FÉSZEK

Függöny: az otthonosság titka

Szerző:
Szabó Anna
Bensőséges, igazi „otthon melege” hangulatot áraszt egy jól megválasztott függöny a lakásban. Legyen bármilyen évszak vagy bármekkora is a lakásunk – szinte kihagyhatatlan dekor elem. De mégis mi szerint válasszunk?


Országtól és kortól függetlenül nemcsak díszítőelem, hanem funkcionális tárgy is a függöny. Először azért akasztottak durva textilcsíkokat az ablak elé, hogy megakadályozzák a fény be- és a meleg kiáramlását.

 

A nappaliban

Az ablakok is hatással vannak a stílusra és a kényelemre. Magukra vonják a tekintetet, ezért a függöny és a redőny nem szabad, hogy eltakarja a kilátást, csak a keretet szolgáltassa hozzá. Napközben a függönyöket húzzuk szét, a redőnyt pedig húzzuk a lehető legfeljebb, hogy ne gátoljuk a természetes fény beáramlását. A fénnyel teli szobák csodálatosak, de azért néha csökkenteni kell a fényszintet – az erős napfény fárasztó lehet a szemnek olvasás közben, a vakító fény pedig megnehezíti a tévézést.

A redőny és a függöny együtt rugalmasságot és tetszetős külsőt kölcsönöz a szobának. A fából vagy alumíniumból készült redőny vagy reluxa tökéletesnek tűnhet, a nappalikban azonban nem ez az ideális megoldás, mert korlátozza a kilátást.

Mielőtt elcsábítanának a könnyű, méretre szabott függönyök, jusson eszünkbe, hogy a nehéz függöny a huzatot is felfogja, és otthonos, takaros érzést kelt. Ha a szoba ki szokott hűlni, a bélelt függöny melegséget, elszigeteltséget ad, és még pazar megjelenést is biztosít.

A függönyöket és más, az ülőhelyek közelében levő sötétítőket komolyabban kell venni holmi díszítőelemnél. A trópusok kivételével mindenhol érdemes nehéz, vastag függönyöket vagy súlyos redőnyt választani, melyek huzatot és a téli hideget kordában tartják. Az ilyen sötétítők a bútorokat és műtárgyakat is megvédik az erős napfénytől, forróság esetén pedig hűvösen tartják a nappalit.

 

A hálószobában

A hálószoba sötétítésének kiválasztásánál a két fő kérdés, hogy mennyire igényeljük a diszkréciót, és mennyi fényre szeretnénk reggelente ébredni. A sima függöny puha, szórt fény ad – ami kora reggel felébreszthet –, és a lehető legjobb kilátást biztosítja. A nehéz, vastag függönyök tompítják a külső zajokat, szigetelik a szobát, és kizárják a nagy fénymennyiséget.

 

 

A konyhában

Csak azért, mert egy ablak a konyhában van, nem kell feltétlenül függöny nélkül maradnia, hacsak nem a lehető legtöbb fényre törekszünk. Az egyszerű függönyök letompítják a kemény padló és bútorok keltette erős akusztikát. A római rolók különösen a mosogató és a tűzhely közelében hasznosak, mivel anélkül lehet őket felhúzni, hogy összevizeznénk vagy zsíroznánk őket.

 

Kisokos függönyvásárláshoz

1. Döntsd el, hogy elsősorban milyen célra szeretnéd a függönyt megvásárolni. Nem mindegy az anyag szempontjából, hogy sötétíteni, díszíteni vagy hőszigetelni szeretnél vele.

2. Érdemes ezek után felkutatni kis méteráru boltokat. Ugyanis ezekben a mai napig legalább 20-30%-kal olcsóbban vehetsz legalább olyan jó minőségű függönyt, mint a nagy lakberendezési áruházakban.

3. Ha már kitaláltad, hogy hol és milyet, jöhet a karnis kérdése. Számtalan anyagból és formából válogathatsz, de a végső döntést úgy is a függöny adja meg.

4. Általában kétféle karnist különböztetnek meg: az oldalfalit illetve a mennyezetit. Ha oldalfalra számolnod kell a fűtőtest mélységével (min. 20 cm), valamint az ideális túllógás hosszával (15-20 cm).

5. Készíts rajzot az ablakról, amin mindenképpen szerepeljen az:
• ablak magassága,
• szélessége;
• a teljes fal magassága,
• a szemöldök fal magassága,
• az elhúzott függöny helyigényének a szélessége – ebből tudhatod meg, mennyire fog majd túllógni,
• a teljes hossz az ablakkeret aljától a padlóig, belekalkulálva a fűtőtest mérete.

6. Már indulhatsz is a függönyboltba!

 

 



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL