UTAZÁS

Aki látta Sevillát - látta a csodát

Szerző:
Szabó Anna
A flamenco földje, a bikaviadalok hazája. Tele zenével, vendégszerető emberekkel. Ahol mindig süt a nap, ahol a völgyekben megbújó településeken nyaranta negyven fokot mérnek, de a fehérre meszelt falú sikátorokban enyhet adó, hűs szellő fújdogál. Ahol reggeltől reggelig él a város…
Megcsodálhattam Sevillát – röviden a tapasztalataim

"A késő télből narancs- és eperérésbe csöppentünk. A hegyoldalban olajfák és eukaliptuszok bólogattak, az egymáshoz bújó hófehér házakra virágos futók kapaszkodtak. Könnyű elhinni, hogy a spanyol a világon a második leghosszabb kort megérő ember. Julio, a juhsajtos, sonkás és halas tálakat kínáló fogadós szerint ennek a sok hal, gyümölcs és persze az olívaolaj meg -bogyó a titka."

Híres egyetemi város, érseki székhely. Spanyolország egyik legszebb és legérdekesebb városa, szűk, kanyargós, sikátorszerű utcáival, mór stílusú épületeivel, gyönyörű kertjeivel. Sevilla 700 ezer lakosú város, fontos közlekedési csomópont.



Amit feltétlenül látnod kell

Leghíresebb emlékműve, a Giralda-torony, a turisták találkozóhelye. A torony tetején a hitet ábrázoló szélkakas – giraldillo ékeskedik -, innen ered a Giralda név. Európa legnagyobb gótikus katedrálisára utal a mondás: „Aki nem látta Sevillát, nem látta a csodát." A csoda az ebéd utáni szieszta után folytatódik. Megszólalnak a flamenco gitárok, és a táncosok fodros ruhakölteményeikben hajnalig szórakoztatják az utazót. Az épületen belül reneszánsz festményeket, fafaragásokat, és sok egyéb emléket találunk.


Érdemes betérni Sevilla egyik legelegánsabb parkjába, a Mária Lujza parkba is. A virágos, szökőkutakkal teli parkban megpihenhetünk a városnézés közben.

És nem szabad kihagyni az Alcazart sem, amely a kalifák gazdagságának jelképe. Egy hatalmas palotanegyedet kell elképzelni. Számos belső udvarral, kertekkel, kis zugokkal és pavilonokkal, amelyeket csodás sétányok kötnek össze. Megtalálható benne többek között az Igazságügyi palota mór stílusú termei, kerttel, szökőkutakkal, a királyi kápolna, ahol Izabella királyné Kolumbusz Kristófot fogadta, az Oroszlán udvar, ahonnan a királyok hálószobája nyílik, a követek terme, mór stílusú építészeti remek, kupolával, gazdag díszítőelemekkel. A kert sétányait olyan mennyiségű virág díszíti, hogy aki nem látja saját szemével, ésszel szinte fel sem érheti. A citrom - narancs- stb. ligetekben barokk, reneszánsz épületek pompáznak, az egyikben még Kegyetlen Péter kegyencnőjének fürdői is megcsodálhatók.


Az egykori Tőzsdepalotában ma már levéltár működik. Itt őrzik Az Amerika felfedezésével kapcsolatos dokumentumokat – térképeket, iratokat, és ami a legérdekesebb: Kolumbusz, Magellán és Cortez naplóját is.

Érdemes ellátogatni Sevilla középkori zsidó negyedébe, a Juderíába , amely hűen magán viseli a zsidó és mór építészet jegyeit. Különleges, kacskaringós utcái, erőteljesen pompás színkombinációi szinte mindenkit magával ragad.


Spanyolország legősibb, legelőkelőbb, legimpozánsabb intézménye a sevillai aréna, amelyet 1758-ban kezdtek építeni. Igaz, a régi időkben még nem lóhátról folyt a küzdelem. A mintegy 14000 férőhelyes arénában a szezon húsvét vasárnap kezdődik, és egészen október elejéig tart. Az igazi, menő matadorokat azonban csak június végén láthatod. Az ő viadalaikra bejutni nagyon nehéz, de mindenképpen érdemes kiharcolni egy olyan helyet, ahol élesben láthatod a küzdelmeket.


A Casa del Pilatos nagy valószínűség szerint Pilátus jeruzsálemi házának másolata. Fő építő elemei a fehér márvány és a kék csempe. Csodálatos antik szobrokat, galériákat találhat az erre látogató.



Vendéglátás

Sevillában szinte nem tudsz úgy sétálni az utcán, hogy ne ütköznél egy-egy hangulatos étterembe, vagy bárba. Azt viszont tudnod kell, hogy a látnivalók közelében minden drágább, de a Plaza de Armas környékén már jóval olcsóbban lehet étkezni.




Hol érdemes megszállni?

Hotel Murillo

Sevilla katedrálisától és az Alcatraztól néhány percre, a Santa Cruz negyedében található hangulatos szállodát a híres festőről, Murillóról nevezték el. Ez egyébként a szálloda berendezésén és a termek hangulatán is hűen visszatükröződik.


Hotel Meliá Sevilla

Sevilla központjában, szintén közel a katedrálishoz található ez a 10 emeletes, modern szálloda.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL