GASZTRO

Újrahasznosítás felsőfokon

Szerző:
Szabó Anna
Sokszor előfordul, hogy nagyobb mennyiséget főzöl és nem szeretnéd, ha a megmaradt, finom falatok kárba vesznének? Ötlettárunkból kiderül, hogy milyen ételkülönlegességeket készíthetsz maradék alapanyagokból. Még Salma Hayek ötleteit is ellestük.

Maradék sült- és főtt húsok:

Főtt húsokból

A húslevesben főtt marha vagy karajhúst töltelékekhez, pástétomokhoz, ragukhoz is felhasználhatod. Pástétom alapanyagnak egyenesen kiváló. A leveszöldségek, és a különböző fűszerek harmonikus íze átjárja a húsokat, így bármilyen ételhez használod, ínyenc ízegyüttes születik.

Kipróbáltuk: Hússalátákhoz, rakott tészták elkészítéshez a legmegfelelőbb a megmaradt főtt hús, amelyet finomra darálva bármikor felhasználhatsz.
A leveszöldségekből remek franciasaláta, és rizottó készíthető.


Sült húsokból

Nincs is finomabb étel a vöröshagymával, fokhagymával együtt sült húsnál. Remek vacsorának valót készíthetsz maradék sült húsból.

Készíts szendvicskrémet!

Daráld le a húst a hagymás szaftjával együtt, majd vajjal, apróra vágott paprikával, paradicsommal keverj belőle szendvicskrémet.


Töltött ételekhez

Maradék darált sült hússal készíthetsz ínyenc tölteléket a töltött káposztához. Csupán egy kis rizst kell főznöd hozzá, és már meg is van a finom töltelék. Hortobágyi palacsintához, töltött cukkinihez, karalábéhoz, burgonyához szintén remekül passzol az ízes darált hús.


Pörköltekből

A megmaradt vörösboros marha vagy sertéspörköltből is készíthetsz tölteléket. Keverj a darált pörkölthöz egy kevés vajat, majd tejszínt vagy tejfölt.



Maradék tojásfehérje- és tojássárgája:

Tojásfehérjéből


Habcsókokhoz, felfújtakhoz, gyümölcshabokhoz bátran felhasználhatod. Nem kell attól tartanod, hogy a hűtőben könnyen megromlik a tojásfehérje, mert kisebb műanyag dobozkában több hónapig is tárolhatod lefagyasztva a mélyhűtőben.


Tojássárgájából

A megmaradt tojássárgáját óvatosan tedd bele egy kisebb csészébe vagy pohárba, majd önts rá hideg vizet, így nem fog kiszáradni. Néhány napig eltartható. Pogácsák, sós teasütemények lekenéséhez is felhasználhatod.



Salma Hayek sosem tartozott a megrögzött fogyókúrázok közé, így nem veti meg a finom falatokat.


- Azt eszem, amit a szervezetem kíván. Számomra az egészség a legfontosabb. Szeretek takarékoskodni a konyhában, sosem dobnám ki az ételt. Felhasználom a megmaradt alapanyagokat, legyen az egy kevés aprított zöldség vagy gyümölcs.

- Az egyik kedvencem a fagyott gyümölcskocka.
Bármilyen gyümölcsöt használhatunk erre a célra.
Nekem a fagyott meggy a málna, és az ananászkocka a kedvencem.


- Az ananászkonzervet vagy a kiolvasztott mirelit málnát és meggyet, a levével együtt beleöntöm jégkockatartókba. Mindig ilyen gyümölcskockákkal fogyasztom az ásványvizemet.

- A másik igen praktikus megoldás pedig a következő: Ha egy nagyobb összejövetelt tartok az otthonomban, mindig marad valamennyi ital a borosüvegek aljában. Ugyanígy beleöntöm a bort is a jégkockatartóba. Pikáns mártásokhoz, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez kiváló ízesítő.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL