GYERMEK

Tudtad, hogy az elektronikus eszközök használata kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyermek fejlődését?

Szerző:
Szabó Anna
Manapság egyre hamarabb kezdik használni az elektronikus készülékeket a gyerekek. Nem ritka az olyan jelenet, amikor az otthoni videó felvételen az látható, hogy a kisbaba már az édesanyja kezében lévő telefon vagy táblagép színes képernyőjét nézegeti, miközben az anyukája ölében ül, vagy félreteszi a játékokat, hogy lássa, mit csinálnak a nagyobb testvérei, amikor a telefonnal játszanak.

 

Minél korábban kezdi a gyermek használni az elektronikus eszközöket, ez alatt többek között a mobiltelefonok, táblagépek, számítógépek, és játékkonzolok értendőek, annál károsabb lehet a kognitív, a pszichológiai és a társadalmi fejlődésére. Egy kutatócsoport által végzett tanulmány kimutatta, hogy a 8 és 12 év közötti gyermekek napi négy-hat órát töltenek mozdulatlanul a számítógép vagy telefon előtt.


A probléma a technológiai eszközök korlátlan használata, mely a szülők távollétének, a hiányos nevelésnek, vagy akár a szülők kényszerből vállalt pluszmunkájának köszönhető. A gyermekek fokozatosan felhagynak az osztálytársaikkal és a barátaikkal történő játékkal, és szép lassan elszigetelődnek, emellett kezdenek eltávolodni a valós világtól, még akkor is, ha a legegyszerűbb társadalmi kapcsolatokról van csupán szó. Mindez sajnos társadalmi és kognitív fejlődésbeli visszaesést is eredményezhet.


A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy nem az elektronikus eszközök használata önmagában a probléma, hanem a gyermekkori játékok fontossága, amelyekben a mai gyermekek már nem vesznek részt, legyen az egy parkban való játszadozás, az iskolában való barátkozás, az úszómedencében való pancsolás, vagy a gyerekszobában történő kirakós játék. Az álmodozás, a fantáziálás és az interakcióval töltött értékes idő semmissé válik, és átveszi a helyét az elektronika.

Márpedig gyermekkori játékok és a meseolvasás alapvetően fontos szerepet játszanak a gyermek fejlődésében, mivel ezek a játékok természetes elősegítői a kognitív funkciók kialakulásának és azok fejlődésének, mint például az időben és térben való gondolkodás, az okozati összefüggések és a kreativitás. Ezenkívül az empátia is leginkább a közösségekben történő játékok során fejlődik ki.

 

gyermek gyermeknevelés gyermekkor
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL