FOGYÓKÚRA

Egyél, hogy fogyj

Szerző:
Szabó Anna
Fogyókúrázni frusztráló. Állandóan éhes vagy, ezért csak az ételről álmodozol. Addig, amíg a csokitorta a tied nem lesz, egyszerűen nem tudsz megnyugodni. Ám, amikor megeszed, úgy érzed kudarcot vallottál. Mindig kínozni akarod magad és túlsúllyal akarsz küzdeni? Nem hiszem. És nem is kell.

 

Különbözőek vagyunk. Valaki elcsábul a sarki pékség előtt, valaki nyugodtan továbbmegy. Tejet inni cukros kakaó nélkül? Sokaknak lehetetlen. Szakértők szerint azért nehéz fogyni, mert szervezetünk, arra állt be, hogy jókat egyen. Olvasd el tanácsainkat és meglátod, kényelmesen, könnyen fogsz fogyni.

Kutatások kimutatták, hogy a túlzott mértékben való evés, tulajdonképpen az akaraterő hiányát jelzi. Akkor eszünk, amikor csak akarunk, vagyis, amikor az étel elérhető számunkra. A baj az, hogy már nem élnünk barlangban, mint őseink, de a testünk nem tudja, hogy manapság, az étel szinte bármikor elérhető számára. Tény, hogy kedvenc ételünk illata és merő látványa jelzést küld az agyunknak, egyszerűen nem bírjuk ki, hogy ne bűnözzünk. A nyáltermelés beindul, gyomorizmaink ellazulnak, a hasnyálmirigy inzulint választ ki, így a vércukorszintünk leesik. Agyunkat túlzottan aktiválja a cukor, a zsír és a só. Azok az ételek, amelyek ezeket tartalmazzák, állandóan kiszúrnak az velünk. Szóval, hogyan tudunk védekezni saját agyunk kémiája ellen? A titok az önuralom és akaraterő elsajátításában rejlik. Meg kell tanulni irányítani azokat a bizonyos külső és belső jeleket, melyek az agy felé tartanak. Hogyan? Mindjárt meglátod…


1. Száműzd az éhséget


Az éhség az első számú probléma, amivel meg kell küzdeni. Irányítani úgy lehet, hogy ellenőzöd, milyen gyakran és mennyit eszel, és hány kalóriát veszel magadhoz. A mit, a hogyan és mikor kombinációja beindítja a súlyellenőrzést. Számold ki, hogy mennyi kalóriát fogyasztasz el, mégpedig úgy, koncentrálj először a súlyodra!

55-és 75 kg között vagy? Akkor kezd a diétádat napi 1200 kalóriával. Ha 75 és 90 kg között vagy akkor 1600 kalóriával, és ha fölé csúszik a mérleg, akkor 1800 kalóriával. Két hétig próbáld ki, hogy naponta ötször étkezel. Reggelire, ebédre, vacsorára kb. 300-400 kalóriát, tízóraira és uzsonnára pedig 100-200 kalóriás rágcsálnivalót veszel magadhoz (lehetőleg gyümölcsöt). Ha már fogytál 2-3 kg-ot, emelheted a napi adagodat, de lehet, hogy erre nem is lesz szükség, hiszen úgysem leszel éhes.


2. Tudd, hogy mit eszel


A legjobb étel, amit ehetsz, magas rostban és fehérjében, viszont zsírban alacsony. Egyél sovány fehérjéket, mint fehér húsú halak, amik minden más fehérjénél jobban kielégítik az éhségedet.

Csak példának: egy 200 kalóriás fehér húsú hal, a csicseriborsó, a bőr nélküli csirke, zöldségek, szintén jó fehérjeforrások. A csirke mérete egy pakli kártyánál ne legyen nagyobb. A napi betevő gyümölcs joghurtodat cseréld le alacsony zsírtartalmú, natúr joghurtra, amiben jóval több a fehérje és nem tartalmaz cukrot.


3. Tisztítsd meg otthonod a „rossz” ételektől


Ugyanis azt fogod enni, amit otthon találsz, és ez nemcsak akaraterő kérdése. Emlékezz, a merő látvány és illat már beindítja a metabolikus rendszert, amitől éhes leszel. Szóval, dobd ki a sütiket, chipseket, és csak egészséges és friss zöldséget, gyümölcsöt vásárolj.


4. Fejleszd az agyadat


Többet ne gondolj a chipsre legjobb cimborádként. Ne hiányolj semmit, legyen hatalmad az étel fölött. Azok az ételek, melyek tele vannak sóval, zsírral és cukorral, arra késztetnek, hogy még többet egyél belőlük. Meg kell tanulnod nemet mondani.


5. Állítsd be az étkezési szabályaidat


Mondogasd magadnak: nincs rántott étel, a szendvicsem felét megeszem később, vagy soha többet nem akarok bemenni egyetlen pékségbe sem. Fontos, hogy legyenek, bizonyos kulcsszavak, hívószavak, melyek segítenek átlendülni, ha rád tőr a kísértés.

Még egy jó tanács: ha rántott vagy sült ételt eszel, előfordul, hogy mindet befalod. Szóval, inkább ne is kezdd el. Alakíts ki magadnak ehhez hasonló szabályokat, így nem érzed, hogy nélkülöznöd kell, vagy megszabják, hogy mit csinálj, hiszen te magad alkottad azokat.


6. A kedvenc ételeidet egészséges formában fogyaszd


Egy másik „ösztön”, amivel harcolni kell, a „mama főztje”. Ne kérdezd magadtól, hogy mindet fel kell-e adnod? Úgysem működne. A legjobb útja, hogy elkerüld a szenvedést és az éhezést, hogy kielégítőbb és egészségesebb ételeket főzöl. Több rost, több vitamin, ennyi az egész. Az agyad megszokja a hasonló ízeket, és innentől kezdve nyugodtan ehetsz egészségesen.


7. Korlátozd a kínálatot


Maradj távol a büféktől. A nagyobb választék egy étkezésnél, arra késztet bennünket, hogy többet együnk. Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy az emberek 40 százalékkal többet esznek, ha több étel közül választhatnak, mivel a látvány, az illatok, ingerek késleltetik a telítettség érzését. Ha nagyobb kínálatot szeretnél, akkor gyümölcsökkel és zöldségekkel próbálkozz.

8. Élvezd a kényeztetéseket-józanul


Bárki, aki már megszakította a diétáját egy zacskó cukorkával, tudja, hogy a nélkülözés nem működik. Az ételeknek muszáj élvezhetőnek lenniük, de kell, hogy legyen önuralmad és egy terved. Mindig legyen beiktatva a diétatervedbe egy kis kocka csokoládé vagy 1-2 darab keksz, annak érdekében, hogy a nagy „éhezés” után ne falj fel egy egész dobozzal.
Nyugodtan megehetsz naponta 100 kalóriát a kedvenc ételedből. Ha sütire vágysz, egyél meg előtte egy fél csésze epret, utána pedig igyál meg egy csésze kávét, hogy a kevesebb is elég legyen a süteményből.


9. Gondolj a jutalomra


Hogy kellemes legyen a megvonás és maga a diéta, találj ki magadnak különböző jutalmakat, bizonyos dolgok teljesítéséért cserébe. Például tegyél fel egy képet a hűtőre karcsú önmagadról, ez erőt adhat a mindennapokra.


10. Bocsáss meg magadnak, ha visszaesel


Mindenkivel megesik néha, hogy megbotlik, ne ostorozd magad azért, mert megeszel egy kis csokoládét. Ugyanis hiába találsz ki új szabályokat, nehéz tartani, mert a régi szokások már rögzültek az agyban.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL