GYERMEK

Holisztikus gyermeklélektan

Szerző:
Szabó Anna
Talán furán hangzik, de az ember lelki élete nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik. A születendő gyermek első környezete az anyaméh, tehát az édesanya és a baba között az első pillanattól kezdve kapcsolat van. Nem csupán fizikai, biológiai, hanem lélektani is - amolyan lelki köldökzsinór köti össze őket.

 

Az anyaméhben bonyolult lélektani kölcsönhatások és folyamatok zajlanak le az anya és a baba között, sőt, az anya közvetítése révén az apa és a baba között is. Hihetetlen, hogy a magzat milyen megdöbbentő mértékben sérülékeny, mennyire ki van szolgáltatva a különféle kapcsolati és környezeti hatásoknak . A méhben szerzett tapasztalatok kihatnak az ember testi-lelki fejlődésére, személyiségére, társadalmai kapcsolatai milyenségére. A babák az anya testéből, valamint a külső környezetből érkező ingerekre aktívan válaszolnak. A sémája ennek a folyamatnak az, hogy a környezetből ingerek érkeznek, melyek kibillentik a babát az egyensúlyi állapotából, amit olyan módon tud ismételten helyreállítani, hogy az ingerek felfogása és feldolgozása révén alkalmazkodik a megváltozott külső feltételekhez, azaz viselkedése és tapasztalati mintái változnak.

Kutatások bizonyítják, hogy azzal okozzuk gyermekünkben legnagyobb kárt, ha nem veszünk róla tudomást. Tegyük hát fel magunknak a kérdést: vajon hogyan éreznénk magunkat, ha abban lenne osztályrészünk, hogy nem vesznek tudomást rólunk? Ha úgy bánnának velünk, mint aki nem is létezik, nincs személyisége, nincs identitása? A válasz elég egyértelmű.


Naplóírás a várandóságról


A várandóság idején minden nap szánj egy kis időt arra, hogy papírra vess néhány bekezdést az érzéseidről. Még olyan napokon is, amikor azt hiszed, hogy nincs semmi mondanivalód, szánj néhány percet gondolataid leírására. A naplóírás segíteni fog bepillantást nyerni gondolataidba és érzéseidbe. A naplóíráson keresztül meríthetsz a benned áramló belső bölcsességből, a meglátásokból és a lényed mélyén elérhető válaszokból. Hunyd le a szemedet, és figyeld meg, milyen érzés, hogy van egy kisbabád, aki a testedben növekszik. Tudatosítsd örömödet, aggodalmadat, félelmeidet. Ne tartsd magadban, írd le.


Hangok


Bizonyos ritmusok, melódiák és harmonikus jegyek a vérkeringés zajára, az anya mozgására és hangjára vezethetők vissza. Mindezeket a baba hallja a méhben. A zene érzelmi aspektusa az anya és magzata közötti kapcsolatban gyökerezik, és nem a hallási teljesítménytől függ. Három-négy hónappal a születésük előtt a babák motoros reakcióval, például rugdalózással már válaszolnak is az őket ért zajokra.

Születendő kisbabád számára a te hangod ismerhető fel a legkönnyebben. A külső hangoktól eltérően, amelyek valamelyest tompábban érkeznek a méhbe, az anya hangja valójában kissé erősebben hallatszik. Ezért a baba számára az anyja hangja ismerős lesz már jóval azelőtt, hogy kikerülne a méhből. A pici megtanulja a méhen belül hallott hangokat komfort- és diszkomfortérzésekkel összekapcsolni. Az anya közli érzelmi állapotát a magzattal az ezen állapot által kiválasztott molekulákon keresztül. Ha az anya szeretetteljes, építő beszélgetésben vesz részt, vagy kellemes zenét hallgat, akkor agya olyan vegyületek kibocsátását indítja el, amelyek a köldökzsinóron keresztül jelenleg összeköttetésben állnak, és a születendő baba érzéseit az anya érzéseihez igazítják. Ezzel szemben, ha az anya heves vitában vesz részt, teste stressz vegyületektől lüktet, és ezek diszkomfortot idéznek elő a magzatban. Könnyű elképzelni, milyen helyzetben van a születendő baba, akit rendszeresen mérgező hangok érnek.


Tegyél meg tehát minden tőled telhetőt annak érdekében, hogy elkerüld az ismétlődő, stresszt előidéző hangokat, mert a zajszennyezés negatív hatással van mind az anyára, mind a babára. Természetesen nem azt mondjuk, hogy minden alkalommal, amikor izgatottá válsz, nem értesz egyet valakivel, vagy hangos zenét hallgatsz, aggódj, nehogy kárt okozz születendő gyermekednek. Egyszerűen az a lényeg, hogy légy tudatában: a benned lakó kislény „lehallgatja”, hallja a teljes életedet. Amikor lehetséges, inkább tápláló hangok érjenek, mint mérgezők, tudván, hogy bármit élsz át, azt egyidejűleg születendő babád is átéli. Ha a hasfalon át simogatod, finoman ütögeted, masszírozod, közben a kicsi¬nek el is mondod, mit csinálsz, a ba¬bát számos tevékenység nevével lehet megismertetni.


Tápláld a babádat hangokon keresztül!


Tekintsd kötelességednek, hogy születendő babád számára rendszeresen, egészséges mértékben biztosíts tápláló hangokat. Szánj időt arra, hogy olyan zenét hallgass, amely lelkesít téged. A zene képes megnyugtatni testedet, elmédet és lelkedet. Alkoss magadnak gyűjteményt gyógyító zenékből. Az ájurvéda szerint az egyensúly elvesztésének három fő módja van. Először is, az elmédben lévő túlzott zűrzavar szorongáshoz és álmatlansághoz vezethet. Ez a váta, vagy a szél egyensúlyhiányaként ismeretes. Másodszor, túlfűtötté tehetnek az ingerültség, a frusztráció és a düh érzései. Ezt a pitta, vagy a tűz egyensúlyhiányának nevezik. Végül lomhává és tespedtté válhatsz, és ez tompultságot és kimerültséget von maga után. Az ájurvédában ezt a kapha, vagy a föld egyensúlyhiányaként ismerik. A zenét ezek közül bármelyik kiegyensúlyozására hasznosíthatod.

Ha zajongó elméd miatt szorongsz, vagy nehezen alszol el éjjel, hallgass finom, elcsendesítő zenét. Ha ingerlékeny és rosszkedvű vagy, tegyél fel olyan zenét, amelyik nyugtató és hűsítő. Ha nagyon telítettnek és fásultnak érzed magad, hallgass olyan zenét, amely erővel és új élettel tölt fel. Játszd le ezeket a zenéket ellazulás, fürdés vagy masszázs közben. Ha kedvenceidet máskor is hallgatod,, felidézik majd ezeknek az ellazító élményeknek az emlékét, és ez egész várandóságod alatt és a vajódás közben is hasznodra válik majd.


Találj ki egy becenevet vagy egy kedveskedő elnevezést születendő gyermeked számára, és beszélj hozzá gyakran. Mondj verseket, olvass lelkesítő történeteket, és énekelj neki altatódalokat. Jusson eszedbe nap mint nap, hogy megállj és hallgass a környezetedben lévő hangokra, és megfigyeld, hogyan érzed magad.


Érzékelés


A méhen belül a babák válaszolnak az érintés érzésére. Az ötödik hónap során látható, amint a magzat megérinti a saját arcát, és szopja az ujját. A külső masszázs nyomásváltozásokat okoz a magzati aktivitásban és szívritmusban, és hat hónapos korára a magzat már éppúgy tud válaszolni az érintésre, mint egy egyéves baba. Például megváltoztatja a helyzetét, amikor az anya testhelyzetet változtat, és a váratlan anyai mozdulatokat követően hirtelen magzati mozgásválaszok, valamint a szívritmus változásai észlelhetők.


Első kapcsolat: a rugdosós játék


Az anya rendszeresen megnyomja a hasát, ahová a baba rúgott - így mintegy válaszol a rúgásra. Később változik az esemé¬nyek sorrendje: a baba megtanulja, hogy abba az irányba rúgjon, ahol az anya gyengéden megüti, vagy megnyomja a hasát. Arra is meg lehet a babát tanítani, hogy a kezet követve, körbefordulva rugdosson.


Tápláld a kisbabádat és magadat érintéssel!


Amikor gyengéden megsimogatnak, vagy amikor gyógyító érintés éri a bőrödet, stressz-szinted csökken, keringésed javul, és a tested természetes örömfokozó molekulái felélénkülnek. Ezek az egészségfejlesztő vegyületek áthaladnak mind az anyai, mind a magzati keringésen. A masszázs csodálatos érzés, akár várandós vagy, akár nem. Ha jól érzed magad, és ellazulsz, az születendő babádnak is a javára szolgál. Ellazulásnál magzatod annyira élvezi ezt, hogy játékosan mozogni és rugdosni kezd, míg máskor esetleg azt érzed, hogy ő is elégedetten pihen.

Gyakorlat


A nap során néhányszor gyengéden helyezd a hasadra a kezdet. Képzeld el magad, mint alvó vagy méhedben rugdalózó babádat tartod. Gyengéden masszírozd a hasadat, miközben lágyan beszélsz a kicsihez. Lépj kapcsolatba a babáddal a tapintás érzetén keresztül, még mielőtt a karjaidban tartanád őt.

 

Látás


A méh meglehetősen sötét hely, némi fény azonban még ide is beszűrődik. Ha élénk fénnyel világítanak egy várandós nő hasára, a születendő baba mozgási aktivitása növekszik, szívritmusa gyorsul. Az, amit nézel, a vizuális stimuláció során közvetett, de annál fontosabb hatást gyakorol születendő babádra. A média által kínált erőszakos képek stimulálják tested stressz válaszát, és ez átadódik a magzatnak. A szép, kellemes képek olyan élettani változásokat hoznak létre, amelyek megújítanak és egyensúlyba hoznak. A lényeg tehát az, hogy rendszeresen juss elegendő gazdagító képhez.


Tápláld a kisbabádat látnivalókkal!


Babád számára te vagy az ablak, amely a világra nyílik. Minden, amit látsz, hatással van testedre és születendő gyermekedre. Lehetőség szerint korlátozd azokat a téged érő vizuális élményeket, amelyek felzaklatnak, például az ijesztő vagy erőszakos filmeket és a nyugtalanító tévéműsorokat. Keress olyan vizuális élményeket, amelyek gyönyörködtetnek.


Reggel, amikor felébredsz, tudatosítsd magadban az első dolgot, amit meglátsz. Figyeld meg, hogy az aznapi első látnivaló kellemes-e a szemednek. A nap során maradj tudatos a látott képekkel kapcsolatban. Keress olyan vizuális élményeket, amelyek lelkesítenek. Meglepő lehet, hogy a baba megpróbálja elképzelni az anyja arcát a méhben őt érő hangok és érzetek alapján, ugyanúgy, ahogyan felnőttként elképzelheted, hogyan fest az, akivel telefonon beszélsz, vagy akit a rádióban hallasz. A hallott hangokból képeket teremtünk, és alighanem születendő babád is ugyanezt teszi. Ha van választási lehetőséged, több okból is válassz olyan látnivalókat, amelyeket szeretnéd, ha a babád is látna.


Az „oktatás” haszna


Az anya és gyermeke között szoros és korai érzelmi kapcsolat alakul ki. Nem lehet nem szeretni egy babát, akivel játszunk, akinek beszélünk, énekelünk, vagy muzsikálunk. Nem káros a tanulásra kénysze¬rítés? - kérdezhetjük. Éppen ellen¬kezőleg! A magzat szereti a fejlesztő játékokat, amelyek hatására gyorsabban és jobban fejlődik. Nemcsak okosabb lesz, hanem szívesebben k fog tanulni, mint az a baba, akivel a méhen belül nem foglalkoztak. A magzat oktatására egyébként bőven elegendő naponta két-háromszor tíz-tizenöt perc.


Nem hiszed, hogy a módszer eredményes lehet?


Egy érdekes esemény: egy karmester számára ismeretlen művet akart a zenekara gyakorolni. Rádöbbent, hogy a cselló szólamát kívülről ismeri. Amikor zenész anyjának elmesélte, az egyáltalán nem csodálkozott a dolgon. „Persze, hogy ismered ezt a melódiát. Hiszen folyton ezt gyakoroltam, amikor téged vártalak!"

Dióhéjban


• A nap során néhány alkalommal helyezd a hasadra a kezedet, és küldj szeretetteljes gondolatokat születendő babádnak.
• Minden nap írd le élményeidet a naplódba.
• Várandóságod elején ültess egy fát vagy egy virágzó bokrocskát, amely kisbabád méhen belüli növekedését szimbolizálja. Miután a gyermeked megszületett és kicsit megnőtt, együtt gondozhatjátok a növényt.
• Olvass fel a kisbabádnak magával ragadó történeteket és szívhez szóló verseket, és hallgass szép, vidító zenét minden nap.
• Minden nap végezz olajos önmasszázst fürdés vagy zuhanyozás előtt.
• Párologtass valamilyen illatot, miközben zenét hallgatsz, a kádban áztatod magad, vagy meditálsz, hogy kapcsolatot hozz létre az illat és az ellazult tudatállapot között.



Szeretnél még többet megtudni a témáról? Akkor feltétlenül olvasd el az alábbi kétkönyvet:

Hidas György-Raffai Jenő-Vollner Judit
Lelki köldökzsinór
(Helikon Könyvkiadó)


Napjainkra bebizonyosodott, hogy az ember lelki élete nem a születés, hanem a fogantatás pillanatával kezdődik. Az anya belső világának minden rezdülése érinti a baba testét és lelkét: lelki köldökzsinór köti össze az anyát magzatával. Az anyaméhben szerzett tapasztalatok kihatnak az ember testi-lelki fejlődésére, személyiségére, társadalmi kapcsolatai milyenségére.
Két magyar pszichoanalitikus, Hidas György és Raffai Jenő dolgozta ki az anya és magzata kapcsolatteremtésének módszerét, az anya-magzat kapcsolatanalízis, amely során olyan mély kapcsolat jön létre anya és magzata között, amelyben az érzelmek megoszthatóvá válnak, ezáltal a kapcsolat szabályozhatóvá, differenciálttá és harmonikussá tehető.
Mértékadó tudományos körök azt állítják, hogy a pszichoanalízis bevezetése óta ez a legnagyobb „találmány” a pszichológia területén. A kapcsolatanalízis nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy Raffai Jenőt meghívták egy az ENSZ által 2001-ben felkért 12 tudósból álló bizottságba, amelynek feladata, hogy a gyermekek évtizede alkalmából a tagállamoknak ajánlható nevelési programot dolgozzon ki a béke és erőszakmentesség nevében.

Tovább a Helikon Kiadó honlapjára >>>

Deepak Chopra
Az élet mágikus kezdete
(Édesvíz Könyvkiadó)


Chopra, a közismert orvos-filozófus és a kaliforniai Chopra központ másik két munkatársa – szintén holisztikus gyógyítók, a hölgy egyben jóga-tréner és dúla is – ezúttal a tudatosan viselt terhességről, a gyermekszülésről és az újszülött első napjairól állított össze közérthető, mindenre kiterjedő és könnyen alkalmazható kézikönyvet mindenkinek, aki részese akar lenni az élet eme csodájának. A könyv a gyermekneveléssel foglalkozó szakemberek számára is fontos információkat nyújt. A Choprára jellemző bölcseleti-vallási rendszerre és az ájurvéda ötezer éves bölcsességére épül, valamint a nyugati tudomány legfrissebb kutatási eredményeire támaszkodik. A két igen különböző szemléletmód legjobb információit ötvözve olyan eszközt ad kezünkbe, amellyel biztosítja, hogy valóban tápláló gondolatokkal, szavakkal és tettekkel segítsük gyermekeinket, már a fogamzás pillanatától kezdve.
Ezzel a könyvvel remélhetőleg minden szülőben tudatosul a felismerés, miszerint a várandósság előtti, alatti és utáni döntései, megfigyelései és élményei lényeges szerepet játszanak abban, hogy egészséges és boldog gyermekeket neveljenek. Mindannyian ugyanannak az „egyesített mezőnek” a megnyilvánulásai vagyunk. Az a szeretet és gondoskodás, amelyet gyermekeinknek nyújtunk, saját magunk táplálásának kiterjesztése. Ha egy erőszakmentes világ létrehozására törekszünk, akkor már a méhen belül szeretettel és táplálással kell kezdenünk.

Tovább az Édesvíz Kiadó honlapjára >>>




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL