2017. augusztus 20. - István, Vajk
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. augusztus 20. - István, Vajk
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Zarándoklat Vatikánban

Zsu

Vatikán a világon a legkisebb független állam - terület és lakosság szempontjából egyaránt. Mégis itt található a világ legnagyobb temploma, a szent Péter székesegyház, valamint az egyik legnagyobb palotaépítmény. Tarts velünk, és zarándokoljunk el e csodás városállamba.

A Vatikánnak saját vasútállomása, helikopterleszálló-pályája van, nyomdát, televízió-, rádióadót és saját napilapot tart fenn. Az állam nagyszerűen szervezett rendfenntartó és őrszolgálata nagy múltra tekint vissza. A pápai rendőrök olyan katonaviselt olaszok lehetnek, akik mind a polgári, mind az egyházi hatóságoktól megkapták az erkölcsi bizonyítványt, és legalább 175 cm magasak. Feladatuk, hogy fenntartsák a rendet a vatikáni kertekben és ők a palota rendőrei is egyben.

A vatikáni rendfenntartók legismertebb önálló egysége a svájci gárda. Vörös-sárga-kék díszegyenruhájuk igen látványos.


Zarándoklat


A zarándoklat során a hívők távoli szent helyeket keresnek fel vallási indítékkal, természetfeletti segítség kérése vagy hálaadás céljából. A zarándoklat egyben a hit nyilvános megvallása is. Napjainkban, eltekintve a látnivalóktól, Vatikánvárosba elsősorban az egyházi ünnepek, illetve a pápa részvételével végzett szertartások, audienciák vonzzák a látogatókat.


A Szent Péter tér


Közepén áll egy egyiptomi obeliszk, előtte pedig advent idején az a karácsonyfa, amelyet valamely idegen ország ajánl fel és szállít Rómába. Egyháztörténeti érdekesség, hogy 1522 óta, amikor is egy flamand bíborost, a tudós VI. Hadriant választották meg pápává, egészen 1978-ig minden katolikus egyházfő olasz földön született. Így 445 év után II. János Pál volt a legelső „külföldi utódja” annak a Szent Péternek, akiről elnevezték a világ legnagyobb keresztény templomát, természetesen a térrel együtt.

Stendhal a világ egyik legszebb terének nevezte a Szent Péter teret.Első pillantásra úgy tűnik, mintha a templom a valóságnál távolabb helyezkedne el – ezáltal amúgy is hatalmas méreteit még nagyobbnak érezhetjük. Ahogy közelítünk a székesegyházhoz, furcsa ellentmondások kezdenek kibontakozni. Eleinte úgy tűnik, mintha lépteink előtt hátrálna az épület, majd a kupola szárnyaló íve, mely az épülettömböt templommá emeli, lépésről lépésre eltűnik, és a homlokzat egyre nyomasztóbban magasodik fölénk.

Nagyszerű és tudatos az optikai csalódásra vonatkozó szándék.A Szent Péter-bazilika


Mielőtt belépnénk az Örök Város hét keresztény főtemploma közül a legismertebbe, vessünk egy pillantást arra a mai Szent Péter-székesegyházra, amelyet az első bazilika megnyitásának napjához számított 1300 évvel később egész pontosan 1626. november 16-án szentelt fel VIII. Orbán pápa.

A latin kereszt alaprajzú templom kupolája csaknem teljes egészében Michelangelo munkája. Az egész gigantikus alkotás olyan, mint egy nagy művészeti lexikon.


Több alkotásra külön is fel kell hívnunk a látogatók figyelmét.

 Így a középső díszkapu felett látható Navicellára, Giottó híres mozaikmaradványára, amely a vízen járó Krisztust ábrázolja.


A templomban feltétlenül nézzük meg a mindössze 25 éves Michelangelo világhírű Pietáját (Krisztus siratása), amely a művész egyetlen szignált alkotása.A sok látnivaló között a főoltár melletti, ülő bronzalakra külön szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez a szobor Szent Pétert ábrázolja római szenátori öltözékben. Nála van a mennyország kulcsa.

A szobor lába a zarándokok tiszteletet adó és szerencsét remélő érintésétől már kissé megkopott.Azok számára, akik netán kételkednének abban, hogy a világ legnagyobb keresztény kultikus helyén járnak, azt ajánljuk, hogy fogadják meg a jó tanácsot, és kifelé nézzenek maguk elé. A székesegyház kövezetén látni fogják ugyanis, hogy meddig érne az általuk „nagyobbnak” vélt templom, amennyiben ide beépítenék. A bazilika altemplomában őrzik Szent Péter sírját.


A pápai audiencia


A pápa szerdán délelőttönként tartja általános audienciáját, az erre a célra Pier Luigi Nervi által 1971-ben tervezett csarnokban, melynek színes ablakai Giovanni Hajnal magyar származású művész alkotásai. A csarnok 12000 ember befogadására képes. A pápa az audiencián üdvözli, és megáldja az egyes zarándokcsoportokat. Az audienciára csak megfelelő öltözékben juthatunk be – kerüljük tehát a rövidnadrág, és miniszoknya viseletét, a vállunkat pedig takarjuk el.


Ünnepi beszéd


A túloldalon van a pápa lakosztálya, melynek emeleti ablakából szokta elmondani ünnepi köszöntőjét a katolikus egyházfő, megáldva 60 nyelven, a téren összegyűlt híveinek sokaságát.

Itt zajlanak a szenté, illetve a boldoggá avatás ceremóniái is.


A grotta, kripták


Feltétlenül érdemes lemenni a grottákba már csak a Magyarok Nagyasszonya kápolnájának megtekintése végett is. A székesegyház kriptájában egyébként nemcsak pápák nyugszanak, hanem uralkodók is. Végakaratának megfelelően itt van eltemetve pl. II. Ottó német-római császár is.

Az összes pápa és több uralkodó temetkezési helye.A Bernini-kolonádok tövében működik az az információs iroda, ahol a vatikáni kertekbe induló séták iránt érdeklődhetünk. A tér túloldalán működő szökőkútnál van a vatikáni postahivatal. Átbújva a jobb oldali oszlopsor alatt, egy kisebb térre érkezünk, név szerint a PIazza di cittá Leoninára, ahol a Termini pályaudvarra indul 62-es városi busz végállomásán biztos, hogy kapunk ülőhelyet. Amennyiben inkább vásárolni támad kedvünk, használjuk ki a kínálkozó lehetőséget, mert ezen a környéken valóban minden kapható.


Via Porta Angelica


A Pizza Risorgimento irányába haladó via Porta angelicán kis szerencsével lencsevégre kaphatunk egy-egy svájci gárdistát, a maga kék-sárga-vörös egyenruhájában. Ha magasabb rangú vendég érkezik kapujukhoz, alabárddal tisztelegnek ezek a jobbára katolikus scájci kantonokban toborzott jóvágású legények.

 

A vatikáni városfallal szemközti oldalon lévő boltokban kaphatók a legolcsóbb kegytárgyak és levelezőlapok.


A Vatikáni Múzeumok


Ha a viale Vaticanón haladunk tovább, csakhamar elérjük a vatikáni gyűjteményeket magában foglaló múzeumegyüttes bejáratát. Bölcs meggondolásból a Vatikáni Múzeumok rengetegét is csak kellő felkészültséggel lehet sikerrel bevenni, ehhez viszont nélkülözhetetlen a körülmények pontos ismerete.

Állami és nagyobb vallási ünnepeken egyáltalán nem, minden hónap utolsó vasárnapján viszont ingyenesen, 8.45-től 12.20-ig fel lehet jutni a Giuseppe Momo által 1932-ben épített csigavonalú rámpán, hogy a rendelkezésünkre álló fél nap alatt orientálódhassunk: mi mindent lehetne ott tüzetesen megnézni – ha lenne rá elég időnk.

A haladás irányára, az alapvető viselkedési normákra, valamint a fényképészeti előírásokra egyaránt illik odafigyelni.Az egyiptomi és asszír kincsek, az etruszk és a görög-római művészet, az ókeresztény, valamint a középkori kultúra alkotásain túl gyönyörködhetünk itt a reneszánsz és a barokk kor remekeiben éppúgy, mint a modern egyházi művészet mind a mai napig gyarapodó anyagainak gyűjteményében.


A Sixtus-kápolna


A világhírű Sixtus-kápolna freskója joggal vívja ki minden látogató csodálatát.

A közel ezer négyzetméteres mennyezetfreskót négy esztendőn át hanyatt fekve festette egy külön erre a célra készített állványról Michelangelo.


A művésznek csak 1541-re sikerült az oltárfreskónak szánt Utolsó ítéletet befejeznie, ami a legutóbbi, 1993-as restaurálás óta ismét eredeti fényében ragyog.


Raffaeló stanzái


Nem szabad elhagyni a Vatikáni Múzeum területét addig, amíg nem láttuk II. Gyula pápa négy szobából álló lakrészét, amelynek díszítésére 1508-ban Raffaello és tanítványai kaptak megbízást.

A munka 16 évig tartott, és bár befejezését sem a megrendelő egyházfő, sem a megbízott művész már nem érte meg, mégis Raffaello stanzái néven váltak ismertté.Polledrara di Cercanibbio


A közelben járva lesétálhatunk a via Bocceán abba a 900 négyzetméteres parkba, amelyben a régészek 17 év szorgalmas munkájával itt élt elefántok, hüllők és madarak 350 ezer éves csontvázait hozták felszínre egy 1984-ben megkezdett archeológiai feltárás eredményeként. A létesítmény mellesleg Európa legjelentősebb őskori vadasparkja.

 

Róma Útikönyv

A folyamtosan bővülő Róma kötete ideális kalauz. Az Örök Város látnivalóit sétáról sétára ismerteti a szerzőpáros magyar utazóknak, magyar szempontok szerint szerkesztve. Áttekinthető, lényegre törő tájékoztatás jellemzi a könyvet, a kultúrszomjasok számára külön múzeumi ajánló készült, a Vatikán bemutatása külön fejezetet igényelt. Hasznos utazási tanácsok, szálláshelyek, internetcímek segítik az olvasókat. A praktikus kötet füles kartonborítóján bevált úti tippek sorakoznak. Számos színes fotó és térkép igazít útba, zsebben, táskában elfér, nélkülözhetetlen útítárs.

Szerzők: Kudar Lajos, Kerepeczky Orsolya
Kiadó: Cartographia Kft.
Terjedelem: 192 oldal
Fogyasztói ár: 2490 Ft

Tovább a Cartographia oldalára >>>

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Mit kellene észrevenned most az életedben? - A Macskaszem Tarot utat mutat és megsúgja!

Mit kellene észrevenned most az életedben? - A Macskaszem Tarot utat mutat és megsúgja!

Milyen a macska szeme? Éles. Mindent lát. Még azt is, amit mi emberek nem. Hogy hazudnak neked, kihasználnak, vagy azt, hogy valaki szeret... Vajon mi az, amit nem veszel észre, pedig jóformán ott van a szemed előtt? Ha nem félsz a választól, akkor a Macskaszem Tarot megmutatja az igazságot, így nem maradhatsz le semmiről vagy pont, hogy időben tehetsz ellene…

Tovább »
6 misztikus, ősi rúna emléktárgy, amelyeken a mai napig agyalnak a tudósok

6 misztikus, ősi rúna emléktárgy, amelyeken a mai napig agyalnak a tudósok

A legendák szerint az ősi rúnákat Odin főistennek köszönhetik a skandinávok. Ám ezek a misztikus jelek nem csak kommunikálásra szolgáltak, hanem mágikus jelentéssel is bírtak. Hétköznapi tárgyakba, ékszerekbe, fegyverekbe, kövekbe vésték őket azzal a céllal, hogy védelemre, szerencsére, egészségre tegyenek szert vagy éppen megátkozzanak másokat. Mutatunk is 6 ilyen nem mindennapi ősi rúna emléktárgyat!

Tovább »
Hova vezet életed ösvénye? - Megmondja az Életútszámod!

Hova vezet életed ösvénye? - Megmondja az Életútszámod!

Bár az iskolában szerzett képesítés nem jelenti azt, hogy abban a szakmában fogsz életed végéig dolgozni, de mindenképpen segíthet megtalálni a megfelelő utat. A számmisztika segít leszűkíteni a lehetőségeket, és segíthet abban az esetben, ha nem vagy biztos magadban. Ahhoz, hogy megkapd a szükséges információt, meg kell találnod az Életút számodat, ami a legfontosabb a Numerológia táblában.

Tovább »

Kalkulátor

Válaszd ki a szerencsekövedet!

A sok kő között valahol ott van a Tiéd is. Nem kell mást tenned, mint kiválasztani a listából, és elolvasni, mi az üzenete. Hagyd, hogy a megérzéseid vezessék a kezedet!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Bányász Imréné Marika Villő

Feng Shui Tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Bányász Imréné Marika Villő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép