Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon

KRYSIS: az első nemzetközi kiadású magyar társasjáték


2009. októberében megjelent a magyar fejlesztésű „Krysis” társasjáték az Esseni Játékkiállításon, mely a nemzetközi játékvilág legjelentősebb eseménye. A Krysis egyszerre jelenik meg Magyarországon, Németországban és az USA-ban, és készül már a francia és az olasz kiadás is.

A Krysis egy felnőtt stratégiajáték. Témája ironikusan vicces fantasy környezetben mutatja be a gazdasági válság vélt-valós okait. A fejlesztők tudják, mi okozta a gazdasági válságot, a gonosz koboldok.


Imádod a társasjátékot? Játssz velünk és nyerj magadnak Karácsonyra egyet adventi nyereményjátékunkon!

Tovább a kérdőívhez >>

 

 

A Krysis a GÉM KLUB Első Magyar Játékkiadó fejlesztése. Az eredetileg baráti társaságként rendszeresen társasjátékozó Gémklub 2001-től már társasjáték-kiadással és társasjáték-kereskedelemmel is foglalkozik, néhány éve pedig a Gémklub társasjáték-webáruházat is létrehozták. A megszállottakból álló csapat évről évre hozza be Magyarországra a külföldi újdonságokat. Az idei Év Játékát például a Dominiont és az Év Gyerekjátékát, az Elvarázsolt Labirintust már tavaly ősszel, azok megjelenésekor felfedezték Essenben, és megállapodtak a kiadókkal a magyar kiadás elkészítéséről. A Krysis szerzőin, Ágó Zoltánon és Aczél Zoltánon kívül jelentős szerepet kaptak a társasjáték megalkotásában a grafikusok és a tesztelő csapat is. Összesen négyévi együttműködésnek köszönhetően született meg az első nemzetközi kiadású magyar társasjáték.

A német kiadást a Heidelberger játékkiadó készítette, amely a legnagyobb német forgalmazó is egyben; fantasy, horror, sci-fi témájú stratégiai vagy szerepjátékok, családi és partijátékok egyaránt szerepelnek a palettájukon. Az angol nyelvű kiadó az a Rio Grande Games, akiknek a nevével szinte minden társasjátékos találkozott már: saját fejlesztésű játékaik (mint a Dominion) mellett ők adják ki a legtöbb európai stílusú játékot Amerikában (például a Carcassonne-t, a Tikalt vagy a Zoolorettót). A Krysis tehát igazán kiemelkedő kiadók tetszését nyerte el, és társasjátékok elit csapatába került be ez által.

A társasjáték alaphelyzete a következő:

Hajdan vala a luxus és az őrült tékozlás kora. A népes¬ségen eluralkodott a túlzott dekadencia, és már csak a háborúkra és hasonló hétvégi, fantáziavilágbéli szórakozásokra maradt ideje. A tévúton kóválygó gazdaság ingatag civilizációt hozott létre, amelyben pánik és káosz bőségesen akadt, viszont hiányzott minden egyéb. Idővel, miután felélték az összes erőforrást, elzálogosították a mágiát, és az összes fejlesztést elfelejtették. Új divatőrület hódítja meg a világot. Mindenki tárgyi leleteket gyűjt: a régi korok fegyvereit és szállítóeszközeit, valamint kristályokat. Küldd hát harcba te is az ügynökeidet! A kijátszott ügynökeid képességei összeadódnak. Ha győzni akarsz, jól kell kombinálnod: legyen elegendő sebességed, harci erőd és szállítási kapacitásod éppen a megfelelő pillanatban! Kinek lesz végül a legnagyobb értékű kristály- és leletgyűjteménye? Úgy tűnik, a történelem folyton egyetlen jelszót ismétel: „Ami kell, azt vedd el!”.

Játékosok száma: 2–4, életkor: 10+; játékidő: 45–90 perc

 

A Gémklub még további két társasjátékot mutat be még a karácsonyi szezonban

DOMINION – a nemzetközi zsűri idei Év játéka

A Dominion egyértelműen a 2009-es év legnagyobb nemzetközi sikere a társasjátékok világában. Ez az 500 lapot tartalmazó kártyajáték modulokból épül fel. A játékosok birodalmát az általuk összegyűjtött kártyák szimbolizálják. Minden játékos a saját kártyapakliját építi, ami a játék elején mindössze néhány réz-, és földbirtok lapból áll, de a végére hatalmas és prosperáló birodalommá válik. A játékot az nyeri, aki a legértékesebb birodalmat tudja felépíteni. Egy parti 30 percen belül lejátszható! De vigyázat! Senki sem fog megállni egy parti után.

Kiemelten fejlesztett készségek: logika, helyzetfelismerés, problémamegoldás, kombinációs készség

Játékosok száma: 2–4, életkor: 8+; játékidő: 30 perc

Díjak és jelölések
A Dominion az alábbi díjakat nyerte el:
• Mensa Select 2009
• Meeples Choice Award, Az év játéka (2008)
• Spiel des Jahres – Az év játéka 2009
• 35th Annual Origins Awards, Legjobb kártyajáték
• Dice Tower Gaming Awards, Az év játéka és a legjobb új tervező díja
• Vuoden Peli, Az év játéka felnőtt kategóriában (Finnország)
• Ludoteca Ideale – Az év játéka 2009 (Olaszország)
• JogoEu Users Game '09, Az év játéka (Portugália)
• Deutscher Spiele Preis – Német játékdíj 2009, Az év játéka
• FAIRPLAY Magazin, A la carte díj: Az év kártyajátéka
• Hra Roku – Az év játéka (Csehország)
• Games Magazine Awards, A legjobb családi stratégiai játék díja
További jelölések:
• As d'Or 2009, Az év játéka (Franciaország)
• Dice Tower Gaming Awards, A leginnovatívabb játék kategóriája
• International Gamers Awards, Többszemélyes játék kategória
• Nederlandse Spellenprijs, Az év játéka (Hollandia)*
• Spiel der Spiele, Spiele Hit mit Freunden ("Barátokkal játszható sikerjátékok"), ajánlás
• Juego de Año, Az év játéka (Spanyolország)
• Golden Geek Awards 2009 – jelölés 5 kategóriában (összetett játék, családi játék, 2 személyes játék, kártyajáték, innovatív játék)*
A *-gal jelölt díjakról még nem döntött a zsűri

 

ELVARÁZSOLT LABIRINTUS
a nemzetközi zsűri idei Év gyerekjátéka

Egy titokzatos labirintusban varázslatos tárgyakat gyűjtögetnek a játékosok. A kétrétegű tábla alsó felén variálható labirintust építenek falapocskákból, majd ezt letakarják a játékteret ábrázoló táblával, amelyen mágneses figuráikkal haladnak, miközben a tábla alján a figurához kapcsolódó golyó követi a haladás irányát: amíg falba nem ütközik. A játékosok felváltva dobnak a kockával és lépnek a figurájukkal, és megpróbálnak minél több varázstárgyat összegyűjteni. Aki itt célba akar érni, annak emlékeznie kell arra, hogy hol vannak a falak, amelyeket ki kell kerülnie.

Kiemelten fejlesztett készségek: logika, memória, térérzékelés

Játékosok száma: 2–7, életkor: 6+; játékidő: 30 perc

Díjak és jelölések:
Az elvarázsolt labirintus az alábbi díjat nyerte el:
• Spiel des Jahres – Az év gyerekjátéka, 2009
További jelölések
• Bruno Faidutti's Mon jeu de l'année 2009
• Årets Spel, Az év gyerekjátéka (Svédország)*
• Deutscher Lernspielpreis – Német oktató játékok díja 2009, Az év játéka (6 éves kor fölött)
• Golden Geek Awards 2009, Az év gyerekjátéka*

A *-gal jelölt díjakról még nem döntött a zsűri

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL