UTAZÁS

10 építészeti csoda a földön

Szerző:
Szabó Anna
Tudjuk, hogy léteznek természeti csodák a földön, mint a Grand Canyon, a Mont Everest és a többi, de a mi a helyzet az úgynevezett „mindenképpen látni kell” épületekkel? Legtöbbjénél csodálkozva kérdezzük magunktól: ezt hogyan építették?

 

1. Empire State Building, New York, USA


Az art deco stílusban épült felhőkarcoló több mint 40 évig volt a világ legmagasabb épülete, manapság már „csak” a 12. helyen áll és gyönyörű kilátás biztosít az Nagy Almára. A kezdeti vázlatokat, terveket 2 hét alatt, megrajzolta Gregory Johnson és megdöbbentő módon egy év alatt felépítették a 30-as években.

Empire State Building


2. Kogod Bíróság, Washington D.C.


A terveket, design Norman Foster készítette, az üvegborítást a múzeumhoz építették, melyben helyet ad a Smithsonian képtárnak is. 1999-ben elnyerte a Pritzker Architecture Díjat. Több mint 28.000 üvegtáblából áll, ezáltal egy úszó mennyezet hatását kelti.

Kogod Bíróság


3. Panama-csatorna, Panama


Ez az ember alkotta csatorna volt időszámításunk legbonyolultabb és legnagyobb benyomást keltő mérnöki műve. Az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt köti össze. Szállításra használták kelet és nyugat között. Évente több mint 14.000 ezer jármű halad át a csatorna vastag betonfalai között.

Panama-csatorna


4. Red Ribbon (Vörös szalaghal) Quinhuangdao, Kína


Megnyerte az American Society of Landscape Architects díjat. Ez a piros acélpad fél km hosszan nyúlik el, buja növényzet között és a folyóval párhuzamosan. Amellett, hogy padként szolgál a világítást is biztosítja a parkban.

 

Red Ribbon


5. Hoover Gát, Arizona és Nevada határán


A világ egyik legnagyobb vízi-elektromos állomása (erőmű). A leglátogatottabb helyek közé tartozik az USA-ban. Ami döbbenetes, hogy a kiírt határidő előtt már befejezték az építését. 1931-ben kezdték az építését és 1936-ban készült el.

Hoover Gát


6. Csalagút, Európa


Ez a hihetetlen víz alatti alagút Angliát köti össze Franciaországgal és mindkét ország részt vett az építésében. Most sebesvonatok használják az alagutat, évi 16 millió ember veszi igénybe.

Csalagút


7. CN Tower, Kanada, Toronto


A világ legmagasabb szabad-álló szerkezete. Évente több mint 2 millió látogatót vonz, Toronto védjegyévé vált. A világ 7 csodája közé is beválasztotta az American Society of Civil Engineers.

CN Tower


8. Golden Gate-híd, USA, San Francisco


A Csendes-óceán fölött húzódik el, összeköti San Francisco-t Marin County-val (Napa-Valley déli részével). Gyalogosok számára is nyitott, hogy csodálhassák San Francisco öblét. A világ legtöbbet fényképezett hídja.

Golden Gate-híd


9. Guggenheim Múzeum, Bilbao, Spanyolország


Frank Gerhy tervezte az épületek nagy részét, de ez a spanyolországi egészen különleges. A körkörös forma az építész szignója, amellett azért lett ilyen, hogy ne csak a benne rejlő emlékek legyenek látványosak, hanem maga a múzeum is. Ez igazán egyedülálló és a Nervion-folyó partján található.

Guggenheim Múzeum


10. Buri, Dubai, Egyesült Arab Emirátusok


Ha egyszer elkészül, ez lesz a világ legmagasabb épülete. Bár a végleges magasság még mindig rejtély, a szakértők szerint magasabb lesz, mint 670 m. Úgy tervezik, hogy a 78. emeleten medence, a 124. emeleten pedig kilátó lesz. Persze, emellé ide tervezik a világ leggyorsabb liftjét is.


Buri, Dubai


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL