KÖZÉRZET

A tojás és az egészség

Szerző:
Szabó Anna
Miközben már a csapból is a Húsvét „folyik”, egyre durvábban szembesülhetsz a közelgő tojásfalás rohamára. Kötelező vagy sem ilyenkor neked is enned belőle, az év többi napján is hasznos lehet néhány róla szóló tényt megtudnod.


A tojás elsődleges funkciójával függ össze - a benne lévő fölöttébb értékes táp- és biológiailag aktív, olykor nélkülözhetetlen anyagoknak köszönhetően -, hogy számos panaszra és nem kevés betegségben gyógyírként szolgál. S ma már nemcsak évszázados, olykor évezredes tapasztalatok alapján használhatod a legtermészetesebb gyógyhatású szerként, hanem többnyire pontosan ismerheted hatóanyagainak parányi mennyiségeit is.

A tojás belseje egy óriási petesejt, míg maga a teljes tojás nem más, mint fajtájának speciális védőtokba zárt lehetséges utóda. Ebből következően tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek és mindazokat a szerkezeteket, melyek védelmet nyújtanak a legkülönfélébb külső hatások és ártalmak (fizikai és kémiai, hőmérsékleti ártalmak és fertőző mikrobák stb.) ellen.

Bármennyire meglepő, de a tojás fehérjéje a legjobb minőségű és az anyatejjel szinte egyenértékű. A tévhittel ellentétben alig hizlal, sőt. Egy tojás fehérjéje csak 15 kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrás étrendnek is értékes fehérje- és alacsony kalóriatartalmú alkotórésze.

 

A koleszterin
(A tojás zsírjai)

A koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület, hiánya az élettel összeegyezhetetlen. Az emberi szervezet normális működéséhez a koleszterinre szükség van!

Egészséges emberben még az extrém nagy koleszterin-bevitel sem eredményezi a vérszint kóros emelkedését, mert a már föl nem használódott és így fölöslegben maradó mennyiségtől megszabadítja a szervezetet az ún. elimináció (a szervezet hatékony mechanizmusa, mely eltávolítja a már fölös koleszterint).

Lényegében a korábbihoz képest fokozott epeképződéskor és ürüléskor normalizálódik a vérkoleszterin, azaz az élet során fellépő eliminációs zavar felelős elsődlegesen a magas vérkoleszterinért, leszámítva a kisszámú örökletes meghibásodást.

Általában az ételekben levő anyagmennyiségeket 100 g nyers élelmiszerre vonatkoztatják, így mindig érdemes figyelni erre a tojás kapcsán: a héj nélküli tojás súlya kb. 52 g, azaz teljes tojás esetében a 100 g-ra vonatkozó adatok gyakorlatilag 2 db tojásnak felelnek meg.

A tojás viszonylagosan magas koleszterintartalmából fakasztott tojásellenes hisztéria egyes túlbuzgói gyakorta csúsztatták az 1 db tojás mellé a 100 g-ra vonatkozó koleszterin mennyiségét.

 

Az ételek befolyása a koleszterinszintre

A fő tényezők és az örökletes faktorok mellett természetesen szerepet játszik a koleszterinszint alakulásában az ételek összetétele és a benne lévő koleszterin mennyisége is. A 90-es évek közepéig még a koleszterintartalom szerepelt az első helyen az öt legfontosabb rizikófaktor hazai listáján, mára - végre - visszaszorult az utolsó helyre, átadva előkelő helyét a telített zsíroknak, melyeknek vérkoleszterint növelő hatása kétszerese a koleszterinének. (A másik három faktor: a túlzott kalóriabevitel, az elhízás és a mozgáshiány.)

Tehát az alkalmankénti - akár másodnaponta - nagyobb koleszterinfogyasztás, legyen az belsőség vagy soktojásos rántotta, nem vezet a vérszint emelkedéséhez. Ráadásul mindkét eledel hatékonyan beindítja és működteti az emésztés folyamatát, mely hozzájárul az elimináció fokozódásához is.

Természetesen itt a csökkent működés normalizálásáig terjedő fokozásról van szó, s nem túlfokozásról, amit egyébként ételekkel aligha lehet elérni.

 

Vásárláskor óvatosan, de ne rettegve

A megtojás folyamán nem érintkezik a tojás a kloaka falával, a környezetből rátapadt szennyeződés tartalmaz ugyan baktériumokat, tehát a héj külső fertőzöttségével kell csak számolni, amelynek bekerülésétől a tojástartalomba - ép tojás esetén - nem kell tartani. Épp ezért fertőzések kisebb mértékben vihetők át emberre tojással, mint más élelmiszerekkel.

A tyúktojásban gyakorlatilag nem található emberre veszélyes Salmonella, mert a kaparó-baromfiak betegségei nem terjednek át az emberre.


Jó tudni

 

1. A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb táplálék alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot;

2. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen és élettanilag nélkülözhetetlenek. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét;

3. Ezért jó, ha reggelire gyakran, akár minden második nap fogyasztunk legalább 3 tojásból készült tojásétel;

4. A tudomány módosította a koleszterinnel kapcsolatos álláspontját. A koleszterin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, mely azt saját maga is előállítja; koleszterinszegény étrend esetén fokozott mértékben. Nem kell félnie a tojás koleszterintartalmától;

5. Magyarországon a legkitűnőbb D-vitamin forrás a tojás (gondoljon a csontritkulásra!). 1 tojásban annyi D-vitamin van, mint 33 dkg margarinban mesterséges adalékként vagy 1,2 kg borjú- vagy marhamájban;

6. A tojás a legkiválóbb kolin forrás, mely az agy fejlődését a jó memória megtartását elősegíti, és nagyon fontos az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

 

 


Felhasznált irodalom: dr. Légrády Péter Tojás - táplálkozás – egészség.
Tojasinfo.hu

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL