UTAZÁS

A világ legnagyobb templomvárosa

Angkor, a khmer templomok és szentélyek ősi városa Kambodzsa szívében. Az építészeti csodát az elmúlt hatszáz év alatt szinte teljesen ellepte a dzsungel, és még napjainkban is tart a terület visszahódítása a természettől.

 

A 20. században 200 négyzetkilométeres területet tisztítottak meg az őserdőtől, melyen több száz templom és szentély áll – közöttük a világ legnagyobb vallási célú épülete, Angkorvat. Csak a templomokat rakták kőből, az összes többi építményt – a királyi palotákat is – fából ácsolták, mára tehát ezek mind az enyészeté lettek, így Angkor ma egy hatalmas „templomváros” képében mutatkozik, noha természetesen nem csak vallási épületek voltak annak idején a városban. A Khmer Birodalom fénykorában a fővárosnak hatszázezer–egymillió lakója lehetett, több mint a világ bármely korabeli európai városának.


A 15. században számos alkalommal, így 1431-ben is a sziámi thaiok megtámadták Angkort. A város hét hónapos ostrom után elesett, majd nem sokkal a támadók visszavonulása után elnéptelenedett, ha nem is teljesen. A khmerek új fővárost alapítottak a délebbre fekvő mai főváros, Phnompen közelében, az őserdő pedig lassan benőtte, elrejtette az épületeket, és a város hírét csak legendák őrizték. Angkort francia kutatók „fedezték fel” újra a 19. század közepén. Ma Angkor Délkelet-Ázsia egyik leglátogatottabb helye, és a Világörökség része.


A kambodzsai őserdőben rejtőző templomvárosokat, II. Szurjavarman istenkirály építtette. A páratlan szépségű szentélyhegy, Angkorvat a XII. században épült. Angkorvatot a király a hinduizmus istenségének, Visnunak emeltette, és mauzóleumként önmagának. A királyt Visnu földi megtestesülésének tekintették, és istenként tisztelték. Angkorvat az államvallás legfőbb szentélye, egyben uralkodói rezidencia, és kormányzati székhely volt.A templomváros, Angkor tulajdonképpen egy csatornával kerített, négyszögletű, mesterséges sziget. Óriási méretét mutatja, hogy a falak 1,95 négyzetkilométernyi területet zárnak körbe. A bejárati csarnokon átjutva az alsó nagygalérián haladhatunk körbe, amely az alépítményt övezi. Belső udvarok, galériákból összeálló csarnokok és lépcsők vezetnek fel a második teraszra, ebből nő ki a harmadik, amely a szentélyeket hordozó piramis. A szentélyeket a tornyok belsejében alakítottál ki. Az öt torony közül a középső a legnagyobb, 61 méter. Kapupavilonok, tornyos galériák szövevényes kapcsolódása az építmény. A földközeli szigorú, négyzetes vízszintest a tornyok kitörésével és harmóniájával a függőlegessé, az ég felé törekvéssé tudja átalakítani. Angkorvat látvány az élet nagy ajándékai közé tartozik. Ugyanazokkal a „szavakkal mindig valami mást mond. A formák ismétlődése egy magasabb szinten tér vissza önmagához.


Akkoriban nem ismerték még a boltív és a kupolaépítés módját, így más eszközökkel hoztak létre egy páratlan szépségű együttest. A díszítőelemek mozgalmassága ellentétben áll a szigorú mértani elrendezéssel. A falakon a khmer birodalom történelmi figurái mellett ott sorakoznak az indiai mitológia istenei és istennői. Telt idomú alakjaik egymásba fonódnak, erotikus jelenetekké formálódva. A leggyakrabban mintázott nőalak Apszara, Indra mennyei táncosnője. Mivel Ankort gyakran fosztogatták thai harcosok, domborművei sok helyen harci eseményeket ábrázolnak.


A nagy főváros tornyain, négy hatalmas, mosolygó szoborfej is látható: ők már azt a boldog állapotot jelképezik, amikor Buddha eljutott a Nirvánába. Nem véletlen, hogy Angkorban a hindu és a buddhista befolyás is tetten érhető, hiszen mindkét vallás egyforma tiszteletnek örvendett.

 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL