és persze mennyiért. Kérdezz rá, szokott-e részt venni ivartalanítási akciókban, és ha ez elérhető nála beszéljétek meg abban az időben alkalmas lenne-e a kutyád műtétje (tüzelés, allergiás időszak stb).

Érdemes ilyenkor elvégeztetni a fogkőleszedést és egyéb olyan vizsgálatot, amit a kutyád nehezen visel éberen, pl. fülek átnézése és kitisztítása..
Ha megvan az időpont, a műtétet megelőzően vidd el kedvencedet "átnézetni", ilyenkor a doki ráhallgat a szívére, és meggyőződhet róla: az eb jó kondiban fut neki a beavatkozásnak.


Légy nyugodt!


Kérdezz meg mindent, amit még fontosnak vélsz és készülj fel: szerezz be műtét utáni gallért, hiszen az ivartalanítás után erre szükségetek lesz, és/vagy a kutyádra megfelelő méretű rugdalózót valamelyik turiban. Kérdezz rá az állatorvosnál, hogy szükségesnek látja-e a műtét előtt a kutya immunrendszerének erősítését, és ha igen, azt tartsd a műtét utáni időben is. A beavatkozás előtti napon már ne egyen az eb! A műtét után, amikor már magától stabilan tud menni és inni, ha igényli könnyű vacsorát - áztatott tápot, konzervet, párizsit, rántott levest, vagy amit szívesen fogyaszt - nyugodtan ehet. A műtét alatt kapnak fájdalom csillapítót és antibiotikumot, de ha az orvos javasolja, szükség esetén a 2-3-4. napon is szükség lehet rá (de vigyázz, ilyenkor nagyon tudnak színészkedni).


Sok kutya a műtét után nem igényel semmiféle különleges kezelést, és különösen érdemes ilyenkor csendes, nyugodt helyen magukra hagyni őket. Ez lenne a falkában is természetes, hiszen az elesetteket, betegeket természetes közegükben sem rajonganák körül a többiek...majd ők keresik a
társaságot, ha jobban lesznek. Természetesen azért a sebet mindennap ellenőrizd, főleg ha több kutyád is van, hiszen érdekes szaga van, mindenki meg akarja majd szagolni, nyalni! És figyelgesd, kedvenced iszik és ürít-e rendesen. Ha a második napon a kedve és étvágya megfelelő, akkor fellélegezhetsz, mert túl vagy egy súlyos és fontos lépésen! Tízedik napon kutyád vígan mehet vissza kontrollra és varratszedésre.


Lépj a tettek mezejére és gyarapítsd az elkötelezett gazdik táborát. Ivartalaníttasd kedvencedet.... és természetesen, ha még nincs regisztrált chipje, akkor ajándékozz neki biztonságot!

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL