DIVAT

A New grunge stílusok

Szerző:
Szabó Anna
A New grunge egy új brit stílusirányzat, mely Európa szerte hódít. A modern városi nők trendje ez, melyben vannak punk és vamp kollekciók, mint a Poptimism, és a Pioneer, illetve kifejezetten nőies összeállítások is, mint a Soho és a Pure.

 

Poptimism kollekció

A tinik kedvence ez a punk-rock stílus. A tervezőket a „Pop Life“, az „Optimistic Future“, és az „Everyday’s Joy“ inspirálta, amikor ezt a kollekciót tervezték. Hangulatában megjelenik London a 80-as évekbeli Union Jack motívumával, és a „Sgt. Pepper“ uniformisokkal.


Alapdarabok a nylon-bomberdzsekik, asszimetrikus biker dzsekik, uniformis kabátok, ujjatlan blézerek, és a túlzó nagyságú kötött pulóverek. Ehhez jönnek a színes skótkockák, matt és csillogó felületek, könnyű harisnyanadrágok. Nagyon fontos a leggings pólókkal keverve új formákban, mint például asszimetrikus szegélyek, vaskos húzózárak. A kiegészítők kiemelt elemei a kollekciónak. Láthatunk „Doc Marten’s“-csizmákat és magas sarkú cipőket, flitterezett micisapkákat, mini cilindereket, kockás öveket, színes öveket csattal, és pop-art motívummal.

Pioneer kollekció

A tervezők szintén a fiatalabb korosztálynak szánták a Pioneer a kollekciót is, melyben keveredik a vidéki élet, az amerikai őslakosok stílusa és az angol folklór gazdagsága. Mindez kiegészítve army- és military-hatásokkal.


A kollekció alapdarabjai a hosszú, kockás blúzok és tunikák, fodros kardigánok és kötött pulóverek. Egy kockás flanel ing, indiánsállal variálva, és terepszínű army kabáttal, tökéletes összeállítás. A narancsos és olajzöld színek az uralkodóak, de mellette a mustár, téglaszín és barna is előbukkan kontrasztként. Pioneer kiegészítők lehetnek magas sarkú „college“cipők, kötött sálak, bőrkesztyűk, hagyományos cowboy-övek, színes harisnyák, teljesen raffolt kockás sálak, poncsók, folklór mintával hímzett sálak.

New grunge kollekció

A New grunge kollekciót a 90-es évek, Kurt Cobain és a grunge mozgalom neo-romantikus attitűdje inspirálta. A kemény tél és az Északi fény kontrasztja ez, melyet egyrészt ódon hangulat, másrészt a fakó színek puhasága jellemez.


A dzsörzé és kötöttáru keveréke határozza meg a stílus jellegét, amely egy rétegezett kinézetet eredményez. A hosszú blúzok játékos részletekkel, szakadt hatású szürke farmerek, új volument adnak a felsőruházatnak. Uralkodó színei a szürke és a mályva. Anyagok tekintetében puha és kényelmes szőrös, kötött, laza dzsörzé, és férfias pamutanyagokat láthatunk. Kiegészítői a dzsörzé sálak hosszú rojtokkal, vastag láncok, nehéz pamutsálak fonott mintával, bikerboots, puha mohair-kalapok.

Pure kollekció

A Pure kollekció egy modern, divatot követő nőnek készült, aki pontosan tudja, mit akar, és stílusát is minden alkalommal kifejezi.


A csillogó strasszos topok és ruhák, mérnöki hajtások, ráncolások és pliszék puha, nőies hatást adnak. A 80-as évek szögletes vállai mellett fontos téma a köpenyek által inspirált stílus. Szexi etui ruhák és az alakot hangsúlyozó ceruzaszoknyák felelnek a modern vamp kinézetért. A lazán kötött kardigánok új kötési mintákkal, könnyű, rövid selyemruhákkal kombinálva új stílust teremtettek. Fontos elemei még a tökéletes megjelenésnek a ladylike stílusú táskák, a hangsúlyos varrásokkal ellátott táskák, a könnyű és kényelmesen hordható puha bőrerszények, félcipők és lapos talpú csizmák.

Soho kollekció

Szintén a modern 30-as nő került az előtérbe a Soho kollekció tervezésénél. Ez a vagány, mégis nőies stílus, mely egy modern és inkább szabás-inspirált irányzat.


Ázsiai inspirációjú minták és geometrikus intarziák döntő trend-részletek. A fodrok és rojtok bizonyos részeken kötelezőek, hogy a tiszta vonalakat megtörjék. Láthatunk még szatén miniszoknyákat, csillogó leggingseket is. A Soho kollekció legfontosabb elemei azonban a feltűnő kiegészítők. A túlzó nagyságú bevásárlószatyrok húzózár-részletekkel, színes clutchbag-ek, csatos övek, szegecsek különböző stílusokban, hosszú és rövid bőrkesztyűk erős színekben, díszvarrásokkal, illetve a kígyó/piton utánzatú övek.

Central Park kollekció

A Central Park kollekció a legfinomabb szabadidő ruházat káró- és kasmírmintás nyomatok által inspirálva, új vidéki atmoszférát teremtve a városi ruházkodásban.


Itt is megjelennek a military-elemek, kétsoros caban stílussal, kockás miniszoknyákkal, vállrojtokkal vagy fémgombokkal. Ennek a kinézetnek is fontos a stylingja, mely lazán hordott és gyakran több rétegből álló ruhák együttese. Fontos elem még a szakadt hatású vagy nagyon mosott szűk farmer Boyfit-vonalakkal. Az elengedhetetlen kiegészítői pedig a szegecses táskák és övek, bőröndcsatok, csíkos hosszú kötött sálak, túlzóan nagy táskák, kockás sálak pénzérme díszekkel, kötött kesztyűk military elemekkel.

Foto: C&A

{ADVENT2009}
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL