REJTÉLY-MISZTIKA

Magyarország gyilkos asszonyai - A nagyrévi férjgyilkos feleségek

Szerző:
Szabó Anna
A borzalmak helyszíne a tisztántúli Nagyrév volt. De az ő mintájukra Tiszazugban és Tiszakürtön is divatos lett a halál. Ma már a nagyrévi arzénes asszonyokat „"nagyrévi angyalcsinálók” néven is emlegetik. Azzal szereztek magukkal ilyen király bandanevet, hogy 1914 és 1929 között körülbelül 300 embert mérgeztek meg. Főleg a férjeiket.

 

A kérdés csupán az, hogy a hölgyemények, akik megunták, nem szerették vagy éppen egyenesen utálták a férjeiket, miért szánták el magukat ilyen drasztikus, ma már hollywood-i filmbe illő lépésre? Talán azért, mert akkoriban a lánykák férjeit a család választotta ki. Mit szerelem az akkori embernek, az a lényeg, hogy jó és előnyös házasság kötessen. Egyszóval tiszta húsipar. Valamit, valamiért. Színtiszta üzlet. A válás lehetősége eleve ki volt csukva, akkoriban nemigen volt rá mód hiszen nem volt társadalmilag elfogadott, kivéve, ha a férj alkoholista vagy erőszakos volt és nagy romantikus megszöktetésekre sem volt példa, vagyis le kellett nyelniük a békát a lánykáknak.

(A kép jobb oldalán Jáger Mari látható)

Az első világháború alatt Nagyréven rengeteg szövetséges hadifoglyot szállásoltak el, akik a faluban korlátozott szabadsággal bírtak. Ez egyet jelentett azzal, hogy sok nő szerzett így magának külföldi szeretőt, miközben férjük a fronton harcolt, de hát mit számított ez, ennyi nekik is járt. A ciki csak az volt, amikor némely asszony pechére, túlélte a férje a háborút, megorrontotta a megcsalást, és persze, hogy nem tűrhette el, hogy a Böske felszarvazza.

Ekkor lépett be a cselekménybe, a falu bábája, Fazekas Gyuláné avagy Oláh Zsuzsanna, aki felbujtotta a szerelmes szívű vagy éppen kéjvágyó asszonykákat az arzén használatára, amivel pikk-pakk eláshatják a férjeiket. Nem mellesleg a bábaasszonyt 1911 és 1921 között legalább tíz alkalommal csukták be illegális abortuszok elvégzése miatt, de aztán később a bíróság felmentette. Fazekasné több mint 18 évig élt a faluban, ám nem lehet pontosan tudni, hogy ez idő alatt, hány embert segített át a túlvilágra. De a kis magán biznisze elég jól ment a „légyvízzel".

Tehát meg is volt az innovatív ötlet arra, hogyan zsákolhassák be az uncsi férjeket. Na de honnan szerezzenek mérget? A kérdés remek, nem volt más dolguk, mint kiáztatni a légyfogó papírokat vagy Zsuzsikától venni. Némely feleség annyira tutibiztosra akart menni, hogy a férje kiiktatása után még a családtagjaikat és rokonaikat is megmérgezték, biztos, ami biztos... ez nem csak arra volt jó, hogy többé ne piszkálhassák őket vagy passzolhassák el, mint egy kiló kenyeret, hanem aki egy kis suskára vágyott, az így kaparinthatta meg az örökségét.

Telt múlt az idő, a gyilkosságok pedig észrevétlenül maradtak, már csak azért is, mert a bába közel állt a helyi orvoshoz, ráadásul az unokatestvére volt az, aki kiállította a halotti bizonyítványokat. Vagyis a vígözvegyeknek aranyéletük volt. Számos hadirokkant és egészséges férfi, beteg csecsemő, beteg gyermek és szenvedő idős lett a méregkeverő asszonyok áldozata. Olyannyira hullottak az emberek, mint a legyek, hogy az 1920-as évektől Nagyrévet már csak a "Halál Falujaként" emlegették. Arról nem beszélve, hogy a környéken is terjedni kezdtek a mérgezések...

(Ő itt A tiszazugi arzénes asszonyok egyike, Földvári Sándorné. Kép forrása: hirkozlo.com)

De mint ahogy mindig minden turpisságra, előbb vagy utóbb, erre is kezdett fény derülni.

Három lehetséges variáció is született arról, hogyan buktak le ezek a született feleségek:

1. Egy bizonyos Szabó nevű asszonyt tetten érte két látogató, akiknek valahogy sikerült túlélni a nő korábbi kísérletét megmérgezésükre. Ám Szabó, hogy mentse a bőrét, egy másik asszonyt is beköpött, aki megnevezte Fazekasnét.
2. A szomszédos város folyópartján előkerült egy holttest, amelyet megvizsgált egy orvostanhallgató és kigúvadt szemekkel állapította meg, hogy ej, de sok az arzén ebben a testben, így megkezdődtek a nyomozások.
3. Bodó Béla (amerikai-magyar történész-író) a témában írt műve szerint 1929-ben kerültek a nyilvánosság elé, amikor egy helyi újság szerkesztője kapott egy névtelen levelet, melyben a Tiszazug környéki nőket családtagjaik megmérgezésével vádolták meg. Mondani sem kell megindult a nyomozás és a hatóságok több tucat holttestet exhumáltak.

És a hölgyemények bánatára az arzén évekkel később is kimutatható az emberi szervezetben, így nem volt nehéz bizonyítani a bűnösségüket.

1929-1931 között 12 tárgyalást tartottak, és 28 gyanúsítottra 162 gyilkosságot bizonyítottak rá, de körülbelül 300 áldozattal számolnak. A végeredmény a következő lett: három elítéltet felakasztottak, egyiküket felmentették, másik kettő büntetését életfogytiglanra változtatták. A felbujtó pedig inkább öngyilkos lett.

Mi a tanulság? Ne használj arzént, inkább válj el. Ma már megteheted.

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL