Viseld el a főnöködet!

Mit tegyen a beosztott (nő), ha a főnök – férfi?

Munkamániás

Ismérve:
Úgy véli, minden beosztottja alul foglalkoztatott. Tömérdek munkával látja el őket, lelkesedést és teljes erőbedobást követelve. Ha valaki szabadságra akar menni, személyes sértésnek veszi.


Ellenszere: Aki fizetésemelést akar, hajtson rá, így bebizonyíthatja. hogy több hasznot hoz a munkájával, mint amennyivel megemelték a fizetését Ugyanez a taktika, ha nagyobb önállóságot vagy komolyabb beosztást szeretne.


Diktátor

Ismérve:
Elképzeléseit tűzön-vízen keresztülviszi. Nem tűri a kritikát, az ellentmondást. Munkatársait alattvalóknak tekinti, kíméletet nem ismer.


Ellenszere: Ne csak teljesítményeddel, lojalitásoddal is próbálj kitűnni. Elvégre a diktátoroknak is szükségük van megbízható emberekre. De ne hajbókolj, és ne legyél gerinctelen. Álld meg szó nélkül a főnök dühkitöréseit, mert a visszavágás csak jobban felhergeli.


Bizonytalan

Ismérve: Gyűlöli a vitát és a veszekedéseket. Inkább mindenkire ráhagy mindent: annak van igaza, akivel éppen beszél. Egymásnak ellentmondó intézkedéseket hoz, és fél a döntésektől. Ezeket ráhagyja a helyetteseire.

Ellenszere: Ha fizetésemelést kérsz, főnöködnek először ez jut az eszébe: mit szólnak majd az üzlettársai. A legjobb érvelés, ha konkrét összegeket és teljesítményeket dugsz az orra alá. Ha a főnök bármiféle megjegyzést tesz, mondjuk, enyhén figyelmeztet, vedd komolyan. Hiszen a bizonytalan mindig finomabban fogalmaz, mint ahogy valójában vélekedik.


Kreatív

Ismérve: Tele van energiával, tobzódik az ötletekben. Elgondolásait mindig az aktuális széljáráshoz igazítja. Üzletfeleit így maga mellé tudja állítani, beosztottait azonban állandó bizonytalanságban tartja.


Ellenszere: Ha előmenetelt vagy fizetésemelést akarsz, rugalmasságodról kell meggyőznöd a főnöködet. Vedd le a lábáról újabb és újabb ötletekkel. A kreatív főnök jellemzője, hogy ami a szívén, az a száján. Ezért ha megfedd valakit, komolyan is gondolja. Haragja azonban abban a pillanatban elszáll, így a beosztottnak sem kell hetekig a sértődöttet játszania.

Vannak esetek, amikor a sors főnöknővel áldja meg a beosztottakat. Kezelésük nehezebb, mert hiányzik hozzá a történelmi tapasztalat, és talán egyébként is nehezebben kezelhetők, mint a férfiak. Legalábbis nők számára. Némi segítséget azért nyújthatunk.


Mit tegyen a beosztott (nő), ha a főnök – nő?

Bürokrata

Ismérve: Évtizedek óta ugyanazt csinálja. Minden előírást ismer és betart. Irtózik az újításoktól. A kollegáknak csak a kötelességeit ismeri, ezeket minduntalan az orruk alá is dörgöli.


Ellenszere: Kövesd a kis lépések taktikáját. Dolgozz mintaszerűen, arasd le a dicséreteket, és csak módjával, apránként mondd el, ha valamivel nem értesz egyet.


Tökéletes

Ismérve: A szakma a kisujjában van. Nem ismer lehetetlent, mindent könnyedén megold. Nem tűri, ha más hibázik, soha senkit nem dicsér meg. Munkatársai hidegfejű karrieristának tartják.


Ellenszere: Fizetésemelést csak akkor kérj, ha már jó ideje nem tolt le semmiért. Ha nem szól semmit, akkor valószínűleg elégedett veled. Csak a hozzá hasonló ambiciózus, becsvágyó kollégákat értékeli.


Díva

Ismérve:
Tulajdonképpen színésznek kellett volna lennie. Szeszélyes, hiú, nehezen viseli a kritikát. A legszívesebben csodálókkal veszi körül magát, akik azért jó szakemberek is. Az ő ötleteiket sajátjaként adja tovább.


Ellenszere: Mivel igényli az állandó dicséretet, célszerű időnként elejteni egy-egy hihető bókot. Előléptetést vagy fizetésemelést is leginkább akkor érhetsz el, ha sikerül kifürkészned, mikor van jó hangulatban.


Hatalomvágyó

Ismérve: A hatalom a mindene. Ha elérte, a saját céljainak szolgálatába állítja. Karrierje érdekében mindenre kész. Rengeteget dolgozik. Soha nem fárad el, és ugyanezt várja kollégáitól is. A dicséretet fölöslegesnek tartja. Számára természetes, hogy mindenki teljes erőbedobással húz.

Ellenszere: Utálja a határozatlanságot, a tehetetlenséget. Légy dinamikus, önálló és ambiciózus. Fizetésemelést vagy előléptetést csak túlmunkával és önfeláldozó lojalitással érhetsz el. Ha leszid, vagy kiabál, maradj nyugodt. Visszafogott hangnemmel és életképes javaslatokkal még megmentheted a helyzetet.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL