UTAZÁS

Csodás hazánk csodás arborétumai

Szerző:
Szabó Anna
Nem kell ahhoz külföldre utazni, hogy csodálatos látványban legyen részed. Kis hazánk rengeteg olyan helyet rejteget, ahol még biztosan nem jártál. Ha szeretnél erőt gyűjteni a természet szépségéből, akkor járd végig velünk a legszebb arborétumokat.

 

1. Alcsúti Arborétum


Alcsútdoboz a Váli-víz völgyében a Vértes hegységtől keletre, Bicskétől 12 kilométerre délre, Budapesttől 40, Székesfehérvártól 35, Tatabányától 25 kilométerre található. A II. világháború előtt a Habsburg család magyarországi uradalmainak központjaként volt ismeretes. Az Alcsúti Arborétum majdnem 70 hold terjedelmű természetvédelmi terület. Az ország legértékesebb élőfagyűjteményeinek egyikeként van számon tartva. Az arborétum magját József nádor egykori kastélyának parkja képezi. A kastély parkja ma több mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejti, és a természet után vágyakozóknak csodálatos és kellemes kikapcsolódást nyújt. Főleg óriásira fejlett idős fáiról ismert, de szép elrendezése, a külföldi egzóta fák, cserjék is maradandó élményt nyújthatnak. Az arborétum fenyőgyűjteménye sok érdekességet, ritkaságot kínál – a hazai fajokon kívül messze földről ideszármazott érdekességeket is.

Arra is van lehetőség, hogy a természetet szeretők és tisztelők akár több napon át ismerkedjenek a csodálatos világgal, és felfedezhessék a hatalmas parkot.

Alcsúti Arborétum


Nyitva tartás: egész héten 10 órától naplementéig.


Jegyárak

Felnőtt: 600,-
Kedvezményes (diák, nyugdíjas, gyermek): 350,-
Családi (2 felnőtt és két vagy több gyermek): 350,-/fő
Csoportos (10 fő felett): 10% engedmény mindenkinek


2. Agostyáni Arborétum


Agostyán Komárom-Esztergom megyei falu, 1985 óta Tata város része. Tata irányából érkezve az Agostyán-Tardos közötti Bocsátó-völgy jobb oldalán találjuk az arborétumot, amit a Vértesi Erdészeti és Faipari Rt. kezel. Csak csoportok látogathatják. Területe közel 31 hektár, ahol közel 300 fa- és cserjefaj, illetve fajta található meg – köztük a Gerecse jellemző növényei. Az itteni növényfajok többsége különleges fenyőféle.

Agostyáni Arborétum


Nyitva tartás: május 1. – szeptember 31.: szombat, vasárnap 9,30 , 11, 13, 15 órakor, kizárólag szakvezetéssel.


Belépőjegy: 400 Ft.

4. Budafai Arborétum


Az arborétum Zala megye déli részén, a Bázakerettye és Kiscsehi közötti út mellett fekszik. Kialakítását 1959-ben kezdték el, részben tudományos, részben gyakorlati céllal (hazánkban nem honos fajok vizsgálata erdészeti szempontokból). Jelenlegi területe 48 hektár. Az arborétum magvát az 1926-ban épült vadászház - amely a Zichy család tulajdona volt -, és a köré telepített park képezi. Több mint 200 fajta védett növény, fenyő, lomb- és cserjefajta található itt.

A kiépített, csendes és szép pihenőhelyek remek lehetőséget nyújtanak egy kis erdei pihenéshez, falatozáshoz, sőt, még szalonnasütéshez is.

Budafai Arborétum


Jegyárak

Felnőtt: 400 Ft
Gyermek: 200 Ft
Csoportos kedvezmények igénybe vehetők!


5. Gödöllői Arborétum


Gödöllő Budapesttől 30 kilométerre északkeletre található, a Gödöllői-dombságban a Rákos patak völgyében fekszik. Közlekedési csomópont, a 3-as főút és az M3-as autópálya átszeli a várost, a 80-as számú Budapest–Miskolc vasúti fővonal is érinti, továbbá a Gödöllői HÉV végállomása is itt található.

A Gödöllő közelében fekvő arborétumban 110 nyitvatermő és 650 lombos fafaj, illetve alfaj vagy változat található meg. Az intézmény jelenleg 350 hektárnyi területen működik. Ennek 90%-a erdészeti kutatási célokat szolgál, 10%-a park jellegű. Az arborétum 1989 óta rendszeres nyitva tartással várja a látogatókat.

Gödöllői Arborétum


Nyitva tartás: március 1 – november 30., munkanapokon 5-15,30 óráig, hétvégén 9-18 óráig.

A belépés díjtalan!


6. Chernel-kert Arborétum


A Chernel-kert Arborétum Kőszegen, a város északkeleti részén, a Címerpajzs dűlőben található. Egykor a Chernel-család mintegy 1,5 hektáros gyümölcsöskertje volt, majd Chernel István ornitológus emlékkertté, madárvédelmi mintateleppé alakította. 2002-ben az Őrségi Nemzeti Park megkezdte besűrűsödött kert felújítását. Hangulatos úttal feltárták a kert korábban gyümölcsösként használt részét, amit Horváth Ernő díszfákkal ültetett be. 2002-ben készült el kert különleges kapuja, Tornai Endre András kőszegi szobrászművész munkája.

A kertben az arborétum mellett madárvédelmi mintatelep is működik. Az emlékmúzeum Chernel István és Bechtold István munkásságát mutatja be. A múzeum mellett szabadtéri kiállítást is berendeztek. A rokokó udvarházban működik az Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának Vas megyei irodája. A részlegesen megtekinthető madárkórházban ápolják az egész Dunántúlról érkező sérült madarakat.

Chernel-kert Arborétum


Nyitva tartás: H-CS 9-16 óráig, P 9-13 óráig.


7. Szeleste Arborétum


Szeleste a Kőris-patak közelében, Ölbő és Pósfa falvak szomszédságában, dombokkal határolt részen egyutcás falu. A Festetich-kastélyt körülölelő 13 hektáros arborétum kialakítását Festetits Andor kezdte meg 1872-ben, majd 1910-től báró Baich Mihály folytatta a tervszerű kertépítést. Az első fenyők a Bécsi Világkiállításról kerültek az arborétumba, majd Hollandiából és Németországból hoztak további növényeket. Az arborétum 1952 óta természetvédelmi terület.

Szeleste Arborétum


8. Püspökladányi Arborétum


Püspökladány a Tiszántúl középső részén, Hajdú-Bihar megye nyugati határán, három tájegység: a Hortobágy, a Nagykunság és a Nagysárrét találkozási pontján fekvő igazi alföldi város. Az arborétumot 1924-ben elsősorban a szikes talajok fásításával kapcsolatos kutatások szolgálatára alapították. Egyedülálló természeti látnivaló a szikkísérleti erdő. Az elültetett növények főként a kámoni, a szarvasi és a tiszaigari arborétumból származott. 1978-tól kezdve az arborétumot bővítették, főleg a díszfák telepítését előtérbe helyezve. A kert jelenlegi területe 8 hektár.

Az itt kialakított Farkassziget-tanösvény bejárása kellemes, de nem megerőltető sétával teljesíthető. A tájékoztató tábla szerint elsősorban kerékpáros bejárásra tervezték. A tanösvény teljes hossza 10,8 km, de lehetőség van egy kb. 5 km-es túrára és a nagyon kényelmesek részére pedig egy kb. 1,2 km-es séta is lehetséges. Az arborétum egész évben, gyakorlatilag éjjel-nappal látogatható. Arra viszont figyelni kell, hogy nedves időszakban (elsősorban tavasszal és ősszel) egyes szakaszokon nagyobb vízállásokkal lehet találkozni! Ajánlott kényelmes, réteges ruházat és túracipő.

Püspökladányi Arborétum


Nyitva tartás: állandó

A belépés díjtalan!


9. Kámoni Arborétum


Valamikor Kámon önálló falu volt, ma már Szombathely belterületéhez tartozik. A Kámoni arborétum rendelkezik Magyarország leggazdagabb fásszárú gyűjteményével, közöttük jó néhány igazi ritkasággal. A több mint kétezer taxont számláló gyűjtemény része a legnagyobb hazai fenyőkollekció, a több tucat taxont számláló juhar- és tölgyfagyűjtemény. A parkban – a jegenyefenyők majd' negyven változata mellett – a gyantás cédrus, a kínai, a mocsárciprus hatalmas példányai láthatók, és igen gazdag az arborétum cserjegyűjteménye is. Az arborétum szépen rendezett rózsakertjében több mint félezer fajtát számláló rózsagyűjtemény látható, valamint kaktuszgyűjteménye is az egyik legnagyobb Magyarországon.

Külön említést érdemel az arborétum rendkívül esztétikus kialakítása, amelyet a tavaszvégi hónapok hangulata még emelkedettebbé tesz. Ekkor virágzik a Gyöngyös-patak vizével kialakított kis mesterséges tavak körül a szépséges rododendron. A kert rendkívül gazdag díszfa-, díszcserje, valamint lágyszárúgyűjteménye azonban az év minden időszakában virágzó fajokkal és fajtákkal várja a látogatót.

Kámoni Arborétum


Nyitva tartás: április 1. – október 31. 9-18 óráig, november 1. – március 31. 8-16 óráig.


10. Folly Arborétum – Badacsonytomaj


A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a Balaton két öble közé ékelődve magasodik. A hegyről a déli parton fekvő Fonyódra illetve Fonyód–Alsóbélatelepre látunk rá.

A Badacsonytomajon található kert kialakítását Dr. Folly Gyula pécsi orvos kezdte el az 1900-as évek végén. Célja a Balaton vidékének klímáját és a szárazságot is jól tűrő fajok összegyűjtése volt. Az arborétumot az 1980-as évek közepén bekerítették, hogy megakadályozzák a vad- és lopáskárokat. 1997 óta fokozottan védett, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Az arborétum területe a kapcsolódó erdőkkel együtt körülbelül 5 hektár.

Folly Arborétum


Nyitva tartás: április 1. – október 31. K-V 9-18 óráig


+1 Ráadás – Vácrátóti Arborétum


A Vácrátóti Arborétum Magyarország legnagyobb botanikus kertje, és egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjteménye található itt. Aki ide látogat, 3100 fa- és cserje árnyékában és azzal az érzéssel sétálhat, mintha Kelet-Ázsia lombos erdeiben, vagy Észak-Amerika fenyveseiben járna. A gyönyörködni vágyó vendégek megcsodálhatják a sziklakertet, amely többféle virág ékességeiből áll. A trópusok sajátos növényvilágából az üvegházak adnak ízelítőt.

A botanikus kert alapját képező kastélypark keletkezésének körülményeit homály fedi. Valószínű, hogy Géczy István referendárius, Vácrátót akkori birtokosa a XVIII. sz. végén és a XIX. sz. első harmadában épült magyarországi angolparkok (Tata, Kismarton, Alcsút, a közeli Fót) mintájára telepíttette a rátótit is. Építésének Tervezőjét sem ismerjük, de ragyogó ötletének és kiváló helyzetfelismerésének köszönhető, hogy észrevette a terület pompás adottságait. A kertről az első biztos írásos adat 1827-ből származik.

Vácrátóti Arborétum


Nyitva tartás: április 1.- október 31. naponta 8-18 óráig, november 1. – március 31. naponta 8-16 óráig.


Jegyárak

Felnőtt 740 Ft
Gyermek és nyugdíjas 460 Ft
Nagycsaládos és csoportkedvezmények igénybe vehetők.

További információ a Vácrátóti Botanikus Kert honlapján >>>

 



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL