Angyaltan

 

Angyal adta hírül Szűz Máriának gyermeke születését, angyal küldte a pásztorokat Betlehembe, angyalok szállítják a gyermekek képzeletében a karácsonyfákat, őket látjuk mindenütt szobrokon, festményeken a betlehemi istálló felett lebegve, később a kis Jézus jászolánál térdepelve, zengő énekszóval köszöntve az Isteni Gyermeket. A templomokban, az üzletekben, a karácsonyi vásárokon az ő arcuk tűnik fel: porcelánból, viaszból, üvegből, fémből, kerámiából, sőt még süteménytésztából is megmintázva. A karácsony tehát elképzelhetetlen nélkülük.


Mik az angyalok, és mit jelent maga a szó?


Az angyalok tisztán szellemből álló lények, amelyeket Isten teremtett, az anyagi világ bárminemű közbejövetele nélkül. A szó az ókori görög angelosz kifejezésből származik, amelynek a jelentése: hírnök. A zsidó és keresztény tanítás szerint a négy főangyal együtt az angyalok vezérkara.


Léteznek-e angyalok?


Egyesek szerint, aki kételkedik ebben, az eleve pokolra való. A művészek viszont rábólintanak erre a kérdésre. És általában mások is. Főleg, ha valakit megsegített az őrangyala.


Mi az angyalok létezésének a célja?


Isten arra használja angyalait, hogy akaratát teljesítse be általuk, apró és sorsfordító dolgokban egyaránt, ahol az angyalok küldöttként, hírnökként járnak el.


Szentek-e az angyalok?


Nem. A szentek emberek, az angyalok csupán szellemlények. Bennünket akár szentté is avathatnak (de vigyázat, a pokolban is végezhetjük), angyalok azonban sohasem lehetünk.


Ki „készíti" az angyalokat?


Isten. Szabad akaratuk van, akár az embereknek, sőt kételkedhetnek is. Így válhatnak bukott angyalokká.


Hányféle angyal létezik?


Vannak szeráfok (a legmagasabb rangúak), kerubok (a mennyország őrzői), arkangyalok (Isten követei), őrangyalok és még sokan mások.


Az angyaloknak van teste?


Nincs, mivel tisztán szellemi lények. De ha földi küldetést teljesítenek, testet tudnak ölteni, vagy fizikai módon láttatják magukat. Az angyalok bármilyen formában megjelenhetnek, így könnyen előfordulhat, hogy teljesen másképp néznek ki, mint ahogy egy „mennyei lénynek” szerintünk ki kellene néznie. Mindenesetre képesek manipulálni az anyagi világot.


Mit esznek az angyalok?


Semmit, még az istenek eledelét sem. Testük ugyanis levegőből és fényből áll.


Láthatók-e az angyalok?


Csak úgy, mint Isten.


Fiúk vagy lányok az angyalok?


Ez a kérdés teljesen érdektelen. Az angyalokat közvetlenül az isteni hatalom hozza létre, ezzel szemben az emberek közvetett módon, természetes szaporodás útján születnek. Az angyalok női- és férfialakot és személyiséget egyaránt felvehetnek. Krisztus azt mondta a szadduceusoknak, hogy a holtaikból feltámadt emberi lelkek nem házasodnak – „olyanok, mint az angyalok a mennyben”…


Miért ábrázolják az angyalokat olyan gyakran szárnyakkal és díszes ruhában?


A művészi alkotásokon az angyalokat úgy láthatjuk, hogy érzékelni lehessen spirituális mivoltukat. Mivel az „égben” lakoznak, szárnyakat kaptak, így első pillantásra nyilvánvaló, hogy nem olyan nehézkes és röghöz kötött lények, mint mi, emberek. És azért hordanak díszes, ragyogó öltözéket, mert igen magas rangot foglalnak el a teremtett lények hierarchiájában.


Öregszenek-e az angyalok?


Nem, mert mint mondtuk, az angyalok test nélküli, szellemi lények, bár nem halhatatlanok. Az életük vége, igaz, számunkra felfoghatatlanul hosszú ideig tart, élettartamukat a Teremtő jelölte ki.


Milyen nyelven beszélnek az angyalok?


Napjaink angyalai multikulturálisak, és olyan nyelven szólnak, amilyen nemzetiségű az őket hallgató személy. Néhány látnok szerint azonban az angyalok nem telesen emberi nyelven nyilatkoznak meg. az angyali kommunikáció titka tehát az lehet, hogy az üzenetek közvetlenül az elménkbe érkeznek. Aquinói Szent Tamás is egyetértene ezzel, hiszen azt állította, hogy az angyalok a telepátiához hasonló módszerrel kommunikálnak egymással.


Hány angyal létezik?


Az angyalok megszámlálhatatlanul sokan vannak. Az emberek közvetítőként, hírnökként találkoznak velük, azonban mi csak egy aprócska zugát tesszük ki az angyalok figyelmét igénylő Univerzumnak,és mivel őket Isten végtelen és örök dicsőségének hirdetésére teremtette, elképzelni sem tudjuk, hányan lehetnek. A Biblia szerint „tízezerszer tízezer" angyal létezik. A középkori német tanító, Albertus Magnus, 399.920.004-et számolt össze.


Isten egyszer megteremtette az angyalokat, vagy folyamatosan hozza létre őket?


Erre a kérdésre mi nem tudhatjuk a választ. Az Újtestamentumban Szent Pál arra utal, hogy az angyalokat egyetlen egyszer teremtették: „Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár a trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett”. (Kol. 1,16)


Vannak rossz angyalok?


Igen. És bár általában a jóindulatú angyalok számára tartjuk fenn ezt az elnevezést, ne feledkezzünk meg a bukott angyalokról sem. Többnyire azonban őket más névvel illetjük, mint például ördög, démon vagy rossz szellem.


Mindenkinek van őrangyala?


Igen. Ezzel a kérdéssel már sokat foglalkoztunk az Angyaliskolában. Kétség sem férhet hozzá, hogy az emberiség történetében az angyalok nemegyszer védelmezték a halandókat, fizikai és erkölcsi értelemben egyaránt.


Hogyan lehet velük találkozni?


Pozitív gondolkodással és jó cselekedetekkel.


Sebezhetők-e az angyalok?


Igen. A néphit szerint, ha fogakkal felfelé teszünk le egy gereblyét, akkor kiszúrjuk vele az angyalok szemét. A fokára állított kés a végtagjaikat vágja szét, az ég felé bökött ujjal pedig akár meg is ölhetjük őket.

Legfőbb hírnökök


Gábriel - az Ótestamentumban Dániel látomásait magyarázza, az Újtestamentumban többek között hírül viszi Máriának, hogy áldott állapotba kerül. Ez az angyali üdvözlet.

Mihály (Mikáel) - az angyalok fejedelme, Izrael népének védelmezője, később az angyali seregek vezére, aki legyőzi az ördögöt jelképező sárkányt.
Rafael - szembeszáll a gonosz erőkkel, a démonokkal. Fő feladata a gyógyítás, ezért az orvosok és gyógyszerészek oltalmazójának mondják.

Uriel - a negyedik arkangyalt a héber Biblia nem említi, de az abba fel nem vett ószövetségi könyvek (az apokrif iratok) és a néphagyomány az angyalok negyedik vezetőjeként tartja számon.


SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL