2018. január 18. - Piroska
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 18. - Piroska
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Lélekbúvárt, de milyet, mikor és miért?!

Vetró Rita

Téged is foglalkoztatott már a gondolat, hogy lélekbúvár segítségét kérd? Nehéz kiigazodni a „mikor? miért? és kihez?” kérdéseken. Ezekre próbál választ adni cikkünk, hogy te is könnyebben megtaláld a hozzád illő lelki támaszt!


Míg nyugaton (szinte) divat pszichológushoz járni, addig itthon „fura mókusként” kezelik, ha valakiről kiderül, hogy rendszeresen látogatást tesz lélekgyógyász szakembernél. Pedig biztosan a te fejedben is felmerült már a dolog… Iránytűt azonban nem adtak még hozzá neked sem, miért, mikor és hová…

Mindig az első lépések a legnehezebbek

Szinte nincs olyan ember, aki maga vagy valamelyik ismerőse fejében ne fordult volna meg, hogy pszichológiai szakemberhez forduljon. Persze, akár nézhetjük a hasznos oldalát is a dolognak, mert a probléma beismerése az első lépés annak megoldása felé.

Változtatni akar a saját helyzetén, amennyiben magunktól indulunk el a gyógyulás útján…

Főként felnőtteknél gyakori, hogy bár eljut lélekmasszőrhöz, mégis továbbra is a környezetét okolja a bajokért. Ha a család kényszerít valakit, hogy szakemberhez forduljon. Azonban ez esetben gyakran a lelki bajok okozója maga a család, mert így bűnbakként ő hordozza mindenki problémáját – erre a legjobb példa a magatartás zavaros gyerek, aki a szülők hibás viselkedési mintájának a vetülete. Vagyis az a legfontosabb, hogy a beteg is érezze, hogy bajban van, és akarja a gyógyulást.Mérhető lelkifájdalom

A leggyakoribb kérdés, hogy mikor jön el az a pont, amikortól már feltétlenül érdemes segítséget kérni? A pszichiátriában a „négy D” ad támpontot arra, hogy betegnek minősül-e valaki, vagy nem. A D-k az angol eredeti kifejezések kezdőbetűi.

1. Distressz
Kellemetlen feszültség.

2. Diszfunkcionalitás
Képes-e az illető megfelelően vezetni az életét, például fenntartani magát, képességeinek megfelelő munkát végezni.

3. Deviancia
Az életvitele megfelel-e a társadalmi normáknak. Mivel az ember társas lény, csak a közösség részeként, azzal együttműködve képes teljes életet élni.

4. Danger – Veszély
Irányulhat önmagára, de akár környezetére is. Tehát mindenkire irányuló romboló késztetés jelent: öngyilkossági és baleseti hajlam, anorexia, szenvedélybetegségek…

Miután a „négy D” mindegyik tagja eleve viszonylagosak, rugalmasan, együttes előfordulásukat figyelembe véve érdemes mérlegelned. Majd leginkább a szenvedés mértékéből eldöntened, szükséges-e a szakember beavatkozása.

 

A szakembert a cél válogatja

Mondhatnánk úgyis a mélység dönt. Mert, ha már eldöntötted az első lépést, hogy lélekbúvárhoz mész, át kell gondolnod, mit vársz a kezelésektől. Amennyiben az a célod, hogy az aktuális helyzetet megoldjátok, akkor választhat az alapdiplomával rendelkező pszichológus, a tanácsadó vagy a klinikai szakpszichológus között. Viszont a mélyebb önismeret, a nagyobb belső változások már inkább a klinikai szakpszichológus és a pszichoterapeuta segítségét igénylik.

 

Terápiák palettája – Mégis mi alapján?

A következő rendszeres lelki válság az életünkben, a párok, családok fejlődésében is előforduló krízisek. Ekkor a konfliktuskezelési módszerek hatékonyságát próbálják javítani. Éppen ezért érdemes végiggondolni, hogy a beilleszkedés jelent-e problémát, mert akkor mindenképpen a csoportterápia a jó választás. Ám, ha mélyebb lelki válságokat kell megoldani, nincs más választás egyéni foglalkozásokat kell választani.


Gondold át, gondot okoz-e neked a verbális kifejezés. Mert, ha igen, akkor próbálkozz inkább mozgás-, tánc- vagy művészetterápiával. Kizárt tehát ebben az esetben, hogy pszichoanalitikusnál jelentkezz, mert ahhoz a mélységek kifejezésére, megtalálására irányul a cél, ehhez pedig képesnek kell lenned legbensőbb gondolataid, érzéseid kifejezésére. 

 

Tipp:

Amikor módszert választasz, mindenképpen olyanban gondolkodj, amit vissza tudsz ellenőrizni: interneten, ismerősöknél… Sok pszichológiai irányzatot ugyanis még mindig nem ismer el a szakma. Ráadásul egy rossz szakember még nagyobb bajt okozhat, ha kiengedi a szellemet a palackból.


SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Az egészséges pajzsmirigyműködés elérhető, ha ezeket a megfelelő ételeket fogyasztod

Az egészséges pajzsmirigyműködés elérhető, ha ezeket a megfelelő ételeket fogyasztod

A pajzsmirigy, olyan hormonokat termel, melyek számos folyamatot szabályoznak a szervezetben, beleértve az anyagcserét, a szívverést és a hőmérsékletet. Ám a bevitt táplálék mennyisége és minősége közvetlenül befolyásolja a működését, ezért a kiegyensúlyozott étrend rendkívül fontos. Különösen akkor, ha pajzsmirigy alul- vagy túlműködést diagnosztizáltak nálad. Néhány étel javíthatja, vagy súlyosbíthatja az állapotodat. 

Tovább »
 Milyen gyorsan leled meg az alvó madarat?

Milyen gyorsan leled meg az alvó madarat?

Úgy tűnik a nagy nyüzsgésben elaludt egy madárka. Vajon milyen gyorsan találod meg? Mit gondolsz, elég jó a szemed az ilyen jellegű feladatokhoz, hogy ki tudod szúrni azt, ami nem illik oda a képre vagy el van rejtve? Ezek a feladatok rengeteget segítenek a készséged fejlesztésében. Lássuk, hogy a madárka most miként járul hozzá azzal, hogy elaludt…

Tovább »
Hogyan képzeled el Istent? - A válasz feltárja, milyen lelki adományt kaptál

Hogyan képzeled el Istent? - A válasz feltárja, milyen lelki adományt kaptál

Ismerd meg jobban önmagad, és fedezd fel azokat a csodás lelki adományokat, amelyeket odafentről kaptál. Ehhez nem kell mást tenned, mint kiválasztani azt a képet, amelyik a leginkább szimbolizálja Istent a számodra! Készen állsz arra, hogy megtudd az igazságot önmagadról? Akkor teszteld magad!

Tovább »

Kalkulátor

Várandós kismamák kalendáriuma

A babavárással új, izgalmas korszak kezdődik minden nő életében – az örömteli várakozás és a váratlan felfedezések időszaka. Kalkulátorunkból megtudhatod, hétről hétre hogyan fejlődik a kisbaba és mi történik az anyuka szervezetében.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Búza Judit

Spirituális fejlesztő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Búza Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép