LELKIPATIKA

Lépj túl azokon a barátságokon, melyek megsebzik a lelkedet!

Szerző:
Szabó Anna
Az igaz barát valóban többet ér a pénznél vagy egy új cipőnél. Tudod, hogy felhívhatod, ha rossz napod van, együtt sírhattok vagy nevethettek, támogat a diéta alatt és ő a legjobb partner a vásárlásban. De nem minden barátság él túl mindent, néha bizony sérülhet a lelked. Ilyenkor az a legjobb, ha továbblépsz.

 

A legjobb barát mítosza


Egy életre szóló barát gondolata csupa boldogság. Egy barát mindig melletted áll és tartja a vállát, amin sírhatsz. Ahogy a válások mostanában egyre nőnek, úgy a barátságok az idők folyamán folyamatos tesztek alá kerülnek, és nagy része kiállja a próbákat. De úgy, mint a tökéletes házasságról, a tökéletes barátságról is kiderült, hogy csak mítosz.

Egy amerikai szociológus szerint a barátságok több mint két évtizeden keresztül dinamikusak tudnak maradni. A barátságnak sok kategóriája létezik az idő múlásával. Van olyan barátság, ami a gyerekkorból elkísér bennünket akár nyugdíjas éveinkig is - legjobb barátok, közeli barátok, munkahelyi barátok, alkalmi barátok, ex-barátok, akik megbánthatnak, elárulhatnak minket.


Stigma vagy szakítás


Az amerikaiak, ha valami elromlik vagy kudarcot vallott, azt stigmával jelölik. Onnantól kezdve összekapcsolják valamivel. A véget ért vagy megtört barátságokról az emberek általában nem szeretnek beszélni. Ugyanis a rossz dolgokról beszélni a dolgokat még rosszabbé teheti, jobbá sohasem. Azok a mérgező barátok, akik elnyomnak téged, vagy terrorizálnak, netán cserbenhagynak, bizony veszélyeztetik az egészségedet – még ha ez egy kicsit furcsán is hangzik.


Hogyan dobj ki egy barátot?


A jelentős sérelmeket, igenis mondd el a barátodnak, hogy mik azok, amik fájnak, és miért akarod megszakítani vele a barátságot. Persze, ez nem azt jelenti, hogy az illetőnek a Facebook kezdőoldalán írsz egy kevésbé sem szép levelet, nem kell visszavágni, vagy megbosszulni, attól nem fogod jobban érezni magad. Csendesen és higgadtan kezeld a dogot, hidd el, megéri.
Az életünk folyamán folyton változunk, így előfordulhat, hogy életünk más-más szakaszaiban mást keresünk egy barátban. Nem kell ahhoz különösebb ok, hogy egy hosszú éveken át számodra fontos barátot mellőzz, mindössze annyiról is szó lehet, hogy különböző irányba indultatok el, más a felfogásotok az életről. Nyugodtan hagyd, hogy az bizonyos barátság elenyésszen, de csak finoman tedd. Például kerüld, hogy együtt tervezzetek előre bizonyos programokat, mert nehéz és kellemetlen volna törölni.


Új barátságot ápolni – ez neked most jót tesz


Sok interjú és felmérés alapján az egészséges barátságok segíthetnek az önbecsüléseden, csökkenthetik a stresszt, javíthatják az életed minőségét. Az, hogy megszabadulsz a romboló barátságoktól, erőt és energiát ad új barátságokat keresni és kötni. Ettől sokkal jobban fogod érezni magad. Ez a pozitív érzés azokon az embereken is látszani fog, akikkel találkozol.


A stressz csökken és tovább élsz


A Chicago-i Egyetemen egy kutatás alkalmával 50-68 év közötti nőket és férfiakat vizsgáltak meg. A magányosan élőknek magasabb a vérnyomása, ami növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Egy másik vizsgálat alkalmával megvizsgáltak 513 nőt szívpanaszokkal. A kutatások szerint a kevesebb társadalmi kapcsolattal rendelkező nők kétszerese hal meg szívbetegségben, mint a több társadalmi kapcsolattal rendelkező nőtársaik.


Ad egy lökést a szerelmi életednek is!


A barátságok segítenek fejleszteni a kapcsolatokat az emberek között. Ez azt jelenti, hogy jobbá válsz a párkapcsolatok terén, képes leszel több intimitásra és jobban bízni a másikban. Mivel jobban érzed magad, ezért jobban meg tudsz nyílni egy mély és jelentőségteljes kapcsolatban.


Szerezz új barátokat és legyél boldog


Nem ritka, hogy felnőtt emberek elzárkóznak az új kapcsolatoktól. Többé már nem vagy gyerek, vagy fiatal felnőtt, akit szinte természetszerűen körülvettek barátok, iskolatársak. Lehet, hogy némi erőfeszítést igényel, de megtérülő lehet. Legyél ismét egy osztály tagja. Iratkozz be egy könyvklubba, táncházba, vagy menj el sportolni. Hívd meg az egyik munkatársadat vagy szomszédodat egy kávéra. Közelíts meg olyan embereket, akikhez vonzódsz, vagy jelentkezz önkéntesnek. Kezdj mindent egy mosollyal.


A jó, és pozitív barátságok hosszú távon csak előnyödre vannak és a fizikai és pszichológiai egészségedet is táplálják. Ápold ezeket, de hanyagold a rossz, ártó barátságokat, melyek cseppet sincsenek rád jó hatással - így nem is hiányoznak neked.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL