FOGYÓKÚRA

Jól lakottan fogyni

Szerző:
Szabó Anna
Nagyon szeretnél fogyni. Koplalásod harmadik napján azonban képtelen vagy tovább türtőztetni magad. Először csak egy darab keksz fogy el - utána az egész doboz. Legtöbben az evési roham miatt adják fel a diétát. Ha nem akarsz így járni, próbáld ki a következő trükköket.

Farkasétvágy


A vércukorszint alapvetően befolyásolja a közérzetet. Ha csökken a mennyisége, jön az éhség, fáradtság, idegesség. Egy-két kockányi csokoládé megemeli ugyan, de csak átmenetileg. A szervezet hamarosan újabb adag édességet követel magának. Az egyenletes vércukorszint érdekében fogyassz szénhidrátot (vércukrot termel) és fehérjét (csökkenti a vércukor mennyiségét). Nagyszerű ez a kombináció: igyál pohárka zsírszegény tejet, és rágj el utána egy almát vagy nyers répát.


Csapdák az étkezésben


Az étvágy nem éhség! Az emberek, 90 százaléka nem azért eszik, mert éhes, hanem megszokásból. Nem igaz tehát a kijelentés: „ez a sonkás szendvics az éhhaláltól mentett meg".


A reggeli a legfontosabb


Ha felkelés után a szervezet nem jut tápanyaghoz, hamar feléli cukortartalékait. Legkésőbb délelőtt megéhezel, és bekapsz egy sütit vagy kekszet. Ha viszont reggelizel (például két szelet ropogós kétszersültet paradicsommal, túróval, friss zöldségekkel), akkor legalább déli egy óráig ki fogsz tartani.


Vigyázat, ketchup!


Még ha nem is érezni rögtön az ízén, a ketchup sok cukrot tartalmaz (100 g-ban 22 g-ot). Így felboríthatja a vércukorszintet.


Kíméletes ételek


Vannak kalóriadús élelmiszerek, amelyek nagyon gyorsan és kellemetlenül telítenek. Kerüld hát a chipseket, pudingokat, habos desszerteket, csokoládékrémeket, fagylaltot, fehérkenyeret és mogyorót.


Előbb szagolj!


Amerikai találmány: az érett alma illata csökkenti a vérnyomást és megnyugtat. Tehát: először a szaglás, csak utána az evés.


Helyes ritmus


Három-négyóránként egyél, így elkerülheted a falánksági rohamokat. Ne hagyj ki egyetlen étkezést sem.


Ne érkezz haza éhesen!


Mielőtt letennéd a lantot munkahelyeden, uzsonnázz valami zöldsalátát, esetleg rágcsálj el egy sárgarépát. Hazaérve így nem rontasz be rögtön a konyhába.


Igyál sok vizet!


Napi 2-3 liter folyadék az ideális. Ez nemcsak megtölti a gyomrot, hanem hígítja a benne lévő savat is. Ez azért fontos, mert a magas gyomorsavszint evési rohamot válthat ki.


Friss gyümölcsöt!


A rostos gyümölcs megtölti a gyomrot, és sokáig dolgoztatja a beleket. Legjobb, az alma, a körte és a narancs. Magas cukortartalma miatt kevésbé ajánlatos a banán és a sárgadinnye - ezektől csak éhes leszel.


Étkezési napló


Fáradságos, de megéri. Három napig írj fel minden egyes elfogyasztott falatot.


Lelki csapdák


Unalom


Semmi tennivalód sincs, ám egyszerre csak eszedbe jut, hogy a konyhaszekrényben maradt még csokoládé. Ekkortól nem tudsz másra gondolni. Mielőtt azonban megennéd a csokit, igyál meg egy pohár vizet, sétálgass kicsit, és gondolj arra: az édesség nem űzi el az unalmat.


Harag


Majd szétvet a méreg, ám mégsem szólsz semmit - inkább teletömöd magad édességgel. Pedig az édességtől csak hízni fogsz, ráadásul ugyanolyan feszült maradsz. Tehát add ki nyugodtan a dühödet, és biztos, hogy ritkábban kap el a nassolhatnék.


Fáradtság


Teljesen kimerült vagy, és nem tudod, mi lehet az oka. Így aztán enni kezdesz. Vegyél inkább egy illatos fürdőt!

 


Trükkök


Három kérdés


Mielőtt nekilátnál a falatozásnak, tedd fel ezeket a kérdéseket: Valóban éhes vagyok? Vagy ez a rágcsa csak pótszer? Tényleg meg akarom enni?


Napfény


Fényhiány esetén a szervezet kevés szerotonin nevű hormont termel, amely a jó közérzetről gondoskodik. Ezért kívánja az édességet, amely megfordítja ezt a folyamatot. Sétálj tehát mindennap legalább 20 percet.


Kerülőút


Ha minden reggel elmész a pékség mellett, és nem tudsz ellenállni az illatoknak, válassz másik útvonalat!


Csak húsz percet!


A farkasétvágy lassan alábbhagy, és magától eltűnik. Ha tehát kibírod az első húsz percet, máris túljutottál a nehezén. Ezalatt telefonálj, olvass, vagy sikáld ki a kádat.


Várakozás


Az első héten várj öt percet a csokoládé felbontásáig. A következő héten már tíz percet, és így tovább. Ha negyedik héten kibírod a „kirótt" húsz percet, kiálltad a próbát.

 

Narancsolaj


Mielőtt a tévé elé ülnél a rágcsálnivalóval, keverj el 3 cseppnyi narancsolajat evőkanálnyi tejszínnel. Öntse bele a 38 fokos fürdővízbe. A narancsolaj nyugtatóan hat, így eltereli a nassolással, rágcsálással kapcsolatos gondolataidat.

 

Levest levessel


Legjobb éhségcsillapítók a levesek. Receptjeink két személyre szólnak, és garantáltan kalóriaszegények.

Almaleves


Hozzávalók: 20 dkg alma, 3 evőkanál 1,5% zsírtartalmú tej, 1/4 csomag vaníliás pudingpor, édesítő, citrom, egész fahéj, szegfűszeg, só.

A fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és csipet konyhasóval ízesített hideg vizet feltesszük főni, és néhány percig forraljuk. Az almát megmossuk és kockákra vagy vékony szeletekre vágva a leszűrt fűszeres lébe tesszük. Ízlés szerint édesítjük. A zsírszegény tej és egy negyed csomag pudingpor felhasználásával habarást készítünk, majd besűrítjük a levest. A citromlevet csak akkor adjuk hozzá, ha kihűlt.

 

Zöldségleves


Hozzávalók: 1/2 szál sárgarépa, 5 evőkanál zöldborsó, 1/2 szál gyökér, 2-3 rózsa karfiol, 1 cikk kelkáposzta, 2 evőkanál szójakocka, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db húsleveskocka, 1 db zöldpaprika, 1 kávéskanál olaj, só, bors, sáfrány, petrezselyemzöld, majoránna, borsikafű.

Az olajon megpirítjuk a kockára vágott sárgarépát, kevés vizet öntünk hozzá, majd hozzáadjuk a kockára vágott gyökeret, zöldborsót, karfiolt, kelkáposztát, az egészben hagyott kis fej vöröshagymát, fokhagymagerezdet, félbevágott zöldpaprikát, borsot. Megsózzuk és felöntjük fél liter vízzel. Beletesszük a húsleveskockát, a sáfrányt, és lassan forraljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a kicsavart - előzőleg majoránnával, borsikafűvel, hagymakarikákkal ízesített, vízben legalább öt órát áztatott - szójakockát. Ízesítjük, és készre főzzük. Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve, tésztabetét nélkül tálaljuk.

Uborkaleves


Hozzávalók: 25 dkg uborka, 2,5 evőkanál kefir, 1 db erőleveskocka, 1/2 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, citromlé, só, őrölt bors.

A leveskockából erőlevest készítünk, majd kihűtjük. Az uborkákat jól megmossuk (lehetőleg olyan uborkát válasszunk, amit nem kell lehámozni), kisebb darabokra vágjuk és péppé turmixoljuk. Mély tálba öntjük és ízesítjük zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral, konyhasóval, borssal, kevés citromlével. Hozzáöntjük a kihűlt erőlevest, majd a simára kevert kefirt. A tálat lefedve, 3-4 órára behűtjük, hidegen tálaljuk.

Paradicsomleves


Hozzávalók: 4 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, só, zellerlevél, édesítő.

Az olaj és a liszt felhasználásával fehér rántást készítünk, beletesszük a paradicsompüré egyharmadát, összepirítjuk. Kevés hideg vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi paradicsompürét is, és annyi vízzel öntjük fel, hogy két személy számára elegendő legyen. Beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát és zellerlevelet. Sózzuk, édesítjük, és készre főzzük. Melegen, levesbetét nélkül tálaljuk




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL