A magyaros ételeknél nincs ízletesebb! De köztudott, hogy nem tartoznak a reformkonyha kedvenc fogásai közé. Hoztunk néhány hagyományos ételt egészséges alapanyagokból elkészítve. Érdemes kipróbálni, lehet, hogy jobban ízlik, mint a megszokott!
1. Paradicsomos húsgombócHozzávalók
A húsgombóchoz
- 70 dkg csirkemell (lehet pulyka is)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 presszópohár barnarizs (2.5 dl.)
- só
- feketebors
- vegeta ételízesítő
A paradicsom szószhoz
- 1 liter sűrített paradicsomlé (üveges)
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 zeller szár levéllel
- 2 evőkanál pirospaprika őrlemény
- 2 evőkanál ételsűrítő (Knorr)
- 3 evőkanál olíva olaj
- só
- fruktóz (gyümölcscukor)
Elkészítés
1. Egy kis lábosba beletesszük a barnarizst, majd hozzáöntünk kétszerannyi vizet és felforraljuk. Ha felforrt kislángra tesszük, és addig főzzük, amíg az összes levet felszívja. A rizst ízlés szerint kevés feketeborssal, vegetával és egy csipet sóval ízesítjük. Tegyük félre kihűlni!
2. Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a három nagyobb fej hagymát apró kockákra. A fazékba tegyük bele az olíva olajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük üvegesre kislángon. Ha már elég üveges, húzzuk félre és adjunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, a paradicsomlevet, ½ liter vizet és kezdjük el főzni. Ízlés szerint ízesítsük a fruktózzal. Közben tegyük hozzá a zellert, és az ételsűrítőt (forrás után) és kb. 15 percig főzzük össze.
Tipp: nagyon kevés sót adjunk csak hozzá, mert így a cukor íze jobban érvényesül. |
3. Közben készítsük el a tölteléket! Daráljuk le a húst a hagymával és a fokhagymával együtt, majd adjuk hozzá a kihűlt rizst, fűszereket (feketebors, pirospaprika, só ízlés szerint), a tojást és alaposan dolgozzuk össze. A kész masszából készítsünk kis gombócokat és tegyük bele a forrásban levő paradicsommártásba, és kb. 20 percig főzzük.(Ha töltött paprikát szeretnénk készíteni, akkor a húst paprikába töltjük, és úgy főzzük meg.) Főtt burgonyával vagy teljes kiőrlésű, graham lisztből készült spagettival tálalva kiváló étel – és még egészséges is!
2. Töltött káposzta Hozzávalók
- 70 dkg filézett pulyka felsőcomb
- 30 dkg füstölt pulykacomb kicsontozva
- 50dkg savanyú káposzta
- 20 db savanyú káposzta levél
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre barna rizs
- só
- feketebors
- pirospaprika őrlemény
Elkészítés
1. A savanyú káposztát hideg vízben mossuk át. A káposztalevelekről vágjuk le a vastagabb ereket. A felét tegyük a lábos aljára egyenletesen elosztva.
2. Daráljuk le a húsokat a hagymával és a fokhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, a tojást, és ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva gyúrjunk kis gombócokat és helyezzük őket a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsuk a húsra, majd alulról tekerjük fel a leveleket. Az így elkészített „csomagocskákat” helyezzük a lábosba, a többi káposztára. Szórjuk rá a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, főzzük puhára. Közben többször rázogassuk mega lábost, keverni nem szabad!
Tipp: alacsony zsírtartalmú tejföllel meglocsolva isteni magyaros ételt tálalhatunk az asztalra. |
3. Zöldborsós, csirkemelles rizottó
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemell
- 45 dkg fagyasztott zsenge zöldborsó
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olíva olaj
- 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka
- só, feketebors ízlés szerint
- 1 csomag petrezselyem
- 1 bögre barna rizs
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
Elkészítés
1. A kockára vágott hagymát dinszteljük meg, és adjuk hozzá az apró kockára vágott csirkemellet. Kislángon kevergessük, míg levet nem enged. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és a paprikát, majd engedjük fel 1 bögre vízzel. Forráskor tegyük bele a tyúkhúsleves kockákat és további öt percig főzzük.
2. Adjuk hozzá a zöldborsót és ezzel is forraljuk fel. Forráskor adjuk hozzá a rizst és kétszer annyi vizet, majd az ismételt forrás után további 10 percig főzzük. Fedő alatt hagyjuk párolódni még 20 percet, majd tegyük rá az apróra vágott petrezselymet.