Ünnepi hangulat a lakásban

  

Varázsolj magad köré bensőséges környezetet a szeretet ünnepére. Az alkalom fényét emelik mindig a megújuló karácsonyi tárgyak és színek.

Meghitt karácsonyi hangulat


Emlékeztető

Miből veheted észre, hogy karácsony van? Természetesen arról, hogy mind a négy adventi gyertya ég. Ehhez szükséged lesz egy koszorúra vagy – és ez a kevésbé szúrós variáció – egy szép lapos tálra, amelyet mohával, ágakkal és bogyókkal díszíthetsz. Állítsd közéjük a négy vastag gyertyát, és máris kész az adventi tál.


Világító tárgyak

És lőn világosság! Piacokon is kapható mini izzós fényfüzér, amely nemcsak a karácsonyfát teszi ragyogóvá, hanem az ajtókat, ablakokat és tükröket is keretezi. Romantikus változatot kapsz, ha a füzért egy függönyrúd köré tekered, fátyolszövettel bevonod, majd felakasztod.

Díszítés a lakás minden pontján

1. Vegyél egyszerű zöld, piros, arany, ezüst esetleg fehér szalagot és zöld műfenyő girlandot. Díszíts vele a lépcsőt, az erkély korlátját, esetleg a székek háttámláját. A cserepes növények kaspójára is köthetsz ezekből a szalagokból.
2. Arany szalaggal köss fel ezüst harangokat az ajtók fölé. Az ablakpárkányokba tegyél különböző bogyókból készült koszorúkat, majd fújd le műhóval.


Asztali díszek

1.Tegyél üvegtálakba színes és különböző méretű díszgömböket és tedd az asztalra. A tányérokat karácsonyi mintákkal megfestheted.
2.A régi karácsonyi üdvözlőlapból vágd ki a figurákat és készíts belőlük poháralátétet. A kivágott formákat ragaszd parafa alátétre.
3.Pattogtass natúr kukoricát és ételszínezővel fesd be olyan színre, ami neked tetszik.


Illatos órák

Narancs, fahéj, szegfűszeg, vanília – ezek mind, mind a karácsony illatai. Tölts hát meg egy tálat kínai csillagánizzsal, fahéj rudakkal és szárított narancsszeletekkel, narancshéjjal vagy használj aromaolajat.

Hangulatfények

Érzéki hangulatot kelthetsz, ha a lakás különböző pontjain teamécseseket és gyertyákat helyezel el. Barátságos hatást nyújtanak a balkonládákba helyezett kis gyertyák is. De kaphatók különféle karácsonyi szimbólumok is, amelyeket az ablakba téve meghitt világításban részesítheted a szobát.

Szerezz be egyszínű fehér vagy krémszínű templomot, házikót papírból vagy fából, de az is jó, ha mézeskalácsból készítesz házikót. A belsejébe helyezz égőket vagy mécseseket, fújd le ezüst csillámporral és műhóval.


Meleg, puha kelmék

Segítségükkel még meghittebb hangulatot teremthetsz. Kezdd az áthúzást a díszpárnákkal. A legjobb a meleg színű, pihe-puha bársony vagy flanel anyag. Ha nem akarsz új huzatot varrni, egyszerűen csak burkold be a párnákat az anyagba.

Havas hatás a lakásban

Vegyél műhavat, és alakíts ki az egyik ablakodban egy kis karácsonyi hangulatot. Ragassz különféle formákat az ablaküvegre (mikulás, fenyőfa, szarvas-szán, szaloncukor, stb.) és fújd körbe a műhóval. Ha megszáradt, szedd le a formát, és láss csodát! Körülötte minden havas lesz, csak a forma helye nem…


Milyen fát válasszunk?


Műfenyő, vagy igazi? A kérdés igazán megfontolandó. Ezért összeszedtük a pro és kontra érveket, hogy könnyebb legyen a döntés

Természetes, hogy az igazi fenyővel semmi nem veheti fel a versenyt – a gyanta illata, a csodálatos, élő színvilág és a tűlevelek verhetetlenek, de ugyanakkor az idegeinkre is mehetnek. A nap minden szakában lehet ugyanis szedegetni az elhullajtott tűleveleket, nem beszélve a kutyusokról, aki az élő fát látva, szaglászva vágyat érezhetnek, hogy kövessék a természet parancsát, és megjelöljék, ami elég kellemetlen tud lenni, ha épp hozzálátnál a halászléhez meghitt családi körben.

Ha a mindened az igazi, és azt mondod, hogy a karácsony csak úgy karácsony, ha élő fa díszíti a szobádat, akkor vásárolj gyökeres, földlabdás fenyőfát, melyet az ünnepek elteltével kiültethetsz vagy a saját, vagy szüleid, rokonaid kertjébe. De tarthatod akár a balkonon is egy nagy virágládában, így jövőre ismét felhasználható lesz, és még környezetbarát is leszel. Meg persze egy hangulatos erkély tulajdonosa.

A műfenyővel kapcsolatban a legtöbb embernek az olcsóság, az igénytelenség villan be. Félre azonban az előítéletekkel – a legújabb műfenyők megszólalásig hasonlítanak az igazihoz, persze a lombhullatás nyűge nélkül. Gyakorlatilag mindenütt lehet kapni rengeteg stílusban, színbe, formában, méretben. Igen, nem véletlenül említettük a színt is. Hiszen nem mondta senki, hogy a karácsonyfának éppen zöldnek kell lennie. Kék színű műfenyőt ugyanúgy kapsz, mint természetes zöld színűt. És ha neked éppen kék hangulatod van, bátran vegyél kék fát. Választhatsz tehát teljesen élethűt, de el is rugaszkodhatsz a valóságtól. Ez a hangulatodra, és persze az ízlésedre van bízva.



Fadíszítés

1. Első lépésként vegyél egy karácsonyfát, hiszen nincs semmi, ami jobban elmélyítene a karácsonyi hangulatban. Nehéz tökéletes fát találni, ha nem sikerül, ne csüggedj, hiszen, ha szépen feldíszíted, mindenki imádni fogja. Mielőtt nekilátsz, az igazi munkának a fénysort tedd fel a fára.
2. Minden virágosnál és papírírószer boltban árulnak, szép színes illetve mintás szalagokat, ezt is használhatod díszítésre, akár csak szalagként, akár masnit formázva belőlük.
3. Utolsóként azokat a díszeket helyezd fel, amelyek a legközelebb állnak a szívedhez, vagy igazán tetszenek, így előtérbe kerülnek, és valódi pompával ragyoghatnak a fán.

 

Így díszítünk mi…


Mindenki másképpen díszíti a fáját. Nézzük, te melyik típusba tartozol?

A trendi: fáját az idén divatos égővörös, selyemcukor-rózsaszín és napságra színekbe öltözteti jól összekeverve, úgy az igazi. Mindezt még lamettával is kombinálja, így fergeteges hatvanas évek-hangulatot idéz.

A romantikus: rózsa formában aggatja fel a gömböket, marokkói stílusú keleti fadíszekkel vagy XIV. Lajos és Sissi királyné korát idéző függelékekkel ékesíti a fát. Mindenkinek ajánlott, aki vágyik a múltba és a giccsre.

A természetes: mindent felhasznál, ami csak fellelhető a kertben, az erdőben és a konyhában: fahéjrudat, szárított narancsszeletet, szegfűszegbokrétát, orosz kenyeret, apró almát, makkot, tűzfaágat és fenyőtobozt. Így a fa nemcsak szép, hanem illatos is lesz. Szinte beleharapna az ember!

A luxusimádó: az összes áruház rövidáru osztályát végigböngészi gyöngyből készült láncok, csillár- és kristálykövek, flitteres anyagok, és minden olyan dolog után kutatva, ami csillog-villog. Az angyalhaj még előkelőbbé teszi a fát.

A dizájnos/minimalista: stílszerűen formatervezett lakásába nem illik a zöld fenyő. Ezért inkább fehér, ezüst, arany vagy bármilyen más kedvére való színű műfenyőt vásárol. A díszekről szinte teljes egészében lemond, csupán néhány gömböt esetleg kevés ezüst- vagy aranyport engedélyez.

A vadász: fáját szafari stílusban díszíti. Ehhez minden khaki és barna színű gömböt beszerez, gondoskodik továbbá vadmacska-, zebra- és tigrismintás gömbökről, zebracsíkos szalagokról.

Az improvizáló: a fadíszítéssel kapcsolatban azt vallja, hogy minden megengedett, ami tetszik, inspirál, és éppen kéznél van. Így aztán Mars csokik vagy egyéb édességek, apró parfümös üvegcsék vagy CD-k is megtalálhatók a fáján.

A takarékos: olyan holmikat használ fel, amelyekből bőven akad a lakásában. Például régi képeslapokat, polaroid képeket akaszt a fenyőágakra. Már csak néhány rajzfilmfigura hiányzik, és kész is a vidám fa.


Csináld magad!


Ha nem akarsz klasszikus fenyőfát…

1. Vegyél a piacon egy gyönyörű fenyőágat, majd műhóval fújd be – kifejezetten klasszikus giccs!
2. Különböző hosszúságú damilokkal akassz fel kedvenc színedben nagyméretű gömböket, majd lógasd le őket a plafonról, hogy himbálózhassanak. Garantáltan nem hullatja a tűleveleit!
3. Gömbölyű fahasábokból építs fenyőalakzatot, a széleket díszítsd teamécsesekkel.
4. A vasból vagy kerámiából készült asztali gyertyatartó mohával borítva helyettesítheti a hagyományos fenyőfát.


A csomagolás művészete


Egyedi, különleges és olcsó

Vannak ajándékok, amelyek egyszerűen megkívánják a különleges csomagolást. Ha nem akarsz sok pénzt költeni, fújj be egy újságpapírt arany vagy ezüst lakkfestékkel. Összegyűrve szuper látvány, majd meglátod!

Hulladékhasznosítás

Ugyancsak stílszerű, ha az ajándékokat anyagmaradékokkal – például súlyos bársonnyal, nemes selyemmel, szellős fátyollal – vagy selyempapírral csomagolod be.

Egységesség

Egyfélét mindenkinek. Miért kellene ezerféle ívet vásárolni, ha minden ajándékot ugyanazzal a módszerrel borítasz be? Például levelekkel vagy fenyővel díszített csomagolópapírral.

Egyéni stílus

A karácsonyi üdvözlőlapok többnyire már unalmasak, gyakran gyerekesek, és ritkán eredetiek. Sokkal személyesebb, ha magadról vagy Mikulásnak öltözött barátodról/kutyádról/macskádról készített fotót mellékelsz egy kis üdvözlő szöveggel.


Végül, de nem utolsó sorban

Vond be a családod és a barátaidat! Ha úgy érzed, hogy kevés idő áll rendelkezésedre ahhoz, hogy mindennel időben készen legyél, süss együtt szeretteiddel. Hidd el, már a készülődés is meghitt karácsonyi hangulatban fog telni.

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL